Στη δική της ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η ομάδα των γαλάζιων «αντιφρονούντων» απέναντι στην κυβερνητική ατζέντα, καταλήγει στην εκτίμηση ότι πρώτο κόμμα είναι η αποχή, δεύτερο η ΝΔ, τρίτο οι αναποφάσιστοι, τέταρτο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ. Εν ολίγοις, οι δίαυλοι της συντηρητικής παράταξης με το μεγάλο ακροατήριο είναι προβληματικοί και η όποια εικόνα πολιτικής κυριαρχίας εξελίσσεται σε οφθαλμαπάτη. Το μπαράζ των ερωτήσεων στη Βουλή αποτελεί τη δική της αντίδραση, αναζητώντας μια επιστροφή στις παραδοσιακές κομματικές ρίζες, αλλά δεν είναι το μοναδικό όχημα που θα χρησιμοποιήσουν, αποβλέποντας να μπει η κυβέρνηση τον «ίσιο δρόμο». Από τη δική τους οπτική, τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχουν αλλοιωθεί – και οι προβληματισμοί τους έχουν φτάσει από καιρό και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ζύμωσης και κατευνασμού. Προφανώς τους μετέφερε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έλαβε την πρόσκληση για μια «ανταλλαγή απόψεων» στο Μαξίμου. Σε εκείνη τη φάση η δεύτερη έκρηξη των Τεμπών δεν υπήρχε στον κυβερνητικό ορίζοντα, ο Μητσοτάκης προβληματιζόταν περισσότερο για το τι (του) ξημερώνει με τον Τραμπ. Ενδεχομένως, όμως, αυτή η συζήτηση, όπως και μια σειρά άλλων επαφών του Πρωθυπουργού σε σχέση με το εσωκομματικό κλίμα, να έπαιξε τον ρόλο της για αποφάσεις που ακολούθησαν, όπως τη μετακόμιση του Κώστα Τασούλα στο Προεδρικό ή την προώθηση του Νικήτα Κακλαμάνη στο υψηλότερο έδρανο της Βουλής. Εν μέσω πολιτειακών μεταβολών και αιφνιδιαστικών εξελίξεων, ο «στρατός των ατάκτων» της ΝΔ, που εν τέλει δεν φαίνεται να κινούνται ασυντόνιστα, παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τον ανασχηματισμό – μετά άρχισε να γεμίζει ξανά με υπογραφές τις επίκαιρες ερωτήσεις, δοκιμάζοντας υπουργούς και προκαλώντας νέες γρατζουνιές στην κυβερνητική εικόνα.

Ενα βασικό ερώτημα που απασχολεί και το Μαξίμου είναι τι επιδιώκουν όσοι κινούνται εντός, εκτός και επί τα αυτά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Ενα δεύτερο, ποιος τους καθοδηγεί; Επιπροσθέτως, ποιον ρόλο διαδραματίζουν οι επιφανείς πρώην, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, πίσω από τα χτυπήματα. Κι ένα τρίτο, πόσους βουλευτές περιλαμβάνει η ομάδα – πρωτίστως επειδή η αριθμητική στην πολιτική δεν είναι αμελητέος παράγοντας κι αν ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις, μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα. Στο τελευταίο ερώτημα, η απάντηση αναζητείται. Θα μπορούσε κάποιος να μετρήσει τους 53 βουλευτές που αντιτάχθηκαν στον νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών (21 κατά και 32 αποχές), αλλά ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος. Οχι τόσο μικρός, ωστόσο, ώστε να τον προσπερνούν αδιάφορα από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Στο δεύτερο ερώτημα, η καταγραφή δυνάμεων λέει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, ακόμη κι αν ενημερώνονται για τις κινήσεις, δεν έχουν ρόλο καθοδηγητή, ούτε τον επιδιώκουν. Οι βουλευτές είναι «ενήλικοι στο δωμάτιο» κι έχουν τις δικές τους αγωνίες, που συνδέονται και με την αποδοχή τους στις τοπικές κοινωνίες και, βέβαια, την επανεκλογή τους. Αν κρίνει κανείς από το περιεχόμενο και τις διατυπώσεις στις στοχευμένες ερωτήσεις που καταθέτουν στη Βουλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει κεντρικό ρόλο. Από τον γάμο ομοφύλων έως τα κόκκινα δάνεια, την ελλιπή κυβερνητική στήριξη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις μυστήριες αγοραπωλησίες ακινήτων στη Θράκη, δεν αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι ο, καραμανλικής προέλευσης, βουλευτής Ροδόπης έχει βάλει το χέρι του.

Για το πρώτο ερώτημα είναι μάλλον σαφές ότι δεν υπάρχει μόνον μία απάντηση. Οι ενδεκάδες των βουλευτών που επιστρατεύονται σε κάθε παρέμβαση, θεωρούν ότι στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό και απορροφούν κραδασμούς από μια δυσαρεστημένη βάση. Αρκετοί βλέπουν τη «δική τους ΝΔ» στην απομόνωση και επιδιώκουν να ακούγονται. Και υπάρχουν και ορισμένοι που αισθάνονται ήδη στην έξοδο και συνοδεύουν με τα αντάρτικα χτυπήματα τον τελευταίο χορό. Πίσω από τις επιμέρους αιτίες, ωστόσο, η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με τα χαρακώματα που θα επιλέξει κάθε βουλευτής σε ένα μελλοντικό σκηνικό εσωκομματικής κρίσης. Ο πυρήνας μιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης που συγκροτείται στην ΚΟ της ΝΔ προσπαθεί να βρει μια καλύτερη θέση στην αφετηρία για την επόμενη – κομματική – ημέρα.