«Η τραγωδία στοιχειώνει όλη τη χώρα» τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και υπογραμμίζει ότι οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι όπου υπάρχουν θα αποδοθούν, αυτό όμως δεν θα γίνει σε τηλεδικαστήρια». Παράλληλα, εν μέσω της κριτικής προς τον Πρωθυπουργό, υψώνει τείχος προστασίας τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ.: που δεν κρύφτηκε, όπως διευκρινίζει) και στον ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλοί «βλέπουν την ευκαιρία για τη χώρα να συνεχίσει να αλλάζει και να μη γυρίσει πίσω».
Κύριε Ζαχαριάδη, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι;
Η ανάληψη και η απόδοση των ευθυνών είναι κορυφαίο ζήτημα σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, ιδίως στις δυτικού τύπου δημοκρατίες όπως είναι και η Ελλάδα. Το ζήτημα της ευθύνης και της συγγνώμης δεν είναι και δεν πρέπει να γίνεται μέρος πολιτικού και επικοινωνιακού πολέμου και εντυπώσεων. Ευθύνες δεν αποδίδονται διά των τηλεπαραθύρων. Κάποια από τα τηλεπαράθυρα μέσα σε δευτερόλεπτα γέμισαν από «ειδικούς», πάντα με το ύφος της απόλυτης επάρκειας. Παντογνώστες –σε ζητήματα Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, Λιμενικού, πολεοδομικά, κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης κρίσεων κι όλες αυτές οι γνώσεις πολλές φορές στο ίδιο πρόσωπο. Οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν, αυτό όμως δεν θα γίνει σε τηλεδικαστήρια.
Κυβερνάτε τριάμισι χρόνια, εσείς δεν έχετε ευθύνες για την τραγωδία;
Η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, είναι κομμάτι της ελληνικής πολιτείας. Με αυτήν την έννοια προφανώς μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες. Απολογισμό έργου και απόδοση ευθυνών όμως αν θέλουμε, να γίνει με σοβαρότητα για να μη ζήσουμε ξανά τέτοιες τραγικές στιγμές. Θα πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους ειδικούς, τους αρμόδιους και μετά να σχολιάσουμε οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Οσο για «εμάς», να μας κρίνουν αυστηρά, αλλά όχι άδικα. Ακόμα και ο πιο αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολίτης που δεν είναι φανατικός καταλαβαίνει ότι δεν φταίει για όλα η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει την πολιτική ευθύνη, κάτι που σπανίζει στο πολιτικό μας σύστημα κι όμως από μερίδα των media λοιδορήθηκε. Η βασική ευθύνη της κυβέρνησης, η έμπρακτη συγγνώμη στους πολίτες είναι να οργανώσουμε το μέλλον στον αντίποδα που τα πράγματα ήταν οργανωμένα μέχρι χτες.
Περάσανε τόσες ημέρες και παραιτήσεις δεν είδαμε ακόμα. Αρα, πώς ακριβώς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο Πρωθυπουργός; Χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες;
Οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι σαφείς και ορατές από όλους. Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη μόνο για τα δικά της χρόνια διακυβέρνησης. Ανέλαβε την ευθύνη για την ελληνική πολιτεία, την οποία και εκπροσωπεί. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν δημιουργήθηκε πριν από τριάμισι χρόνια. Η κοινή συνέντευξη των υπουργών ήταν σαφής. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αλλάξει αυτά που σχεδόν όλοι διαπιστώνουμε για χρόνια. Κάνουν λάθος όσοι μετράνε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με παραιτήσεις.
Η φονική πυρκαγιά έκαψε και την όποια επιχείρηση πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης.
Δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς εννοείτε. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και πρόγραμμα. Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών μπορεί να θέλουν ειδικού τύπου διαχείριση, αλλά δεν αλλοιώνουν σε τίποτα τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που είναι η έξοδος από την κρίση, η αναδιοργάνωση του κράτους και το χτύπημα των κοινωνικών αδικιών. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη καταστροφή αλλά η δουλειά της δεν εξαντλείται σε αυτό. Αυτό οι πολίτες το βλέπουν, το ξέρουν και θα το αποτιμήσουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρείτε ότι τσουρουφλίστηκε πολιτικά;
Εχουμε μια εθνική τραγωδία. Μπορούμε να σκεφτόμαστε επικοινωνιακά και με όρους πολιτικού κόστους; Προφανώς όχι.
Παραμένει το δυνατό σας χαρτί στον δρόμο για τις εκλογές;
Ο Τσίπρας είναι ένας ηγέτης με μεγάλη ευρωπαϊκή ακτινοβολία και με διεθνές βεληνεκές. Είναι η αιχμή του δόρατος, αλλά αν μου επιτρέπετε το δυνατό μας χαρτί είναι άλλο… Ο κόσμος «μας», ο κόσμος της πλατιάς προοδευτικής παράταξης, που έχει μέσα αριστερούς, κεντροαριστερούς, κεντρώους μέχρι και δημοκράτες δεξιούς που βλέπουν στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία για τη χώρα να συνεχίσει να αλλάζει και να μη γυρίσει πίσω.
Δεν θεωρείτε ότι σας στοιχειώνει αυτή η τραγωδία; Μπορείτε πολιτικά να το ξεπεράσετε και να ανασυνταχτείτε;
Η τραγωδία στοιχειώνει όλη τη χώρα. Δεν είναι όλα πολιτικά στη ζωή. Υπάρχουν και τα ανθρώπινα, υπάρχουν κι άλλα. Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά μας κι αυτό είναι συγκεκριμένο και σαφές. Να αλλάξουμε όλα εκείνα που οδήγησαν στην τραγωδία.
Αρκούν οι μπουλντόζες, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και η κατηγορία για τις ευθύνες ουσιαστικά των πολιτών; Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, οι αρμόδιοι υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής δεν φταίνε;
Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Είναι η πρακτική στον αντίποδα όσων συνέβαιναν για χρόνια. Οποιος το θεωρεί λίγο ας αναλογιστεί την πορεία της χώρας από το 1950 και μετά. Επαναλαμβάνω, η απόδοση των ευθυνών θέλει προσοχή, νηφαλιότητα και να μην μπλέκεται με επικοινωνιακούς ή πολιτικούς στόχους.
Οι ηγέτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ειδικά σε κρίσεις. Η επίκληση της ηλικίας, δηλαδή ότι είναι 44 ετών ο Πρωθυπουργός, είναι επαρκής δικαιολογία; Ρωτώ γιατί στα 41 ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Είναι προφανές, για όποιον διαβάσει ολόκληρη τη δήλωση, τι είπε ο Βερναρδάκης. Ο Τσίπρας δεν κρύφτηκε, δεν προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι αλλού. Μπήκε μπροστά στη μάχη από την πρώτη στιγμή και ανέλαβε την ευθύνη. Ο Τσίπρας είναι ένας νέος ηγέτης, υπεύθυνος και ώριμος, έτσι τον αντιλαμβάνονται και οι συνομιλητές του στο εξωτερικό. Το ερώτημα δεν είναι ηλικιακό, αλλά πολιτικό. Θα πάμε στα παλιά υλικά και στις παλιές πρακτικές ή θα στηρίξουμε έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί μέσα σε μεγάλες δυσκολίες να κάνει σημαντικές αλλαγές και τομές που σε άλλες σύγχρονες χώρες έγιναν πριν από δεκαετίες;