Δεκατέσσερα νέα πρόσωπα στο ρόστερ. Ομάδα από την αρχή, με παραπάνω από το 50% του έμψυχου δυναμικού της να αποτελείται από έλληνες ποδοσφαιριστές. Καινούργιο «αφεντικό» στη γωνιά του πάγκου. Νέα μεθοδολογία προπόνησης και λειτουργίας.

Οχι, αν και ακόμη είμαστε στις αρχές Αυγούστου και το μεταγραφικό παράθυρο είναι ορθάνοιχτο, μπορεί κάποιος να σταματήσει εδώ και να ανοίξει συζήτηση. Να μην ασχοληθεί καν με όσα έρχονται. Να σταθεί απλά σε όσα ήδη έχουν συμβεί και να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Ολυμπιακός το ‘πε και το ‘κανε. Αλλαξε και ξεκινά από την αρχή, με το κοντέρ του μηδενισμένο, για ένα ταξίδι στο οποίο φυσικά πρωτίστως έχει σημασία ο προορισμός: η επιστροφή στην κορυφή του εγχώριου ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό γίνονται όλα. Δεν είναι όμως μονάχα το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είναι και παραδοσιακή πρόκληση για το «κάτι παραπάνω στην Ευρώπη». Για αυτό δηλαδή που ξεκινά την Πέμπτη στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το πρώτο νοκάουτ με θέα στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ έφτασε.

Ανοίγει δρόμος

Αρχή λοιπόν κόντρα στη Λουκέρνη. Οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να περάσουν το εμπόδιο των Ελβετών και ένα ακόμη, ώστε να πετύχουν το… μίνιμουμ. Να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη φάση των ομίλων και να δημιουργήσουν πιθανότητες για μια ενδιαφέρουσα πορεία, μιας και με βάση την «ειδική βαθμολογία» του, όταν θα έρθει η ώρα της «καλής» κλήρωσης, θα βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.

Δεν φαίνεται ιδιαιτέρως αυτή τη στιγμή, δεν εξιτάρει κιόλας, μιας και ο Ολυμπιακός είναι συνηθισμένος σε παρονομαστή Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πραγματικότητα, όμως, σε αυτήν τη χρονιά «επανεκκίνησης» έχει την ευκαιρία να φτιάξει μια ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή διαδρομή. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να είσαι πανέτοιμος από τον Σεπτέμβριο. Στο Γιουρόπα Λιγκ μπορείς τη φόρμα σου να την αναζητάς σταδιακά και να πατάς το γκάζι όσο προχωράς. Με βάση τα φετινά χαρακτηριστικά, λοιπόν, το μοτίβο αυτό είναι ιδανικό. Οι Πειραιώτες θα πρέπει να έχουν κατά νου να είναι στο… μάξιμουμ τον Φεβρουάριο! Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πρόοδο «τόσο όσο» για να κάνουν τη δουλειά. Και τα άλλα θα τα ανακαλύψουν.

Για να ισχύσει όμως αυτό το σενάριο θα πρέπει να γίνουν σωστά όλα τα βήματα. Με πρώτο αυτό κόντρα στη Λουκέρνη που πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση του ελβετικού πρωταθλήματος. Μια ομάδα που έχει ήδη επίσημα ματς στα πόδια της (τρεις αγωνιστικές πρωταθλήματος), που σίγουρα θα εμφανιστεί με καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό και που με βάση την κλήρωση ίσως αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους αντιπάλους που θα μπορούσε η παρέα του Κώστα Φορτούνη να βρει στον δρόμο της τέτοια εποχή. Καθόλου εύκολο. Εδώ όμως δεν διαλέγεις. Απλώς ρίχνεσαι στη μάχη.

Ο παρονομαστής

Ρεαλισμό θέλει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Επένδυση στα πραγματικά δεδομένα. Αν αυτό το ζευγάρι στεκόταν απέναντι σε δύο – τρεις μήνες από τώρα, ο Ολυμπιακός θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αρχές Αυγούστου οι πιθανότητες είναι διαφορετικές. Μοιρασμένες. Και αυτό ο Πέδρο Μαρτίνς το γνωρίζει καλά. Ο Πορτογάλος που έχει εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις και που παρατηρώντας τα περασμένα έχει καταθέσει ήδη δείγμα γραφής σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του. Καταλαβαίνοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν σε ένα νέο ρόστερ, θα βάλει το ταλέντο στον αριθμητή. Παρονομαστής της πρόκρισης θα είναι η ανασταλτική λειτουργία, η ασφάλεια, ιδανικά το μηδέν παθητικό. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα.

Γύρω από το… μηδέν

Θυμίζουμε ότι προ διετίας ο Ολυμπιακός βρέθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα περνώντας την Αρούκα στην παράταση και ενώ την είχε νικήσει στο πρώτο ματς στην Πορτογαλία (1-0) και ότι αποκλείστηκε το 2010 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (έπειτα από δύο καταδικαστικές διαιτησίες). Και τις δύο φορές πλήρωσε τοις μετρητοίς το γεγονός ότι δέχτηκε γκολ στην έδρα του. Ο πρώτος στόχος την Πέμπτη λοιπόν είναι ξεκάθαρος. Να μη δεχτεί γκολ. Μια «καθαρή» νίκη είναι το ζητούμενο ώστε μία εβδομάδα αργότερα στη ρεβάνς να πατήσει πάνω της για την πρόκριση. Μία εβδομάδα μετά που οι Πειραιώτες θα έχουν ενενήντα επίσημα λεπτά ποδοσφαίρου στα πόδια τους. Αυτή την Πέμπτη δεν θα έχουν ούτε ένα. Η διαφορά δεν θα είναι τόσο μεγάλη, αλλά σίγουρα θα είναι υπαρκτή. Και αυτό τα λέει όλα…

Η (καλή) παράδοση του Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει βρεθεί δύο φορές σε προκριματικούς Γιουρόπα Λιγκ. Οδήγησε τις ομάδες του ισάριθμες φορές στους ομίλους. Το 2012 αφήνοντας έξω με τη Μαρίτιμο τον Αστέρα Τρίπολης (0-0, 1-1) και το 2014 αποκλείοντας την Γκέτεμποργκ (0-0, 0-1). Ναι, και τις δύο φορές πέρασε με 0-0 στην έδρα του!