Οταν, το 1492, ο Κολόμβος πατούσε το πόδι του στην Αμερική, στην Κίνα άκμαζε η δυναστεία των Μινγκ. Η αυτοκρατορία λειτουργούσε κάτω από ένα καλά οργανωμένο γραφειοκρατικό σύστημα, οι τέχνες ανθούσαν, η τυπογραφία διέδιδε τη γνώση, ενώ είχε ήδη κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του Σινικού Τείχους. Πριν καν γεννηθεί ο Νέος Κόσμος, στην Κίνα ήδη ζούσε ο Παλαιός.

Για αυτό και η Κίνα διαθέτει διαφορετική αίσθηση του χρόνου από την Αμερική. Η Κίνα μπορεί να κλείσει τα μάτια της και να τα ανοίξει σε δέκα χρόνια. Μπορεί να κρατήσει την ανάσα της και να εκπνεύσει έπειτα από έναν αιώνα. Στην πραγματικότητα, ο οικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι μόνο εμπορικός. Είναι και πολιτισμικός.

Η πολιτισμική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες χορηγεί το πρώτο πλεονέκτημα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ. Ο μέσος Αμερικανός δεν είναι διόλου ανεκτικός σε συνθήκες που προκαλούν δυσφορία στην καθημερινότητα. Ακόμα και μία μικρή επιδείνωση στα οικονομικά του λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής πολιτικής και κοινωνικής έντασης. Στην Κίνα δεν υπάρχει αυτό. Πρώτον, γιατί ο Κινέζος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον χρόνο και δεύτερον επειδή, πολιτισμικά, έχει μάθει να λειτουργεί αλλιώς, διατηρώντας μία ιδιαίτερη αντίληψη περί συνόλου. Στην Αμερική το ατομικό αθροίζεται και ορίζει τη βούληση του συνόλου. Στην Κίνα το ατομικό ορίζεται διά του συνόλου. Και για να το θέσω διαφορετικά, ο Κινέζος γνωρίζει ή θυμάται πώς είναι να μην έχεις ούτε τα στοιχειώδη. Ο Αμερικανός αδυνατεί να το διανοηθεί. Για αυτό και όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα χάσει το παιχνίδι.

Ο Τραμπ είναι «αποτελεσματικός» στις διαπραγματεύσεις όταν συμμετέχει σε αυτές από θέση ισχύος. Ας πούμε θα τρελάνει στις καρπαζιές το Μεξικό. Ομως όταν βρίσκεται απέναντι σε ισχυρούς παίκτες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, δεν είναι και τόσο cowboy. Στον πόλεμο με την Κίνα θα ηττηθεί για τους λόγους που παρουσιάζονται στα βίντεο της κινεζικής προπαγάνδας. Η Αμερική δεν μπορεί να φτιάξει iPhone. Ούτε αντέχει να τα πουλάει σε διπλάσια τιμή. Και, εκτός των άλλων, η Κίνα θα νικήσει γιατί ο παλιός είναι αλλιώς.