Φρένο στις «αχρεώστητες» επιστροφές φόρου έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων μέσω του προληπτικού ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων στις εφορίες. Οδηγώντας προς επανέλεγχο στην Εφορία δηλώσεις που τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου του Taxisnet αναδεικνύουν ως «ύποπτες», το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκάσει χιλιάδες φορολογουμένους που εμφανίζονταν να δικαιούνται επιστροφή φόρου να τροποποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση και να καταβάλουν τελικά φόρο.
Συνολικά 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο. Ηδη 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1 ενώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ελεγχθεί από τις εφορίες το 5% των 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν εφέτος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε αρχικά την υποβολή 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, 500.000 φορολογούμενοι δεν θα υποβάλουν εφέτος δηλώσεις, αν και είναι υπόχρεοι. Στις περιπτώσεις όπου το Taxisnet διαπιστώνει αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και των στοιχείων που έχει η ΓΓΠΣ μπλοκάρεται η έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος και ειδοποιείται με μήνυμα ο φορολογούμενος ότι εντός 15 ημερών θα πρέπει να υποβάλει στην Εφορία χειρογράφως ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνει έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 180.000 φορολογουμένους που έχουν προσέλθει στις εφορίες περισσότεροι από 16.000 έχουν αναγκαστεί να τροποποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συμβάδιζαν με τα πραγματικά εισοδήματα, τις παρακρατήσεις, αλλά και τις δαπάνες τους.
Αν και σε αρκετές από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις υπήρχαν λανθασμένα στοιχεία λόγω της απειρίας των φορολογουμένων που υπέβαλαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το Ε1, ωστόσο οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν φορολογουμένους που φούσκωναν είτε τις επαγγελματικές τους δαπάνες είτε τις αφορολόγητες δαπάνες (δαπάνες ενοικίου, δαπάνες δωρεών, ασφαλίστρων κτλ.) για να έχουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου. Καθώς οι φορολογούμενοι αυτοί δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις φουσκωμένες δαπάνες προχώρησαν σε τροποποιητικές δηλώσεις και αναγκάστηκαν τελικά να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογούσε.
Σημειώνεται ότι έως και πέρυσι ελέγχονταν από την Εφορία επιστροφές φόρου άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο πλέον ελέγχονται ακόμη και περιπτώσεις επιστροφής φόρου 150 ευρώ όταν το Taxisnet υποδείξει πως κάτι «στραβό» συμβαίνει.