Σήμερα η ημέρα ξεκινά στις 17:00 με την παρουσίαση του έργου «Τα δοξάρια της Ανατολής» από τους Γιώργο Ψάλτη, Σοφία Ευκλείδου και Γιάννη Πούλιο στο Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά). Παράλληλα, ο Γιώργος Κωνσταντίνου θα ερμηνεύσει το «Ου γαρ ην καιρός σύκων» στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 17:30, η συναυλία «Ο κατακλυσμός του Νώε» του Μπρίτεν, με την Παιδική Χορωδία ΕΛΣ και την Underground Kids Orchestra, θα παρουσιαστεί στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», ενώ στο Μουσείο Ακρόπολης θα ακουστεί το «Ω γλυκύ μου έαρ» με τον Τάσο Αποστόλου και τη Vamos Orchestra (19.30). Ακολουθούν η συναυλία «Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία» από τους Γιάννη Παπατζανή, Νίκο Κατριτζιδάκη, Νίκο Παπαγεωργίου και Δήμο Παπατζαλάκη στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και η εκδήλωση «Η πίστη μέσω της μουσικής – Ενα ταξίδι της ψυχής» από τον Μάριο Παντελιάδη στο Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (στις 20.30). Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώνεται στις 22:00 με την παράσταση «Πόρνη προσήλθε Σοι» και τη Music Aeterna Byzantina (καλλιτεχνική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή) στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών. Στον ίδιο χώρο τη Μεγάλη Τρίτη ο Ζαχαρίας Καρούνης παρουσιάζει μια επιλογή τραγουδιών υπό τον τίτλο «Πολλά εν θέλω να σου πω…» στις 22.30. Στο Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) οι εξαίρετοι σολίστες Τάσος Πούλιος – κανονάκι, σύνθεση, Κυριάκος Ταπάκης – ούτι, Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα Αιγαίου, Νίκος Παραουλάκης- νέυ θα δώσουν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική τους θερμοκρασία μέσα από την παράσταση Vitraux (στις 17.00, 18.00, 19.00). Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινώντας από το Μουσείο Ακρόπολης και περνώντας από την Πλάκα, καταλήγοντας στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό θα ερμηνεύσει εμβατήρια και εγκώμια, καθώς και έργα των Ζορζ Μπιζέ, Τομάζο Αλμπινόνι και Φρεντερίκ Σοπέν.
Τρία εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου – Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (14 Απριλίου)
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Το πρόγραμμα ξεκινά με το ατμοσφαιρικό Αντάτσιο του Τομάζο Αλμπινόνι, το οποίο διαμόρφωσε ο μουσικολόγος Remo Giazotto. Στη συνέχεια, η διεθνώς καταξιωμένη Diana Tishchenko αναλαμβάνει τον ρόλο του σολίστα στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 του Μαξ Μπρουχ. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την ανυπέρβλητη Παθητική Συμφωνία αρ. 6 του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, η οποία γεμίζει την αίθουσα με συναισθηματική ένταση.
Η Καμεράτα ερμηνεύει την «Ανάσταση» του Χέντελ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (14 Απριλίου)
Η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζει την αριστουργηματική σύνθεση «Ανάσταση» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τη σύνθεση ζωντανεύει μια ομάδα κορυφαίων λυρικών τραγουδιστών, όπως ο κόντρα τενόρος Nicolo Balducci (Αγγελος) και η μέτζο-σοπράνο Μαίρη-Ελεν Νέζη (Μαρία Μαγδαληνή). Η βίντεο-εγκατάσταση του Γιώργου Τέλλου ενισχύει την ατμόσφαιρα κατάνυξης της παράστασης.
Το Ρέκβιεμ του Βέμπερ από την ΚΟΑ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (16 Απριλίου)
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου, ερμηνεύει το Ρέκβιεμ του Andrew Lloyd Webber, το οποίο συνδυάζει το λυρικό ύφος του μιούζικαλ με τη σύγχρονη μουσική. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το «The Judgement Day» του Δημήτρη Σκύλλα, εμπνευσμένο από την ελληνική δημοτική παράδοση. Με τους σολίστες Δήμητρα Κωτίδου, ΓιάννηΧριστόπουλο και Παναγιώτη Γιαννάκα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων.
