Η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (έστω και ατομικά εάν τελικά η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει) και, αν μη τι άλλο, αυτό το καλοκαίρι το αποδεικνύει και αθλητικά διοργανώνοντας (2-12 Αυγούστου) στην πρωτεύουσά της, τη Γλασκώβη, ταυτόχρονα έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον και ελπίδες για μετάλλια στα τέσσερα από αυτά (ενόργανη, κολύμπι, κωπηλασία και ποδηλασία)!

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σε μια άλλη πρωτεύουσα, τη γερμανική, στο Βερολίνο θα διεξαχθεί ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (7-12 Αυγούστου), αυτό του στίβου, με ξεχωριστές ελληνικές ελπίδες και εκεί για διάκριση με αποκορύφωμα την Κατερίνα Στεφανίδη που θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ.

Στο τελευταίο μεγάλο τεστ, τον αγώνα του Ντάιμοντ Λιγκ στο Μονακό πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε μια επική μάχη της πρωταθλήτριάς μας (δεύτερη με 4,80 μ. σε ισοβαθμία με την Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα) με τη Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα (πρώτη με 4,85 μ.).

Ακολούθησαν στην πρώτη οκτάδα αθλήτριες εκτός Ευρώπης (οι Αμερικανίδες Μόρις, Ναγκότ και Σουτ, η Νεοζηλανδή Μακάρντνεϊ) με μοναδική εξαίρεση τη Γαλλίδα Νινόν Γκιγιόν Ρομαρίν (8η).

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το χρυσό μετάλλιο, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, στο επί κοντώ των γυναικών θα παιχθεί μεταξύ της Σιντίροβα και της Στεφανίδη, με την ελληνίδα άλτρια να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Στον τελικό της 9ης Αυγούστου αναμένεται να βρεθεί και η Νικόλ Κυριακοπούλου που επιστρέφει δυναμικά μετά την εγκυμοσύνη της, έχει τρομερή άνοδο και ξεκινάει με χαμηλό προφίλ ως πολύ δυνατό αουτσάιντερ και ό,τι καλύτερο προκύψει.

Η ελληνική αποστολή

Από εκεί και πέρα η –χάλκινη στην προηγούμενη διοργάνωση του Αμστερνταμ το 2016 –Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν θα πάει στο Βερολίνο με την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη εφέτος (14,60 μ.) και είναι από τα μεγάλα φαβορί για μετάλλιο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση εφέτος στην Ευρώπη (8,24 μ.) και έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία μεγάλων αγώνων και μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο.

Αθλητές αγώνων που αν τους βγει ο τελικός μπορούν να φτάσουν ψηλά είναι τόσο ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος (με 2,31 μ. είναι 5ος καλύτερος στην Ευρώπη) όσο και ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ (9η επίδοση με 5,71 μ.). Επίσης η Μαρία Μπελιμπασάκη, που θα συμμετάσχει μόνο στα 400 μέτρα, έχει πιθανότητες να προχωρήσει αρκετά.

Συνολικά 15 άνδρες και 22 γυναίκες συνθέτουν την ελληνική αποστολή που ίσως μεγαλώσει κατά ένα μέλος εάν υπάρξει πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Στη Γλασκώβη το μεγαλύτερο ίσως όνομα που θα αγωνιστεί από ελληνικής πλευράς θα είναι ο άρχοντας των κρίκων, ο Λευτέρης Πετρούνιας, που θα διεκδικήσει στο φινάλε των αγώνων στις 12 του μήνα ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο (οι αγώνες των ανδρών αρχίζουν στις 9 Αυγούστου).

Ουσιαστικά στην πόλη όπου όλα ξεκίνησαν για τη μεγάλη (έστω και αν είναι μόλις μερικά χρόνια) καριέρα του πρωταθλητή μας, όταν κατέκτησε –εκεί –το 2015 το πρώτο του κορυφαίο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, που του έδωσε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου επίσης θριάμβευσε.

Ενδιάμεσα φυσικά είναι και ο κυρίαρχος του αθλήματός του στην Ευρώπη καθώς είναι αήττητος με τέσσερα χρυσά, δύο το 2015 (στο Ευρωπαϊκό του Μονπελιέ αλλά και στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού) και από ένα το 2016 (στο Ευρωπαϊκό της Βέρνης) και το 2017 (στο Ευρωπαϊκό του Κλουζ).

Στοχεύει πλέον στο 4ο συνεχόμενο χρυσό σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο μεγάλος στόχος όμως της ομάδας γενικότερα είναι να πλασαριστούμε στην πρώτη δωδεκάδα, ώστε να αυξήσουμε έτσι τις πιθανότητες να είμαστε μέσα στις 24 πρώτες ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Οκτώβριο στο Κατάρ όπου θα δώσει πρόκριση ως ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την ομάδα των ανδρών αποτελούν οι Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας, Νίκος Ηλιόπουλος, Αντώνης Τανταλίδης και Γιώργος-Χρήστος Χατζηευσταθίου.

Και των γυναικών οι Αργυρώ Αφράτη, Βασιλική Μιλλούση, Ευαγγελία Μονοκρούσου, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και αποστολές εφήβων και νεανίδων για τα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα που θα γίνουν επίσης στη Γλασκώβη.