«Η κυβέρνηση επιδίωξε και την εργαλειοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας μας» και «υφίσταται ήδη τις συνέπειες, έχοντας καταστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία συνεχίζει να κυβερνά με τη στήριξη “δανεικών βουλευτών”», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφ. “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «προϊόν κακής διαπραγμάτευσης» και αναφέρει πως το γεγονός ότι η συζήτηση στη Βουλή «έγινε χωρίς να υπάρχει το τελικό σώμα (corpus) του συνταγματικού κειμένου της γειτονικής χώρας, στο οποίο να περιλαμβάνονται οι συνταγματικές τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο κρατών», φανερώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν όχι να επιλύσει ένα πρόβλημα, αλλά να το παραπέμψει στο μέλλον στην πραγματικότητα, λόγω των αρκετών προβληματικών σημείων που εμπεριέχει η Συμφωνία». Και τονίζει ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί ό,τι είναι δυνατόν να αλλάξει, «χωρίς βεβαίως να απολέσουμε τη θεσμική σοβαρότητά μας».

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις βουλευτών, ο κ. Δένδιας διατυπώνει διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά τη Νέα δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνται», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται συγκεκριμένα με πρόσωπα από όμορους πολιτικούς χώρους, τα οποία -ακόμη και όταν ανήκαν σε άλλα κόμματα- είχαν έναν σταθερά φιλελεύθερο ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως επιδιώκει τη μετακίνηση προς αυτόν προσώπων ακόμη και γνωστών για τις εντελώς αντίθετες ιδεολογικές τους θέσεις, με αμοιβαία καιροσκοπικό στόχο: Να μην πέσει η κυβέρνησή του και τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμείνουν βουλευτές».

Όσον αφορά το χρόνο διενέργειας βουλευτικών εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά ότι «το πιθανότερο σενάριο είναι όντως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο». Ωστόσο δεν αποκλείει «ο κ. Τσίπρας να κρίνει ότι του χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διεμβολίσει» την Κεντροαριστερά, αν και θεωρεί ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο», καθώς «μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται σε “δανεικούς” βουλευτές, δεν μπορεί να πάει μακριά».