Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι την έναρξη των εργασιών για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια, στοχεύοντας παράλληλα σε αποδραματοποίηση του σκηνικού.
Με την άφιξη του γάλλου υπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί μεθαύριο, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στην Αθήνα, ο οποίος προγραμματίζει να δώσει συνέντευξη πάνω σε μια από τις φρεγάτες της συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», τα μαχητικά του οποίου θα ασκηθούν νοτιοανατολικά της Κρήτης, αναμένεται να αναδειχθεί το ενδιαφέρον του Παρισιού για το έργο, το οποίο πρέπει να θυμίσουμε πως έχει αναλάβει η γαλλικών συμφερόντων Nexan.
Διεθνές Δίκαιο
Είναι άλλωστε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, καθώς χρηματοδοτείτια εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πρόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου, και φυσικά της Γαλλίας, είναι να συνεχιστούν κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου.
Αν και η Τουρκία διαμηνύει με κάθε δυνατό τρόπο μέσω «διαρροών» πως θα δεν θα επιτρέψει κανενός είδους τετελεσμένο στην περιοχή, πρέπει να τονιστεί πως η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια.
Οπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, δεν πρόκειται για γεώτρηση ή άλλου είδους εκμετάλλευση του βυθού, αλλά για μια απλή πόντιση καλωδίου που είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να προχωρήσει ελεύθερα κατά το Διεθνές Δίκαιο – συνεπώς δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για έναν νέο κύκλο έντασης.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η Μεσόγειος ολόκληρη είναι σπαρμένη από επιφανειακά καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων, οπότε δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρεμποδιστεί.
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναπαράγει αυτού του τύπου τις εντάσεις και θα συνεχίσει να τις αναπαράγει έως ότου οι χώρες της περιοχής καταλήξουν σε μια κοινή κατανόηση, σε μια συμφωνία, σε μια παραπομπή μέσω συνυποσχετικού.
«Γαλάζια Πατρίδα»
Οπως έχουν ήδη αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ», η Αθήνα ψάχνει την κατάλληλη συγκυρία ώστε να προχωρήσει στην επανέναρξη των εργασιών για το καλώδιο, γιατί διαφορετικά θα είναι σαν να υποκύπτει στις απειλές της Τουρκίας και μέσω αυτής της «ακινησίας» να αναγνωρίζει δικαιώματα της Αγκυρας στην περιοχή.
«Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσουν στον κατάλληλο χρόνο.
Δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό. Θα προχωρήσουμε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει» ήταν το μήνυμα που φρόντισε να στείλει και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από το Φόρουμ των Δελφών.
Το σίγουρο είναι πως η Αθήνα θέλει να προχωρήσει το έργο, καθώς αν δεν το πράξει θα είναι σαν να αναγνωρίζει στην Τουρκία δικαιώματα, όπως την ύπαρξη της «Γαλάζιας Πατρίδας», το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ύπαρξη τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα 6 ναυτικά μίλια από την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Να προχωρήσει το έργο ενδιαφέρεται, όπως είναι πρόδηλο, και η Γαλλία, καθώς η εταιρεία Nexans είναι γαλλικών συμφερόντων και, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το Παρίσι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δει την Τουρκία να ελέγχει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, και το Ισραήλ, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες, ενδιαφέρεται να γίνει το έργο, καθώς στα δικά του παράλια προβλέπεται να δημιουργηθεί ο καταληκτικός σταθμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης.