Μια όμορφη παρέα που ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι με όνειρα έφτασε να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου στο μπιτς χάντμπολ και η κορυφαία τερματοφύλακας της διοργάνωσης του Καζάν (και MVP του φετινού πρωταθλήματος σάλας με τη φανέλα της Νέας Ιωνίας) Μάγδα Κεπεσίδου αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ»:
«Δεν έτυχε, αλλά πέτυχε! Κάναμε ένα όνειρο πραγματικότητα με συνεχόμενες υπερβάσεις και φτάσαμε στην κατάκτηση του τίτλου, που αν θέλετε μέρα με τη μέρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε το επίτευγμα».
Οπως και σε άλλες αθλητικές επιτυχίες των ημερών, έτσι και τα κορίτσια της ομοσπονδιακής τεχνικού Μαρίας Καραντώνη αφιέρωσαν τον τίτλο στα αδικοχαμένα θύματα της πυρκαγιάς, αλλά εδώ είχαν και έναν ακόμα λόγο που μας εξηγεί η νεαρή γκολκίπερ.
«Μία εβδομάδα πριν από την καταστροφική φωτιά, εμείς κινούμασταν σε εκείνους τους χώρους για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας μας. Μέναμε στη Νέα Μάκρη και συμμετείχαμε στο τουρνουά που έγινε στην περιοχή.
Με τα κορίτσια σκεφτόμασταν ότι εάν ήταν μία εβδομάδα αργότερα το Παγκόσμιο θα ήμασταν και εμείς εκεί στη φωτιά. Βλέπαμε καμένα μέρη, από όπου περνούσαμε για το γήπεδο ή το ξενοδοχείο καθημερινά.Ηταν κάτι που μας συγκλόνισε, οι εικόνες ήταν απίστευτα σκληρές και τόσοι άνθρωποι χάθηκαν άδικα. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τους αφιερώσουμε το τρόπαιο».
Μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες επιτυχίες του αθλήματος ήταν αντρικές, με την 6η θέση της εθνικής μας ομάδας τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας το 2005, ενώ πλέον οι γυναίκες έγραψαν το δικό τους χρυσό κεφάλαιο.
«Οταν αποκλείσαμε τη Ρωσία στα προημιτελικά, που ήταν ίσως η πιο δυνατή ομάδα και μάλιστα διοργανώτρια, πιστέψαμε ότι μπορούμε να πάμε ψηλά και μετά ήρθε η νίκη στα ημιτελικά επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας και η κατάκτηση του τίτλου κόντρα στη Νορβηγία» λέει η 21χρονη Μάγδα Κεπεσίδου, που παραδέχεται ότι απολαμβάνει το ίδιο το χάντμπολ στη σάλα και στην παραλία.
Πιο θεαματικό
«Απλά το μπιτς χάντμπολ είναι πολύ πιο θεαματικό για τον κόσμο, ιδιαίτερα των ανδρών, όπου οι παίκτες έχουν και μεγαλύτερη αλτικότητα. Υπάρχουν τα γκολ που μετράνε για δύο πόντους, όταν αυτός που το πετυχαίνει έχει κάνει περιστροφή 360° μοίρες το σώμα του, ή εάν ο σκόρερ είναι τερματοφύλακας ή εάν το σουτ είναι εναέριο έπειτα από πάσα, κάτι σαν το άλεϊ ουπ στο μπάσκετ. Παράλληλα παίζεις δίπλα σε θάλασσα συνήθως και είναι πολύ όμορφα». Η ιδανική άμμος για το μπιτς χάντμπολ είναι η ποταμίσια (!) ενώ το γήπεδο και εδώ καθαρίζεται για να αποφευχθούν τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα. Το παιχνίδι μοιράζεται σε δεκάλεπτα και νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα κερδίσει δύο (άρα τα σκορ είναι πάντα είτε 2-0 είτε 2-1).
«Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι πρέπει να δρας γρήγορα και με μυαλό» καταλήγει η Μάγδα Κεπεσίδου.
Οι ελλείψεις και η προετοιμασία
Το μοναδικό ουσιαστικά γήπεδο στην Αττική είναι αυτό του Σχινιά. Τα κορίτσια προετοιμάστηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Ελπίδα όλων είναι έπειτα από αυτή την επιτυχία να δημιουργηθούν και άλλα γήπεδα.