Μπαρτσελόνα από τα παλιά ή μια νέα πολύ καλύτερη εκδοχή; Οποια κι αν είναι η (υποκειμενική) απάντηση οι αριθμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν: 145 γκολ σε 48 αγώνες φέτος με μέσο όρο 3 γκολ/αγώνα. Αήττητη σε 23 παιχνίδια από την αρχή του έτους, που αποτελεί νέο ρεκόρ κλαμπ. 36 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ που αποτελεί την καλύτερη επίδοση τα τελευταία 25 χρόνια.

Κινητήρια δύναμη αυτής της μηχανής παραγωγής τερμάτων είναι τρεις παίκτες: Ραφίνια – Γιαμάλ – Λεβαντόφσκι.

Μια τριάδα που τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες και διαλύει οποιοδήποτε σχέδιο αντιμετώπισής τους με επιδόσεις που παραπέμπουν σε άλλες διάσημες επιθετικές τριπλέτες του παρελθόντος.

Ο Ραφίνια έχει πετύχει 28 γκολ και έχει μοιράσει 22 ασίστ. Η επιθετική συνεισφορά του στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι 19 τέρματα (12 γκολ, 7 ασίστ) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μέσι. Χρειάζεται ακόμα τρία γκολ για να ξεπεράσει τον Αργεντινό και να γίνει ο πρώτος σκόρερ της Μπάρτσα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε μία σεζόν.

Επίσης εντυπωσιακά είναι τα επιτεύγματα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Εφτασε τα 40 γκολ και τις 3 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, τα 11 γκολ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και τα 105 στο σύνολο, και τα 99 με τη φανέλα της Μπάρτσα.

Ο Λαμίν Γιαμάλ ήταν το κομμάτι που έλειπε για να ολοκληρωθεί η εντυπωσιακή τριπλέτα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 17 ετών, έχει πετύχει ήδη 14 γκολ και έχει 21 ασίστ φέτος, ενώ έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει σημειώσει τέσσερα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ και είκοσι συμμετοχές πριν απ’ τα 18 του χρόνια.

Στο παρελθόν συστήθηκαν πολλές επιθετικές τριπλέτες που τρομοκρατούσαν τις αντίπαλες άμυνες και άφησαν εποχή.

Η πιο διάσημη απ’ αυτές φορούσε τα χρώματα της Μπάρτσα και διέπρεψε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Εχει μείνει στην ιστορία ως MSN – M από τον Μέσι, S από τον Σουάρες και Ν από τον Νεϊμάρ.

Οταν επιτίθεντο έμοιαζαν με τρίαινα που τρυπούσε τους αντιπάλους. Πολλοί ήταν αυτοί που την είχαν χαρακτηρίσει ως την κορυφαία όλων των εποχών. Την τριετία 2014-17 πέτυχαν 537 γκολ και κατέκτησαν επτά τρόπαια, ανάμεσά τους το τρεμπλ τη σεζόν 2014-15.

Το μυστικό τους ήταν η φιλία τους και το γεγονός ότι κάθε παίκτης είχε ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό χαρακτηριστικό που συμπλήρωνε το μεταξύ τους παζλ. Ο Μέσι ήταν ο διευθυντής της ορχήστρας, ο Νεϊμάρ ο κλειδαράς και ο Σουάρες ο εκτελεστής.

Το «BBC» της Ρεάλ

Εκείνη την περίοδο (2013-2018) η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δημιουργήσει τη δική της επιθετική τριπλέτα, το περίφημο BBC. Μπέιλ, Μπενζεμά και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Μπέιλ όταν αυτός που προσέδιδε ταχύτητα, ο Μπενζεμά τη δύναμη και το αρπαχτικό ήταν ο CR7. Το BBC πέτυχε 442 γκολ, ωστόσο κατάφερε να κατακτήσει μόνο έναν τίτλο στη Λα Λίγκα, λόγω του MSN.

