Οδό διαφυγής από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος προσωπικά αναζητεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η τραγωδία στο Μάτι έχει προκαλέσει εσωτερικά ρήγματα στην κυβέρνηση και η έννοια της συντροφικότητας αγνοείται. Καθόλου τυχαία, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αγνοούνται. Δεν έχουν καν εκτεθεί αυτές τις ημέρες. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ, ενώ υπάρχουν και ενδοκυβερνητικές αντεγκλήσεις. Ο κεντρικός στόχος πλέον είναι να διασωθεί πολιτικά ο Πρωθυπουργός και να μην πληγεί περισσότερο το προφίλ του, αν και έχει τρωθεί πάρα πολύ.
Στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι, μια από τις κινήσεις που έχουν αποφασιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τις απανωτές συσκέψεις είναι να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, ώστε να μεταδοθεί η εικόνα ότι κάτι αλλάζει. Παρά τη χθεσινή παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτης δεν φαίνεται ότι οι αλλαγές θα έρθουν πιο νωρίς. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται το διάστημα μετά την 21η Αυγούστου και πριν από την 5η Σεπτεμβρίου, καθώς δύο εικοσιτετράωρα μετά είναι η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εκλογική» λένε οι μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, ενώ ακυρώνουν την όποια συζήτηση να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν γνώστες των εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου, ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ριζικός και θα δοθεί χώρος σε ηλικιακά νέα πρόσωπα από τη γενιά του.
Οι «σωματοφύλακες». Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «σωματοφύλακες» του Τσίπρα. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, μεταξύ 35-45 ετών, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και θα είναι η εμπροσθοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Αναβάθμιση θα υπάρξει με βάση τις σημερινές συζητήσεις για τον Νάσο Ηλιόπουλο, νυν υφυπουργό Εργασίας και την προϊσταμένη του υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, εάν αποχωρήσει ο Σκουρλέτης. Στο νέο σχήμα θα αναβαθμιστεί πιθανότατα και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ίσως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Φώτης Κουρμούσης κ.ά., ενώ θα αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα, όπως ο Χρήστος Στάικος, ίσως ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά. Επίσης, στο νέο σχήμα θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που θέλει ο Τσίπρας προς την Κεντροαριστερά, ενώ πιθανότατα θα επανακάμψει ο Νίκος Φίλης.
Ο Τόσκας και ο Σκουρλέτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν έως χθες το απόγευμα ο Νίκος Τόσκας. Μετά απο συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό παραιτήθηκε, καθώς του επέρριπταν πολλές ευθύνες από αρκετές πλευρές για τη διαχείριση της κρίσης. Θέμα με τον Πάνο Σκουρλέτη δεν ετέθη, καθώς από νωρίς ο έμπειρος υπουργός Εσωτερικών φρόντισε να μην είναι στο κάδρο των ευθυνών. Ο Σκουρλέτης ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του Τόσκα, κίνηση που δείχνει ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών. Επίσης ανέλαβε «δράση» και με την παρουσία του στα ΜΜΕ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης. Μαζί με τον Τόσκα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν και αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και πιθανότατα και του Λιμενικού. Στην έξοδο οδηγείται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σκέψεις θα δημιουργηθεί είτε θέση υφυπουργού είτε αναπληρωτή υπουργού με αλλαγές στη δομή της πολιτικής προστασίας.
Περίεργη αφωνία. Η σιωπή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου εδώ και δύο εβδομάδες, όπως και της ομάδας των 53, προκαλεί πολλαπλά ερωτήματα. Μάλιστα, αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ίσως ο ίδιος μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και λόγω και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί θα θελήσει να μείνει τελείως εκτός κυβερνητικού κάδρου. Ανάλογα τι θα θελήσει ο ίδιος –δηλαδή να μείνει για λίγο εκτός σχήματος ή να μετακινηθεί διά της αναβαθμίσεως –θα επηρεάσει εάν θα αναβαθμιστούν ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Αλέξης Χαρίτσης που συζητείται για επικεφαλής παραγωγικού υπουργείου.
Ο Τζανακόπουλος. Η τραγωδία έφερε στο επίκεντρο την κριτική και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, καθώς πολλοί βρήκαν ευκαιρία και του επιρρίπτουν ευθύνες για την επικοινωνιακή διαχείριση. Μάλιστα, από κάποιες πλευρές διαρρέει η πληροφορία ότι σε περίπτωση μετακίνησης του Τζανακόπουλου σε άλλο πόστο, υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την κεντρική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ θα είναι είτε ο Σκουρλέτης είτε ο Νίκος Παππάς.