Ορθάνοιχτο παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου το στοίχημα του 30%, ή αλλιώς ο στόχος της ΝΔ να πατήσει το πρώτο αναγκαίο δημοσκοπικό σκαλοπάτι για επιστροφή της, θεωρητικά, σε τροχιά διεκδίκησης της αυτοδυναμίας. Το κυβερνητικό «ταμείο» του 2025 θα γίνει σε δύο φάσεις, αρχικά στο τέλος του καλοκαιριού καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ, έπειτα στο τέλος του έτους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει στον κυβερνητικό και τον κομματικό μηχανισμό σήμα κινητοποίησης σε όλα τα επίπεδα – και για τα «μεγάλα» πρότζεκτ και για τα «μικρά» της καθημερινότητας.
Οσο κι αν το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων αποτύπωσε μια διόρθωση της κυβερνητικής εικόνας, συγκριτικά με την αρνητική πορεία των τελευταίων μηνών, και προκάλεσε έπειτα από καιρό χαμόγελα στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, η δεύτερη ανάγνωση των γκάλοπ μάλλον συγκρατεί την όποια αρχική ικανοποίηση. Διότι μπορεί το κυβερνών κόμμα να μαζεύει διαρροές των προηγούμενων εβδομάδων προς τα δεξιότερά του, κυρίως προς την Αφροδίτη Λατινοπούλου που έδειχνε να λειτουργεί ως απευθείας υποδοχέας δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών, ωστόσο εξακολουθεί να δυσκολεύεται στη συγκράτηση των απωλειών του πρωτίστως προς την αδιευκρίνιστη ζώνη. Και μπορεί το Μαξίμου να θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών και ειδικότερα την πυρόσφαιρα ενισχύουν το νέο κυβερνητικό αφήγημα (περί προσπάθειας «συγκάλυψης της αλήθειας», εργαλειοποίησης από την αντιπολίτευση κ.λπ.), ωστόσο ακόμα κι αν τα Τέμπη υποχωρούν στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, χωρίς πάντως να φεύγουν εντελώς, επανέρχονται με ένταση εκείνα της οικονομίας και της ακρίβειας. «Δυστυχώς, όταν η κατάσταση γίνεται πολύ συναισθηματική και “θερμή”, πολλές θεωρίες τείνουν να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο» είπε ο Πρωθυπουργός (στο ραδιόφωνο του Monocle) για τα Τέμπη, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε ακόμα όλη την αλήθεια, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτή την τραγωδία για να πλήξει την κυβέρνηση» και επιμένοντας ότι «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστη να το διερευνήσει ενδελεχώς και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες».
Εκτιμήσεις
Αυτά σε συνδυασμό με το «εύθραυστο» – όπως παραδέχονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες – εσωκομματικό κλίμα και με το ρευστό πολιτικό σκηνικό, όπως το καταγράφουν οι αναλυτές, οδηγούν τους γαλάζιους σε διαφορετικές εκτιμήσεις. Μια ιδέα της παρασκηνιακής αξιολόγησης των γκάλοπ δίνουν οι – αλλιώτικες – προσεγγίσεις δύο στελεχών: από τη μία βορειοελλαδίτης βουλευτής εκτιμά ότι η πορεία ανάκαμψης της ΝΔ «είναι εδώ» και ο στόχος επιστροφής του κόμματος στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου (ο απεγκλωβισμός δηλαδή από τη ζώνη επίδοσης της ΝΔ στις ευρωεκλογές) θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα», εφόσον «συνεχίσουμε να πέφτουμε πάνω στα προβλήματα του κόσμου». Από την άλλη υπουργός χαρακτηρίζει «μακρύ και δύσκολο» τον δρόμο επαναπατρισμού μεγάλων εκλογικών κοινών, αναγνωρίζοντας προς το παρόν μόνο τη «σταθεροποίηση, ένα φρένο στην κάθοδο» των νεοδημοκρατικών ποσοστών.
Το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί έναν θετικό βηματισμό διαρκείας εντοπίζεται στην αποστροφή του Κωστή Χατζηδάκη «σταθερά βήματα μπροστά». Οι αποστάσεις που παραμένουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων φαίνονται στην επισήμανση του Νίκου Δένδια ότι «ένα μέρος του εκλογικού σώματος αμφισβητεί ότι είμαστε αποτελεσματικοί», ενώ την επαναφορά του μότο (της πρώτης τετραετίας) «επιστρέφουμε στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης» πιστοποιεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Επιθυμώ υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι μια υγιή και ισχυρή δημοσιονομική θέση» είπε ο Πρωθυπουργός (Monocle), έπειτα από διαδοχικές αναφορές του, κατά την περιοδεία του στη Λιβαδειά και στο Φόρουμ των Δελφών, στις «καλύτερες ημέρες» που έρχονται.