Η κυβέρνηση κουνάει σήμερα το μαντίλι του αποχαιρετισμού στην τρόικα πιστεύοντας αυτό που πίστευε και πριν από την έλευσή της στην Αθήνα, ότι στις 29 Σεπτεμβρίου στο Euroworking Group η έκθεση συμμόρφωσης την οποία θα έχουν συντάξει οι θεσμοί θα επιβεβαιώνει ότι η πρόοδος στα προαπαιτούμενα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και τεχνικοί σύμβουλοι που μετέχουν στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς επιμένουν πως, παρά τα όσα ακούγονται με ένταση ομολογουμένως περί δυστοκίας και καθυστερήσεων, όλες οι εκκρεμότητες θα διευθετηθούν με εξαίρεση δύο τρία εμπόδια που ενδεχομένως να αρθούν ώς το τέλος του μήνα. Το ένα αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ και τον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, το άλλο το σπάσιμο της ΥΠΑ στα δύο δεδομένου ότι το σύνολο του υπάρχοντος προσωπικού αμείβεται με τον ίδιο τρόπο, π.χ. από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ώς τον κηπουρό, και ένα τρίτο θέμα το περίφημο GMI, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του Υπερταμείου το Μαξίμου ευελπιστεί ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο θέμα των προσώπων, ενώ συγχρόνως εκτιμά ότι δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τη διατήρηση από το κράτος του 51% στις ενεργειακές ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν σε αυτό. Κυβερνητικές πηγές αρνούνται επίσης ότι η τρόικα απέρριψε την κυβερνητική εξαγγελία για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, με την επισήμανση ωστόσο πώς οι θεσμοί έχουν ζητήσει λεπτομέρειες επί της πρότασης.
Γενικώς στην κυβέρνηση λένε πως η άλλη πλευρά παίζει πάλι καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδουν στο ότι δεν πιέζεται χρονικά, αντιθέτως η ελληνική πλευρά θέλει να επισπεύσει ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Τις καθυστερήσεις τις αποδίδουν βεβαίως και στη διάθεση της Γερμανίας να μην τρέξει άμεσα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Η Β’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ωστόσο μια προεργασία για τη β’ αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει. Στα εργασιακά η κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει το πόρισμα της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με πρόσωπα τα οποία έχουν προταθεί από το υπουργείο και τους δανειστές και ως εκ τούτου στις διερευνητικές επαφές με τους τροϊκανούς η συζήτηση δεν μπήκε σε βάθος. Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει συνολικά 40 προαπαιτούμενα «που αγγίζουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα μεταρρυθμίσεων» εξηγεί αρμόδιος υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση: από το Κτηματολόγιο και τα Logistics έως την απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και το άνοιγμα κάποιων αγορών έως τον νόμο που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όλων των επιχειρήσεων.
«Πιστεύουμε ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου μπορούμε να κλείσουμε τη β’ αξιολόγηση» αναφέρει κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας ότι τα εργασιακά μπορούν να κλείσουν χωρίς να ανοίξουν μεγάλες πληγές. Ολα αυτά έχουν ως κεντρική στόχευση την επανεκκίνηση της συζήτησης για το χρέος, θέμα που δεν εθίγη κατά την πενθήμερη παρουσία της τρόικας στο Χίλτον. Μόνον η Ντέλια Βελκουλέσκου «πετάει κάποιες σπόντες», λέει κυβερνητικός παράγοντας, συμπληρώνοντας πως «οι υπόλοιποι δεν ανοίγουν την κουβέντα».
ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει συνομιλίες για το χρέος στη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στις ΗΠΑ την ερχόμενη Κυριακή. Προς το παρόν ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Μπρατισλάβα για τις ανάγκες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί θεωρητικώς το μέλλον της ΕΕ μετά το Βrexit. Τυπικά αυτό ήταν και το αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας χθες το πρωί με τη γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου, η Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό με τον οποίο είχε μία εκτενή συζήτηση τριών τετάρτων. Ωστόσο δεν είπε κουβέντα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, πόσω μάλλον για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας την ενημέρωσε για την πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των Αθηνών και τη διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί κάποια διασπαστική κίνηση των Νοτίων. Εκείνη φέρεται να τού απάντησε πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την πραγματοποίησή της. Πληροφορίες εμφανίζουν την καγκελάριο να έχει πει σε άλλους ευρωπαίους συνομιλητές της πως εφόσον διαπιστώσει κάποια διαλυτικά σημάδια στην Ευρώπη θα αντιδράσει.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Μεγάλο μέρος της συνομιλίας Τσίπρα – Μέρκελ αναλώθηκε εκ των πραγμάτων στο Προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα της μετεγκατάστασης και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών γραφείων προσφύγων. Οι δυο τους θα τα πουν και την ερχόμενη Δευτέρα ως ομιλητές στο ίδιο πάνελ στην πρώτη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Στη Νέα Υόρκη ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.