Οταν βρισκόταν στον Ατρόμητο, σε μια προετοιμασία της ομάδας στο Πράβετς της Βουλγαρίας, ο Γιώργος Δώνης είχε απαντήσει στο ερώτημα για το πόσα συστήματα μπορεί ένας προπονητής να δουλέψει σε μια προετοιμασία και να έχουν επιτυχία.
«Για να αφομοιώσουν οι παίκτες αυτά που πρέπει, δεν φτάνει μια καλοκαιρινή προετοιμασία. Αρα μιλάμε για ένα σύστημα και σ’ αυτό όσα προλάβεις να κάνεις. Ουσιαστικά το δουλεύεις σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, απλά το καλοκαίρι βάζεις τις βάσεις». Ο Δώνης δουλεύει πάντα βάσει του ρόστερ που έχει και των αναγκών που θα προκύψουν μέσα στη σεζόν. Και πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού και τους μεταγραφικούς περιορισμούς, είχε αποφασίσει ήδη ποιο είναι το σύστημα που θα ακολουθούσε. Ενα σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, το οποίο και χρησιμοποιεί μέχρι τώρα στα φιλικά. Ενα σχήμα που θα δούμε και στο σημερινό φιλικό απέναντι στην Ομόνοια στην Κύπρο.
Αναζητώντας τους δύο
Στο 3-4-2-1 του Δώνη, οι περισσότερες θέσεις στην αρχική ενδεκάδα έχουν σχεδόν κλείσει. Και το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση ο έλληνας προπονητής είναι το «2» πίσω από τον επιθετικό. Εκεί όπου μέχρι τώρα έχει δοκιμάσει διάφορες δυάδες, με «σταθερά» μονάχα έναν: τον Αντονί Μουνιέ.
Ο Γάλλος θα είναι –όχι μόνο βασικός, αλλά και –ο ηγέτης του Παναθηναϊκού στη μεσοεπιθετική γραμμή. Εμπειρος, ποιοτικός, με καταπληκτική ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, στοιχείο το οποίο λατρεύει ο Δώνης στους ποδοσφαιριστές του. Και που θα χρειαστεί και στα ματς όπου ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει κατοχή και να διασπάσει κλειστές άμυνες, αλλά και σε καταστάσεις τρανζίσιον, όπου θα θέλει να βγάλει τον παίκτη παραπάνω για να ολοκληρώσει μια αντεπίθεση. Ο Μουνιέ έχει την ευχέρεια να κινείται περιμετρικά της περιοχής, να «πατάει» σε αυτή, να δοκιμάζει το πόδι του, να σκοράρει όταν του δοθεί η ευκαιρία. Είναι παίκτης που με τα χαρακτηριστικά του δεν έχει άλλον το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Το θέμα είναι ποιος θα ξεκινάει δίπλα του.
Εως τώρα ο Δώνης έχει χρησιμοποιήσει δίπλα στον Μουνιέ τον Χατζηγιοβάννη στο φιλικό με την Αλκμάαρ, τον Μπουζούκη σε αυτό με την Αντβέρπ και τον Εμμανουηλίδη στο τελευταίο κόντρα στην Ντεν Χάαγκ. Τρία νέα παιδιά, που… ερίζουν για μια θέση. Και είναι αλήθεια πως και οι τρεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά και είναι από τους «πιτσιρικάδες» που μπορεί να βρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους υπόλοιπους τη σεζόν που έρχεται.
Ο Δώνης δοκιμάζει κυρίως νεαρούς έως τώρα, θέλοντας να δει ποιος απ’ αυτούς θα καταφέρει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει, ποιος μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας και μιας κομβικής θέσης για το μεσοεπιθετικό κομμάτι του Παναθηναϊκού.
Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο πως κάποιος απ’ αυτούς θα είναι και ο παίκτης που θα πάρει τη θέση στο πλάι του Μουνιέ. Θα δούμε αρκετές φορές τον Χρήστο Δώνη να πηγαίνει μερικά… μέτρα πιο μπροστά, όταν η επιλογή στους κόφτες θα είναι δύο εκ των Κουρμπέλη, Κάτσε και Τζανδάρη, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε σε ορισμένα παιχνίδια ακόμα και τον Κάτσε σε αυτόν τον ρόλο. Ο αλβανός χαφ μπορεί να απειλήσει από μακριά, με τα καλά πόδια που διαθέτει κι έχει την ευχέρεια της οργάνωσης του παιχνιδιού.
Στην κουβέντα για τη δυάδα πίσω από τον φορ θα μπει και ο Καμπετσής, εάν κι εφόσον αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός επιθετικός μπορεί να παίξει και στο πλάι και πίσω από τον φορ, κάτι που είχε κάνει και στον Ολυμπιακό όταν αγωνιζόταν.