Ο Τιμ Κουκ είναι ο άνθρωπος που διαδέχτηκε το 2011 στο τιμόνι της Apple τον αείμνηστο με τη χαρισματική προσωπικότητα Στιβ Τζομπς πετυχαίνοντας να οδηγήσει τον τεχνολογικό κολοσσό των iPhones, Macs, iPads, Applewatches αλλά και του iCloud και της Apple Music σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης απιστευτα για άλλες εποχές, σε αυτά του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ο Τίμοθι Ντόναλντ Κουκ, γεννημένος το 1960 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, φέρεται ότι ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη της Στιβ Τζομπς, όταν ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ηταν η χρονιά που ο Τζομπς για λόγους υγείας αποχώρησε χρίζοντάς τον διάδοχο του. Ο ιδρυτής της Apple τού είχε πει να μη ρωτάει ποτέ τι θα έκανε ο Στιβ Τζομπς, αλλά να πράττει αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό. Ο Κουκ και ο Τζομπς δεν είχαν πολλά κοινά. Ταίριαζαν μόνο στην προτίμησή τους για τη μουσική ροκ εν ρολ του 1960. Ο Κουκ φαίνεται να ακολούθησε τη συμβουλή του Τζομπς και μετέτρεψε την εταιρεία σε τεχνολογικό κολοσσό του κόσμου. Η χρηματιστηριακή της αξία το 2014 ξεπέρασε τα 700 δισ. δολάρια, το 2017 τα 800 δισ. και τώρα κατέρριψε το ρεκόρ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έσπασε αυτό το ψυχολογικό φράγμα κόντρα στην Amazon, την Google και άλλα επίσης τεχνολογικά μεγαθήρια.
Ο Τιμ Κουκ δεν εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας, δηλαδή κρατά την προσωπική του ζωή εκτός. Ομως το 2014 ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως είναι ομοφυλόφιλος και ήταν ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της λίστας Forbes 500 που το έπραττε.
Η προσωπική του περιουσία (μαζί με δικαιώματα και μετοχές) υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ και πριν προσληφθεί από την Apple εργαζόταν για 12 χρόνια στην IBM.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ομπερν της Αλαμπάμα όπου σπούδασε βιομηχανική μηχανική. Εργαζόμενος στην ΙΒΜ παρακολουθούσε νυχτερινά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ αποκτώντας MBA. Διευθύνει την Apple σαν μία ήρεμη δύναμη και δίνει έμφαση, εκτός από τη ναυαρχίδα των προϊόντων της που είναι τα smartphones, και στην παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες μηχανές ανάπτυξης της Apple.Η εταιρεία σημειώνει πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της για ετήσιες πωλήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων πίσω από την αύξηση των συνδρομών στο iCloud storage, τη ροή μουσικής και προσφορές όπως το Netflix και το HBO.Οι αμειβόμενες συνδρομές υπερβαίνουν τώρα τα 300 εκατομμύρια, και είναι υψηλότερες κατά 60%.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. Την περασμένη εβδομάδα η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της μεγέθη για το τρίτο τρίμηνο στέλνοντας την τιμή της μετοχής της υψηλότερα κατά 28% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περασμένης Τρίτης. Η κεφαλαιοποίησή της ήταν τη μέρα εκείνη στα 950 δισ. δολάρια. Παρά την οριακή αύξηση των πωλήσεων των iPhones πέτυχε να ανεβάσει κατά 17% τα έσοδά της σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 53,3 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 32% στα 11,5 δισ. δολάρια. Ο Τομ Κουκ, προϊδεάζοντας για τα νέα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε «είμαστε εκστασιασμένοι».
Πέραν αυτών όμως ο «κύριος του 1 τρισεκατομμυρίου» έχει άλλη μία πρόκληση να αντιμετωπίσει, το ενδεχόμενο της επιβολής δασμών από την Κίνα ως αντιποίνων στις προειδοποιήσεις Τραμπ για νέες κυρώσεις. Η Apple κάνει το ένα πέμπτο των πωλήσεών της σε iPhones στην Κίνα. Ο ίδιος στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, όταν ρωτήθηκε, σχολίασε, απευθυνόμενος ουσιαστικά και προς τον πρόεδρο Τραμπ, ότι «οι δασμοί ισοδυναμούν με φόρο στον καταναλωτή». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για την αποκλιμάκωση της έντασης θεωρώντας ότι ΗΠΑ και Κίνα θα διευθετήσουν τις διαφορές τους εξαιτίας της «αμοιβαιότητας των δύο οικονομιών».