Καλοκαιράκι! Ζέστη, μπάνιο στις παραλίες και τελικά διακοπές. Είναι η καλύτερη περίοδος για χαλάρωση ώστε να φύγουν οι έγνοιες που κουβαλάμε όλο τον χρόνο. Οχι όμως και για τους δρομείς, αφού την περίοδο αυτή γίνεται ο αγωνιστικός προγραμματισμός του χειμώνα και μπαίνουν οι βάσεις της προπόνησης για να διεκδικήσετε με αξιώσεις όλους τους στόχους στις διάφορες δρομικές δοκιμασίες. Κάποιες φορές η εγγραφή σε έναν αγώνα που σας κίνησε την προσοχή γίνεται αυθόρμητα. Ισως ακούσατε κάτι από έναν φίλο σας, είδατε μια διαφημιστική καταχώριση ή τράβηξε την προσοχή σας μια λεπτομέρειά του που σας αφορά. Αυτή η συχνά μη συντεταγμένη στάση απέναντι στα events που γεμίζουν το καλεντάρι σας έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε διοργανώσεις που τελικά δεν σας ικανοποιούν ή δεν δίνετε το «παρών».
Για να γλιτώσετε λοιπόν όλον αυτόν τον κόπο, λίγο πριν πατήσετε το κλικ της αποστολής της αίτησης συμμετοχής, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε λάθος επιλογές αγώνων.
Εχετε χρόνο για προπόνηση;
Η προετοιμασία για κάποιον συγκεκριμένο αγώνα, ακόμα κι αν πρόκειται για 5.000 μ, απαιτεί αφοσίωση. Ετσι λοιπόν είναι καλό να αναλογιστείτε αν μπορείτε να αφοσιωθείτε σε συστηματική προπόνηση τη δεδομένη στιγμή, αφαιρώντας χρόνο από την οικογένεια, τη ζωή ή τη δουλειά σας. Πάρτε στα χέρια το ημερολόγιό σας και υπολογίστε αν υπάρχουν γενέθλια, γιορτές, διακοπές ή λοιπές κοινωνικές υποχρεώσεις που θα σας αποσπάσουν από τους δρομικούς σας στόχους. Αν ναι, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε και να κάνετε θυσίες. Εφόσον η απάντηση είναι θετική, συνεχίστε την εγγραφή σας.
Πού γίνεται ο αγώνας;
Το επόμενο που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι αν μπορείτε να ταξιδέψετε για να τρέξετε. Θέλετε να μείνετε κοντά στη βάση σας ή θέλετε να συνδυάσετε δρομικό τουρισμό και αγώνα; Οσοι επιλέξετε να δοκιμάσετε μια μακρινή διοργάνωση σε έναν προορισμό όπου δεν έχετε βρεθεί ξανά, σκεφτείτε την οργάνωση του όλου εγχειρήματος. Λάβετε υπόψη τις επιπτώσεις στο σώμα σας, τις τυχόν διαφορές στην ώρα και γι’ αυτό να είστε συνετοί με τις εξωδρομικές λεπτομέρειες του ταξιδιού. Μια καλή ιδέα είναι να βρείτε ένα ξενοδοχείο κοντά στην αφετηρία της αγωνιστικής διαδρομής.
που θα τρέξετε;
Πριν κάνετε την εγγραφή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε τσεκάρει τον χάρτη της διαδρομής του αγώνα και δώστε προσοχή στις διαφορές του υψομέτρου και του εδάφους. Στην εξίσωση λάβετε υπόψη τις λοιπές κλιματικές συνθήκες της περιοχής ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλο αυτό σας ταιριάζει. Θέλετε πιο απαιτητικές συνθήκες ή προτιμάτε να βάλετε εύκολα στον εαυτό σας; Μην ξεχνάτε πως πριν βρεθείτε στο νήμα της εκκίνησης πρέπει να έχετε κάνει αντίστοιχη προετοιμασία σε όσο το δυνατόν πιο κοντινές συνθήκες.
να είναι ο καιρός;
Η προπόνηση στις ίδιες (ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά γίνεται) καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσετε την ημέρα του αγώνα, θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο εύκολα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι προηγουμένως θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που ενδεχομένως να έχουν έντονη επιρροή στην επίδοσή σας. Αν είστε κάποιος που μισεί το κρύο, ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε έναν χειμερινό αγώνα για παράδειγμα στην καρδιά του Δεκεμβρίου. Βέβαια δεν μπορείτε να προβλέψετε ακριβώς τον καιρό, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε μια προσομοίωση, εφόσον θέλετε να έχετε επιτυχία στην κούρσα σας.
ή απλώς θέλετε να διασκεδάσετε;
Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε τις διοργανώσεις όπου θέλετε να πάρετε μέρος για τη χαρά της συμμετοχής από εκείνες όπου επιδιώκετε να κάνετε μια καλή επίδοση ή ακόμα και ατομικό ρεκόρ. Αυτό θα σας βοηθήσει να τροποποιήσετε αναλόγως την προπόνησή σας και να δώσετε έμφαση σε εκείνα τα events που είναι κρίσιμα για τη δρομική σας καριέρα. Από την άλλη, αν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τον τερματισμό σας, μπορείτε να κάνετε κάποιες παρασπονδίες στον προγραμματισμό σας. Καλό είναι να έχετε δύο-τρεις συγκεκριμένους στόχους σε αγώνες και τους υπόλοιπους να τους κάνετε για προετοιμασία ή ακόμα και διασκέδαση. Μην το παρακάνετε αφού στο τέλος κινδυνεύετε να πάθετε υπερκόπωση, ειδικότερα αν ασχολείστε με μεγάλες αποστάσεις όπως είναι ο Μαραθώνιος. Ολη αυτή η αγωνία για το αποτέλεσμα, κάποιες φορές είναι ικανή στο μέγιστο βαθμό να σας αφαιρέσει τη χαρά του τρεξίματος.