Έντυπη Έκδοση - Γνώμες
Γιατί δεν παραιτούνται; Eνα αμείλικτο ερώτημα, ό,τι απέμεινε από το αφυδατωμένο χανγκόβερ μιας τραγωδίας που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.
Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως ο στοχασμός δεν είναι ένα άνθος που μπορεί να βλαστήσει πάνω στις στάχτες.
Αυτή η άρνηση να ζητήσουν μια συγγνώμη, να απολογηθούν. Η εξοικείωση με το αποτρόπαιο. Μικροκομματικές υπεκφυγές, παρελθοντολαγνεία, ρητορική επιθετικότητα. Η συνεχής χρήση μετωνυμιών για να γίνει πιο εύπεπτη η ανικανότητά τους.
Στις 7 Ιουνίου 2012 ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury Publishing τοποθέτησε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων το βιβλίο του καθηγητή της Ψυχολογίας του Trinity College του Δουβλίνου, Ιαν Ρόμπερτσον. Ο τίτλος του, «The Winner Effect. How Power Affects Your Brain».
Μπορεί η εξουσία να επηρεάσει τον εγκέφαλο; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο;
Η άσκηση της εξουσίας πυροδοτεί σε άνδρες και γυναίκες την έκκριση τεστοστερόνης και ιδιαίτερα ενός προϊόντος της, της 3-ανδροστενεδιόλης, προκαλώντας εθισμό με την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Με άλλα λόγια, η άσκηση της εξουσίας είναι εθιστική. Η υπερβολική εξουσία και επομένως η υπερβολική ντοπαμίνη ενέχει κινδύνους γιατί μπορεί να προκαλέσει διαταραχή των γνωσιακών και των συναισθηματικών λειτουργιών, να οδηγήσει σε σφάλματα κρίσης, έλλειψη οίκτου για τους άλλους, εγωκεντρικότητα.
Δύο μήνες πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο Ρόμπερτσον έγραψε άρθρο στην «Telegraph». Ο πρόλογός του:
«Η δημοκρατία, ο διαχωρισμός της δικαστικής εξουσίας και η ελευθερία του Τύπου εξελίχθηκαν για έναν ουσιαστικά σκοπό: να μειωθεί η πιθανότητα οι ηγέτες να γίνουν εξαρτημένοι της εξουσίας».
Πριν από έξι χρόνια ο Ρόμπερτσον μίλησε για ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας την τελευταία τριετία.
Γιατί λοιπόν δεν παραιτούνται; Πιθανόν γιατί η υπερβολική ντοπαμίνη από την άσκηση της εξουσίας έχει επηρεάσει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους και πλέον ζουν σε ένα σύννεφο φρεναπάτης χωρίς να αντιλαμβάνονται τα μισογκρεμισμένα τείχη τριγύρω τους.