Μια τις πιο διάσημες επιθετικές τριανδρίες του σύγχρονου ποδοσφαίρου αποτελούσαν οι Σαλάχ – Φιρμίνο – Μανέ η οποία διέπρεψε για μία τετραετία (2017/2018 – 2020/21) με η φανέλα της Λίβερπουλ. Σ’ αυτό το διάστημα οι τρεις παίκτες οδήγησαν τους Κόκκινους στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, της Πρέμιερ Λιγκ, του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ. Συνολικά πέτυχαν 177 γκολ με την ταχύτητα και την επιθετικότητα του Μανέ, την εκρηκτικότητα του Σαλάχ και τον συνδετικό κρίκο του Φιρμίνο. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν μείνει ως οι «Υπέροχοι Τρεις».

Ο γαλλοολλανδικός άξονας της Αρσεναλ

Την περίοδο 2000-2004 η Αρσεναλ κατέκτησε δύο τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ εκ των οποίων τον δεύτερο (2003/04) χωρίς να υποστεί ήττα. Πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας ήταν οι Ρομπέρ Πιρές, Ντένις Μπέργκαμπ και Τιερί Ανρί οι οποίοι ανέβασαν σε άλλο επίπεδο το αγγλικό ποδόσφαιρο με την τεχνική, τη δύναμη και την κομψότητά τους. Ο Πιρές ήταν ο μάγος της παρέας που μπορούσε να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα, στον Μπέργκαμπ αρκούσε μία κίνηση για να υπογράψει ένα αριστούργημα όπως η περίφημη ντρίμπλα του στον Νταμπίζα, ενώ ο Ανρί ήταν ο πιο ολοκληρωμένος all around επιθετικός που είδε η Πρέμιερ Λιγκ. Παρ’ όλα αυτά επί των ημερών τους η Αρσεναλ δεν κατάφερε να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά.

Το 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να φέρει ενισχύσεις στον Εντισον Καβάνι που ήταν το μεγάλο αστέρι εκείνη την εποχή. Οι παίκτες που έφερε στο Παρκ ντε Πρενς ήταν ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ, ο πρώτος και ο δεύτερος στη λίστα με τους ακριβότερους παίκτες στον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά οι MEN όπως τους αποκαλούσαν πέτυχαν 87 γκολ και οδήγησαν την Παρί στην κατάκτηση και των τεσσάρων εγχώριων τίτλων. Τους ξέφυγε ωστόσο το Τσάμπιονς Λιγκ το οποίο ακόμα η Παρί κυνηγά.

Στα χρόνια της μεγάλης ισχύος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις των Κριστιάνο Ρονάλντο, Γουέιν Ρούνι και Κάρλος Τέβες. Στα δύο χρόνια που έμειναν μαζί (2007-2009) αυτή η μαγική τριπλέτα πέτυχε 140 γκολ και μοίρασε 61 ασίστ, ενώ οδήγησε τη Γιουνάιτεντ σε back to back τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ, στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Παγκόσμιου Κυπέλλου συλλόγων. Η τριπλέτα διαλύθηκε όταν η Ρεάλ απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο το 2009 και ο Τέβες μετακόμισε στους ενοχλητικούς γείτονες, τη Μάντσεστερ Σίτι.

Το 2009 η Πόρτο έφερε στο Ντραγκάο τον Κολομβιανό Ρανταμέλ Φαλκάο και τον Βραζιλιάνο Χουλκ οι οποίοι ενώθηκαν με τον Σιλβέστρε Βαρέλα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιθετικό όπλο που μπορούσε να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα. Η δύναμη πυρός τους έφτασε στο ζενίθ τη σεζόν 2010/11 όταν ανέλαβε την ομάδα ο σημερινός πρόεδρός της Αντρε Βίλας Μπόας. Εκείνη τη χρονιά οι Δράκοι σάρωσαν όλα τα εγχώρια τρόπαια ενώ κατέκτησαν και το Γιουρόπα Λιγκ, σημειώνοντας συνολικά 145 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 86 η σούπερ επιθετική τριπλέτα.