Είναι μία από αυτές τις έρευνες που δεν θέλεις να διαβάζεις –αλλά πρέπει: σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature», μέχρι τα τέλη του αιώνα, τα τρία τέταρτα των κατοίκων του πλανήτη κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της ζέστης. «Τα φονικά κύματα καύσωνα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο» δήλωσε ο Καμίλι Μόρα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαβάης και επικεφαλής της μελέτης. «Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο η κοινωνία μας δεν ανησυχεί περισσότερο ώστε να λάβει μέτρα. Ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη το 2003 προκάλεσε τον θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπων, τα θύματα ήταν δηλαδή εικοσαπλάσια από εκείνα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001».
Τουλάχιστον δύο θάνατοι έχουν αποδοθεί αυτή την εβδομάδα σε θερμοπληξία στην Ισπανία, όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε χθες τους 40° C στη Μαδρίτη, τους 42 C στη Σεβίλλη, τους 43 C στην Κάθερες και τους 44 C στην Μπανταχόθ της Εξτρεμαδούρα, στα νοτιοδυτικά. Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική έχουν κάνει την Ιβηρική Χερσόνησο να βράζει. Οι ειδικοί μιλούν για το χειρότερο κύμα καύσωνα στην περιοχή από το 2003, μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές.
Στους 45,2 C έφτασε χθες η θερμοκρασία στην Αλβέγκα της Πορτογαλίας, 43 C έδειξε το θερμόμετρο στη Λισαβόνα. Η χώρα βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς παραμένουν νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές που στοίχισαν πέρυσι 114 ζωές. Σε συναγερμό λόγω καύσωνα βρίσκονται και τα 66 από τα 95 διαμερίσματα της Γαλλίας, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30° C σχεδόν παντού, εκτός από το βορειοδυτικό της κομμάτι, φτάνοντας και τους 40° C στον Νότο. Για σήμερα μάλιστα προβλεπόταν ακόμα χειρότερη ζέστη, και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία και στη Γαλλία: οι μετεωρολογικές υπηρεσίες άφηναν ανοιχτό να σπάσει η πρώτη ή / και η δεύτερη το ρεκόρ των 48° C που καταγράφηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1977.
Και αυτά είναι μόνο η κορυφή του κύματος καύσωνα: ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε όλη τη Δυτική Ευρώπη: 32 C στο Λονδίνο, μέχρι 35° C στην Ολλανδία, μια χώρα που αντιμετωπίζει σημαντική λειψυδρία, 34 C στο Βέλγιο, 30 C στη Σουηδία… Η τελευταία έζησε τον πιο θερμό Ιούλιο των τελευταίων 250 χρόνων, μαζί και μεγάλες πυρκαγιές, και παραμένει σε ύψιστη επιφυλακή καθώς δεν έχει ουσιαστικά βρέξει καθόλου από τον Μάιο και η ξηρασία θεωρείται ιδιαίτερα επίφοβη. Είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «ο κανόνας των 30-30-30»: ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται κατά πολύ όταν η υγρασία είναι χαμηλότερη του 30%, η θερμοκρασία ανώτερη του 30% και η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνάει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.
Η Γη «ψήνεται» και παντού στο βόρειο ημισφαίριο οι φλόγες κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις φονικές πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα και στην Καλιφόρνια, καθώς και το ακόμα πιο φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία, γράφει ο «Economist» σε κύριο άρθρο του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι «ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Τρία χρόνια μετά τις δεσμεύσεις των κρατών στο Παρίσι ότι θα κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται ξανά. Το ίδιο και οι ρυπογόνες επενδύσεις στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, ενώ το 2017, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, αυξήθηκε η ζήτηση για τον «βρώμικο» άνθρακα (στον οποίο περιλαμβάνεται και ο λιγνίτης). Αν δεν ανεβάσουμε ταχύτητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί στη «Monde» ο γάλλος μετεωρολόγος Ζαν Ζουζέλ, τα «ακραία φαινόμενα» θα γίνουν σταδιακά ο κανόνας. Κι εντούτοις, εξακολουθούν να υπάρχουν ηγέτες (βλ. Ντόναλντ Τραμπ) που τα θεωρούν όλα αυτά ανοησίες.