Συναυλία: «Δος μοι τούτον τον ξένον» – Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, 15-16 Απριλίου (19:00)
Η συναυλία αυτή συνδυάζει την ποίηση των ιερών κειμένων της Μεγάλης Εβδομάδας με τη μουσική. Στο πρώτο μέρος, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου εκτελεί έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ενώ η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αποδίδει τις ιερές λέξεις με την απαγγελία της. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τη νέα σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού «Δος μοι τούτον τον ξένον», με τον Αγγελο Χονδρογιάννη στον ρόλο του τραγουδιστή και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην αφήγηση.
Γλυκερία: «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της άνοιξης» – Θέατρο Παλλάς (14 Απριλίου, 20:30)
Η Γλυκερία επιστρέφει με μια συναυλία που συνδυάζει τη θρησκευτική μουσική της Μεγάλης Εβδομάδας με τα τραγούδια της άνοιξης. Μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό, την Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και μια πολυμελή ορχήστρα, θα ερμηνεύσουν ύμνους και εγκώμια, ενώ ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα ελλήνων ποιητών.
Μαρία Σουλτάτου: «Σε δρόμους βυζαντινούς» – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (14 Απριλίου, 20:30)
Η Μαρία Σουλτάτου, με τη συμμετοχή των Θάνου Μπένου και Γιάννη Σταματογιάννη, παρουσιάζει μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη βυζαντινή μουσική και στους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα όπως ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, συνδυάζοντας την παραδοσιακή μουσική με τη σύγχρονη εκτέλεση.
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Ωδείο Αθηνών (14 Απριλίου, 20:30)
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας με μια συναυλία αφιερωμένη στη θρησκευτική πίστη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, όπως το Πρελούδιο-κοράλ για εκκλησιαστικό όργανο «O Mensch, beweine deine Sünde gross», διασκευασμένο για ορχήστρα από τον Μαξ Ρέγκερ. Στη συνέχεια, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ερμηνεύει το «Κοντσέρτο για πιάνο σε ρε ελάσσονα» (BWV 1952). Το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει τη «Λειτουργία σε ντο μείζονα» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με τη συμμετοχή σολιστών και χορωδιών.
«Μεγάλης Ανοιξης Αγάπη» – Αμαξοστοιχία -Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (16 Απριλίου, 20:30)
Η Αρτεμις Ματαφιά επιστρέφει με ένα μουσικοποιητικό ταξίδι για την άνοιξη, την ελπίδα και την αγάπη. Η ερμηνεύτρια ανθολογεί ποιήματα από έλληνες και ξένους λογοτέχνες, καθώς και τραγούδια από συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και η Αρλέτα. Στο πιάνο, ο μαέστρος Νίκος Κούρος.
Half Note Jazz Club: Κώστας Πατσιώτης Quartet – 14 Απριλίου, 21:30
Ο διακεκριμένος συνθέτης και κοντραμπασίστας Κώστας Πατσιώτης παρουσιάζει το project «October» με το κουαρτέτο του. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2023 απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και επιλέχθηκε για παρουσίαση στο Jazz Club «Assejazz» της Σεβίλλης το 2024. Παράλληλα, ο Πατσιώτης συμμετέχει ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό τζαζ The Papandayan International Jazz Online Competition στην Ινδονησία.
Cinema Paradiso Project: Αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε – 15 Απριλίου, 21:30
Αφιέρωμα στον θρυλικό συνθέτη Ενιο Μορικόνε, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα του κινηματογράφου. Οι Cinema Paradiso Project παρουσιάζουν μια παράσταση που φωτίζει την επιρροή του Mορικόνε όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και στη μουσική των καλλιτεχνών από pop, rock, latin και jazz σκηνές όπως οι Hans Zimmer, Bruce Springsteen, Radiohead και Norah Jones.
