«Το στοίχημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα που πλήρωσαν με τη ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας». Αυτό διαβεβαιώνουν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, δικαστικές πηγές επισημαίνοντας ότι οι ερευνώμενες ευθύνες δεν μπορεί να είναι γενικές και αόριστες. «Οι υπαίτιοι, που με ενέργειες ή με παραλείψεις τους συνετέλεσαν σε μία σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις, έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν πρόκειται για μία ακόμα δικογραφία που θα καταλήξει στο αρχείο αγνώστων δραστών» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές δίνοντας το στίγμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, υπό την εποπτεία και του ίδιου του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου.
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος μάλιστα από τις πρώτες κιόλας ώρες που αποκαλύφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας παρενέβη και με επίσημη τοποθέτησή της διαβεβαίωσε το αυτονόητο, «ότι δηλαδή οι έλληνες εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής».
Η εισαγγελική έρευνα είναι πολυεπίπεδη και τα ερευνώμενα αδικήματα είναι πολλά, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελούμενη, από υπόχρεο, έκθεση σε κίνδυνο, εμπρησμός και άλλα. Με βάση τη λίστα των μαρτύρων και τις κινήσεις της εισαγγελικής λειτουργού, διαπιστώνει κανείς ότι οι προβολείς της έρευνας δεν στρέφονται μόνο στα αίτια των πυρκαγιών που οδήγησαν στον θάνατο τόσους ανθρώπους και στην απώλεια των περιουσιών τους.
Οι πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όλες αυτές τις μέρες και αφορούν τις ελλείψεις και τα κενά του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις ελλείψεις συντονισμού των αρμοδίων για την προστασία των πολιτών, αποτελούν το κεντρικό πεδίο της εισαγγελικής έρευνας.
Για τον λόγο αυτό η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, εν αναμονή της αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχει ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα πυραγό, προκειμένου να συντάξει αυτοτελή έκθεση με τα δικά του πορίσματα για το σκηνικό του θανάτου στην περιοχή Μάτι.
Η αρχική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αφορούσε σε πρώτο επίπεδο τα αίτια των πυρκαγιών, που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών, αλλά η έρευνα έχει πλέον προχωρήσει και σε άλλους τομείς.
Στα χέρια της εισαγγελέως εξάλλου βρίσκεται και η πρώτη μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς δύο εκ των θυμάτων της πυρκαγιάς ζητώντας την τιμωρία συγκεκριμένων προσώπων, βάζοντας στο κάδρο αιρετούς, περιφέρεια, Πυροσβεστική και Αστυνομία.
Τι εξετάζει η εισαγγελέας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη εξετάζει ως μάρτυρες εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, φορέων και δημοτικών Αρχών θέλοντας να σχηματίσει μία πρώτη εικόνα.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται πρόσωπα τα οποία πέρασαν ή θα περάσουν τις επόμενες μέρες από το εισαγγελικό γραφείο με την ιδιότητα του μάρτυρα, στο επόμενο στάδιο της προκαταρκτικής να αποκτήσουν την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων και τελικά τα ονόματά τους να συμπεριληφθούν στη λίστα των κατηγορουμένων.
Η Δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρό της όλους του πιθανούς υπαίτιους της καταστροφής. Τα πρόσωπα δηλαδή εκείνα, τα οποία με ενέργειες, αλλά και με παραλείψεις τους συνήργησαν με οποιαδήποτε συμμετοχική μορφή στην τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων.
«Η νομοθεσία είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας και παρερμηνειών», έλεγαν στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές αναφερόμενες στους νόμους εκείνους που προβλέπουν ρητά και κατηγορηματικά τις υποχρεώσεις των αιρετών και της Περιφέρειας σε επίπεδο πρόληψης. Επιπλέον, βασικό «όπλο» στα χέρια των εισαγγελέων είναι και η αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου Πατρών, που είχε καταλήξει σε τιμωρία των υπευθύνων για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007.
Με αυτά τα δεδομένα δικαστικοί και νομικοί σημειώνουν με έμφαση ότι είναι ανάγκη η έρευνα αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, η απόδοση των ευθυνών να γίνει σε πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, και η δικογραφία να «δεθεί» ώστε να φτάσει μέχρι το ακροατήριο και να τιμωρηθούν οι δράστες που η Δικαιοσύνη θα έχει στείλει στο εδώλιο.