Υπάρχει ένα πολύ κακό σενάριο που σχετίζεται με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα, το οποίο δεν διαφεύγει την προσοχή των διεθνών αγορών. Το σενάριο αυτό έχει ενισχυθεί μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι και μαζί με τον θολό ορίζοντα που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου είναι οι λόγοι για τους οποίους αυξάνονται πάλι τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Το σενάριο αυτό λοιπόν, το οποίο συμπεριλαμβάνουν στις «προβολές» τους οι ξένοι αναλυτές, θέλει τον Πρωθυπουργό, στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, να κηρύσσει «αντάρτικο» σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές. Πρώτα από όλα θα υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμοστούν το 2019 οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, θα εξαγγείλει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και άλλες παροχές που θα ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Φυσικά, η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια περίπτωση είναι από τώρα προβλέψιμη. Τα σπρεντ θα εκτοξευθούν και η Ελλάδα θα επιστρέψει ως «μαύρο πρόβατο» στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου. Βεβαίως, η εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας δεν θα κινδυνεύσει. Ας είναι καλά το μεγάλο μαξιλάρι ρευστών διαθεσίμων που προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά η κυβέρνηση θα έχει παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι της, επιχειρώντας να σβήσει τις μεγάλες ευθύνες της για την καταστροφή στο Μάτι με εξαγγελίες για υπερπαροχές. Και μάλιστα θα έχει στείλει τον βαρύ τον λογαριασμό στους επόμενους…

Ορκίζονται για τις συντάξεις

Επιπλέον, πληροφορίες της στήλης έρχονται και «κουμπώνουν» με έναν τέτοιο σχεδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τούς συνομιλητές τους ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν το 2019. Αν κρίνει κανείς από τη σφοδρή γερμανική αντίδραση στη μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη συγκατάθεση των δανειστών αν επιχειρήσει κάτι ανάλογο για τις περικοπές στις συντάξεις.

«Αριστερές» παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα με τα κόκκινα δάνεια. Ο SSM πιέζει τις διοικήσεις τους προκειμένου να πιάσουν τους δύσκολους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί. Φωτιές βάζει και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να «φωτίζει» το ενδεχόμενο περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσής τους. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή επάρκειά τους, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς να «σπάσουν αβγά», λένε έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες εννοώντας ότι επιχειρηματίες υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είτε θα πρέπει να συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια στην εξυγίανσή τους είτε να παραιτηθούν από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και εδώ είναι το πρόβλημα, καθώς, όπως αποκαλύπτουν τα ίδια στελέχη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου στελέχη της κυβέρνησης παρεμβαίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματία. Ιδίως στον χώρο του τουρισμού το πράγμα έχει παραγίνει, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Ταξίδι στη μακρινή Ανατολή

Μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, το ταξίδι της αναζήτησης επενδυτών συνεχίζεται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη. Τον Σεπτέμβριο θα βρεθούν στη μακρινή Ασία. Στις αγορές της Ανατολής θα αναζητήσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Το ταξίδι τους το έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης. Μαζί τους θα είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Και οι τρεις έχουν ήδη έρθει σε επαφή με περισσότερους από 100 διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds, με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης στα ελληνικά ομόλογα. Ολα δείχνουν ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα είναι μεταμνημονιακή. Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε έναν τίτλο διάρκειας 10 ετών που για τις αγορές θεωρείται σημείο αναφοράς, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εισηγήσεις ακόμη και για την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου.