Οι πωλήσεις της LVMH μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, καθώς ο κορυφαίος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο προετοιμάζεται για τις συνέπειες από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι οργανικές πωλήσεις ειδών μόδας και δερμάτινων ειδών στον όμιλο πολυτελείας, που είναι εισηγμένος στο Παρίσι, μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, σε 10,1 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών για άνοδο 1%. Οπως διαβάζουμε στον «ΟΤ», η LVMH, η οποία ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου, ξεχώρισε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ως αγορές που έχουν αποδυναμωθεί. «Η υπόλοιπη Ασία κατέγραψε τάσεις συγκρίσιμες με το 2024», ανέφερε η εταιρεία. Η γαλλική εταιρεία πίσω από τα brands υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των οίκων μόδας Louis Vuitton και Dior, της μάρκας κοσμημάτων Bulgari και του κονιάκ Hennessy, είχε ένα «δύσκολο ξεκίνημα» αυτή τη χρονιά, δήλωσαν αναλυτές της Bernstein. Οι παίκτες πολυτελείας της Ευρώπης βασίζονταν σε πλούσιους Αμερικανούς για να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη του κλάδου στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς οι προοπτικές για την Κίνα, μια άλλη κρίσιμη αγορά, παρέμεναν ζοφερές.

«Κλέβει» στην αντλία 1 στα 3 πρατήρια

Με «πειραγμένες» αντλίες 1 στα 3 πρατήρια στην Αττική κλέβουν τους καταναλωτές παραδίδοντας μικρότερες ποσότητες από αυτές που πληρώνουν. Σύμφωνα με τον Γιάννη Αληγιζάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, οι ποσότητες που κλέβουν τα παραβατικά πρατήρια καυσίμων μειώνονται, αλλά τα πρατήρια που κλέβουν αυξάνονται. Τα  στοιχεία που παρουσίασε σε συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Φόρουμ των Δελφών δείχνουν ότι το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων το 2025 (εκτιμήσεις αγοράς) αυξήθηκε σε 29% στην Αττική και σε 17% στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 15% στην Αττική και το 11% στη Θεσσαλονίκη. Μείωση παρουσιάζεται, ωστόσο, στο ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2025 (εκτιμήσεις αγοράς) το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων (δηλαδή της ποσότητας που κλάπηκε από τις πειραγμένες αντλίες) έφτασε το 18%, από το 24% το 2023.

Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα

Ευκαιρία να κάνουν διορθώσεις στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν, ή θα υποβάλουν στο επόμενο διάστημα για τα εισοδήματα του 2024, δίνει στους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ. Καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 1,5 εκατομμύριο υποβολές δηλώσεων Ε1 μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η ΑΑΔΕ άνοιξε την εφαρμογή και για τροποποιητικές δηλώσεις, για όσους τυχόν παρέλειψαν ή ανέγραψαν εσφαλμένα κάποιο στοιχείο στη δήλωσή τους, ώστε να το διορθώσουν. Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς πρόστιμα εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 15 Ιουλίου 2025. Η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης συνδυάζεται και με την έκπτωση 4% που δικαιούνται όσοι υποβάλουν τη δήλωση – αρχική και τροποποιητική – έως 30 Απριλίου 2025, στον συνολικό φόρο που θα προκύψει για αυτούς με χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον τον εξοφλήσουν ολόκληρο μέχρι τη διορία πληρωμής της 1ης δόσης, έως 31 Ιουλίου 2025.

Φοροέκπτωση για ανακαίνιση ακινήτων

Επέκταση των διατάξεων που προέβλεπαν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για δαπάνες  ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων έως 16.000 ευρώ και το 2025 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ. Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Κώτσηρα, με τον υφυπουργό να δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα, όπως μεταφέρουν πηγές της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σημειώνεται ότι το μέτρο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και όσοι φορολογούμενοι πραγματοποίησαν πέρυσι δαπάνες για ανακαίνιση των ακινήτων τους και καλύπτουν τις προϋποθέσεις θα κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ.

Αύξηση δημοσίων επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος, από τα 14,1 δισ. ευρώ στα 14,6 δισ. ευρώ και το 2026 θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ. Μετά το Πάσχα αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ για την «Εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις εξαγωγές. Στη δράση θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να επιδοτούν τα επενδυτικά σχέδιά τους με ποσοστό έως 50% και ανώτατο όριο επιδότησης τις 200.000 ευρώ.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες προχωρούν στη μέτρηση, τη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών που αφορούν τη βιωσιμότητά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της βιώσιμης ανάπτυξης αξιολογώντας την με  σκορ 8,4/10, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, αφού ο βαθμός υιοθέτησης των πρακτικών ESG  σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα της ICAP κυμάνθηκε στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε μέτρια επίπεδα (5,7/10) και ο αντίστοιχος βαθμός για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (4,4/10), καταδεικνύοντας σημαντική απόκλιση. Καθώς εντείνεται η ανησυχία και ο δημόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για το περιβάλλον (40%) παραμένουν σταθερά και ακολουθούν οι κοινωνικές δράσεις (34%) και οι ενέργειες που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση (26%).