Αχρείαστο ήταν το τρίτο Μνημόνιο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του κύκλου των Μνημονίων, ο Πιερ Μοσκοβισί. Θεωρεί ότι το τρίτο πρόγραμμα δεν θα ήταν απαραίτητο αν δεν είχε προηγηθεί το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2015. Σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Welt», ο κοινοτικός επίτροπος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις στιγμές έντασης που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
«Τα συναισθήματα υπερκάλυψαν την πολιτική λογική. Είδα τον τότε γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στον έλληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται. Και μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ από τον Γιάνη Βαρουφάκη για να μην αρχίσουν τις μπουνιές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί. Για να προσθέσει ότι «χρειάστηκε μεγάλη υπομονή για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος το καλοκαίρι του 2015 και να βρεθεί μια έξοδος από το αδιέξοδο με τη βοήθεια του τρίτου προγράμματος, που δεν θα ήταν απαραίτητο χωρίς αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα».
Στο άρθρο του με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα», ο ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις και είχαν εφαρμόσει τη μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά. «Αντίθετα προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Ελληνες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είχε ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό εκλογικό πρόγραμμα που οδήγησε σε εξάμηνη ένταση με την ΕΕ και τις αγορές».
Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Κάνοντας αποτίμηση των τριών Μνημονίων λέει ότι το πρώτο, από το 2010 έως το 2012, ήταν βραχυπρόθεσμο και επικεντρωμένο στα δημοσιονομικά. «Επομένως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Αν και το δεύτερο πρόγραμμα (2012-2015) έδωσε περισσότερες συγκεκριμένες απαντήσεις ήταν επίσης πολύ περιορισμένο σε χρόνο. Μόνο στο τρίτο πρόγραμμα (2015-2018) κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σχολιάζοντας τη στάση των ελλήνων πολιτικών ο Πιερ Μοσκοβισί μιλά για «δημαγωγικές προεκλογικές εκστρατείες, την αναστροφή πολιτικών θέσεων μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και την απουσία εθνικής συναίνεσης».
Οσον αφορά την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου, ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η παρακολούθηση δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Δεν περιέχει νέες απαιτήσεις ή μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσει τη στήριξη αυτή για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».