Ιλιγγο προκαλούν τα ποσά που αλλάζουν χέρια τις τελευταίες μέρες στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και, κυρίως, στη Wall Street. Και μάλιστα με ταχύτητα που κόβει την ανάσα, καθώς όλα συμβαίνουν μέσα σε πολύ λίγες ώρες και χωρίς οι απλοί επενδυτές – πολύ περισσότερο οι… κοινοί θνητοί – να συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε αυτόν τον ασύλληπτο «χορό των δισ.» είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μοιάζει να αντιμετωπίζει (και) τις αγορές ως παιχνιδάκι του, το οποίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει – έστω κι αν έτσι είναι πιθανό να οδηγήσει σε χρεοκοπία μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή και ολόκληρα κράτη.

Οι αριθμοί μαρτυρούν του λόγου το αληθές: μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις, από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους «ανταποδοτικούς δασμούς» μέχρι και προχθές, έκαναν φτερά από τις χρηματιστηριακές αγορές 14,5 τρισ. δολάρια – ένα ποσό, δηλαδή, που αγγίζει το ΑΕΠ της Κίνας! Η κατάσταση έδειχνε, δε, να επιδεινώνεται από το πρωί της Τετάρτης, ειδικά καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο ανακοίνωναν κατά ριπάς νέους εκατέρωθεν δασμούς, εντείνοντας τη νευρικότητα και φέρνοντας πιο κοντά ένα γενικό ξεπούλημα, που όμοιό του δεν θα είχε γνωρίσει η Wall Street από το Κραχ του 1929.

Αίφνης, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα. Η απόφασή του – την οποία ανακοίνωσε στις 13.15 ώρα Νέας Υόρκης (20.15 ώρα Ελλάδας) – να «παγώσει» επί 90 ημέρες την εφαρμογή των δασμών εις βάρος εκείνων των κρατών που είχαν εμφανιστεί διαλλακτικά και πρόθυμα για διάλογο και συμβιβασμό χωρίς να προχωρήσουν σε αντίμετρα, προκάλεσε μια φρενίτιδα αγορών στα χρηματιστήρια, εκτοξεύοντας τους δείκτες στα ύψη. Το αποτέλεσμα ήταν, μέσα στις υπόλοιπες περίπου τρεισήμισι ώρες ως τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης S&P 500 να καταγράψει κέρδη της τάξης του 9,5%, που μεταφράζονται σε περίπου 4 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης για τις εισηγμένες εταιρείες – ή, με άλλα λόγια, στο 70% του ποσού που είχε χάσει μόνο τις προηγούμενες πέντε ημέρες.

Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Κι αυτό διότι η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street συνοδεύτηκε από νέα «αιματοχυσία» και μεγάλα σκαμπανεβάσματα, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες – S&P 500, Nasdaq και Dow Jones – κατέγραψαν στη διάρκεια της συνεδρίασης τεράστια υποχώρηση, εξανεμίζοντας μεγάλο μέρος από τα κέρδη της Τετάρτης. Γεγονός που, με τη σειρά του, αποδεικνύει ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις εξαγγελίες του Τραμπ ούτε τις δήθεν καλές προθέσεις του και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για νέες εκπλήξεις και ανατροπές.

Εξάλλου, είναι προφανές ότι ο παγκόσμιος εμπορικός – οικονομικός πόλεμος, που διεξάγεται με όπλο (και) τους δασμούς, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Ειδικά καθώς όλα είναι ανοιχτά στο πιο μεγάλο και σημαντικό μέτωπο, αυτό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα – με την Ουάσιγκτον να διευκρινίζει, μάλιστα, ότι το σύνολο των δασμών εις βάρος των κινεζικών προϊόντων δεν είναι 125%, αλλά 145%.

Αρωμα χειραγώγησης και κερδοσκοπίας

Την ίδια στιγμή, όσα συνέβησαν την Τετάρτη «βγάζουν μάτια» και κάνουν τις θεωρίες περί χειραγώγησης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών να μη φαίνονται και τόσο αβάσιμες. Αιτία είναι μια ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη «κωλοτούμπα». Στις 09.37, συγκεκριμένα, εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν τον πρόεδρό τους να τους στέλνει το παρακάτω μήνυμα: «Αυτή είναι μια εξαιρετική ώρα για να αγοράσει κανείς!». Το συνόδευσε, μάλιστα, με τα αρχικά DJT, που είναι το σύμβολο της μετοχής για τον μιντιακό και τεχνολογικό όμιλό του – η οποία, στο τέλος της ημέρας, έγραψε κέρδη που έφτασαν στο 22,67%, προσθέτοντας στην τσέπη του 415 εκατ. δολάρια!

Ευλόγως, λοιπόν, μπορεί κανείς να θέσει το ερώτημα που διατύπωσαν, ευθέως ή εμμέσως, πολλά ΜΜΕ και αναλυτές. Οπως η ιταλική «La Repubblica», η οποία έκανε λόγο για «σκιά εσωτερικής χειραγώγησης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ο Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές, που ισοδυναμούν με ένα γιγαντιαίο «σορτάρισμα». Προς όφελος, βεβαίως, του ίδιου και ενός πολύ μικρού κύκλου επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και ορισμένων CEO μεγάλων ομίλων που είχαν «σπάσει τα τηλέφωνα» (όπως παραδέχθηκαν στενοί του συνεργάτες).

Δεν είναι τυχαίο ότι στους μεγάλους κερδισμένους της Τετάρτης ανήκει και ο Ιλον Μασκ, που είδε τη μετοχή της Tesla να ενισχύεται κατά 23% και πρόσθεσε 36 δισ. δολάρια στην περιουσία του (αν και έχει χάσει περισσότερα τις τελευταίες εβδομάδες). Συνολικά δε, σύμφωνα με το Bloomberg, οι πλουσιότεροι 500 άνθρωποι στον πλανήτη είδαν τις περιουσίες τους να αβγατίζουν κατά 304 δισ., καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που κρατούσε από τον Μάρτιο του 2022.

Μόνο που χθες το κλίμα αντιστράφηκε εκ νέου.