«Masterpieces of the 20th Century» – 16 Απριλίου, 21:30
Ο Μιχάλης Γληνιαδάκης, μαζί με πέντε σολίστες και τρεις φωνές, παρουσιάζει τα πιο γνωστά έντεχνα τραγούδια από το παγκόσμιο και ελληνικό ρεπερτόριο που έχουν αντέξει στον χρόνο.
Hooverphonic: «The Magnificent Tree» – Fuzz Live Music Club (17 Απριλίου, 20:30)
Η αγαπημένη μπάντα Hooverphonic γιορτάζει τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ «The Magnificent Tree». Με επικεφαλής την Geike Arnaert, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τη διάρκεια της καριέρας τους, συνδυάζοντας ατμοσφαιρικά ηχοτόπια με μοναδικές ερμηνείες.
Δεκαέξι παραστάσεις συνεχίζονται στις σκηνές της Αθήνας
Παρά την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών, το θεατρικό τοπίο της Αθήνας παραμένει ιδιαίτερα δραστήριο. Δεκαέξι παραστάσεις συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε σκηνές της πόλης τη Μεγάλη Εβδομάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας – από υπαρξιακές αναζητήσεις και κοινωνικά αδιέξοδα, μέχρι πολιτική σάτιρα και σύγχρονες νεανικές αγωνίες.
Στην «Αβυσσο» (ΠΛΥΦΑ), η ανθρώπινη ψυχή αποκαλύπτει τις αντιφάσεις της, ενώ στους «Απόντες» (Σταθμός Θέατρο), η απώλεια και η μνήμη γίνονται θεατρική ποίηση. Η «Γραμμή σκιάς» (Rabbithole) μιλάει για την ενηλικίωση και το «Δε μιλένιαλς» (Πάπια Bar) σατιρίζει με χιούμορ τη γενιά των Millennials. Οι «Δούλες» (Αττις – Νέος Χώρος) και το «Εκκενώστε» (Studio Μαυρομιχάλη) σχολιάζουν την εξουσία και τη σύγχρονη πραγματικότητα με διαφορετικά θεατρικά μέσα. Το «Κιβώτιο» (Studio Μαυρομιχάλη) παραμένει επίκαιρο, ενώ ο «Ηλίθιος» (Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης») φωτίζει την αγνότητα σε έναν κυνικό κόσμο. Το «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» (Σύγχρονο Θέατρο) και το «Μα» (Από Μηχανής Θέατρο) προσφέρουν συγκινητικές, εσωτερικές διαδρομές. Το «Ραδίκια ανάποδα» (Altera Pars) συνεχίζει με μαύρο χιούμορ, ενώ το «Παντβάλ» (Art 63) πλέκει πολιτική και παράδοση.
Οι γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο στα έργα «Πάρανταϊζ» και «Perfetta» (Θέατρο 104), ενώ το «Pigalle» (Olvio) και το «Υπόγειο» (Βαφείο – «Λάκης Καραλής») καταγράφουν την εσωτερική πάλη σε έναν κόσμο που ασφυκτιά.
Θεσσαλονίκη
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά την πασχαλινή της συναυλία στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα «Ταφή» του Δημήτρη Μητρόπουλου – πρώτη μεγάλη συνθετική απόπειρά του, τα «Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια» του Ρίχαρντ Στράους και τη «Συμφωνία του Χριστού» του Χαρίλαου Περπέσσα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1950 στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στην παράσταση συμμετέχουν η σοπράνο Αφροδίτη Πατουλίδου, η οποία έχει διαπρέψει διεθνώς, και ο άγγλος αρχιμουσικός της ΚΟΘ Leo McFall.
Συναυλίες, Θεσσαλονίκη: Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2025, 20:00 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλων Μουσικής.
Αθήνα: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2025, 20:00 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η ΚΟΘ συμμετέχει επίσης σε άλλες δύο παραγωγές του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Σόφια: Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού». Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 14 του Σοστακόβιτς στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Συμπαραγωγή: υπουργείο Πολιτισμού, ΚΟΘ, ΕΛΣ. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΕΛΣ.