Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων όλο το καλοκαίρι με την αμόλυβδη βενζίνη να μένει καρφωμένη σε παραθεριστικές περιοχές όχι μόνο στα 2 ευρώ αλλά να ξεπερνά ακόμη και αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζει ακόμη και σενάρια επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης (πλαφόν) σε νομούς όπου διαπιστώνει πως η βενζίνη και άλλα καύσιμα κίνησης βρίσκονται αδικαιολόγητα σε υψηλά επίπεδα. Δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιες πηγές, οι σχετικές αποφάσεις της να ληφθούν σήμερα, ίσως και αύριο, οπότε και να κάνει σχετική εισήγηση στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά και ιδίως σε νησιά, εθνικά οδικά δίκτυα καθώς και σε περιοχές ακόμη που δεν είναι τουριστικές μοιάζει εκτός ελέγχου. Κι αυτό επειδή αν και στο διάστημα του καλοκαιριού οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και των ελληνικών διυλιστηρίων ακολούθησαν πτωτική τάση, στις προαναφερόμενες περιοχές οι μειώσεις δεν πέρασαν ή μικρό μέρος τους έφτασε στις αντλίες.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τιμοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ότι την 1η Ιουνίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,654 ευρώ το λίτρο και την 1η Ιουλίου είχε υποχωρήσει κατά 2 λεπτά του ευρώ στα 1,634 ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία στις 2 Αυγούστου η τιμή ανέβηκε ξανά στα 1,643 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σχεδόν 1 λεπτό του ευρώ. Ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου σε πρατήρια υγρών καυσίμων δεν ακολουθήθηκε η προαναφερόμενη μείωση.
Μάλιστα σε πολλά νησιά και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που επιλέγουν οι παραθεριστές για τις θερινές τους διακοπές η βενζίνη κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων το ακριβότερο νησί είναι η Σίκινος, με την αμόλυβδη να μένει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 2,045 ευρώ το λίτρο. Η τιμή είναι ακατέβατη από τις 13 Ιουλίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι τιμές είναι μια ανάσα πριν από τα 2 ευρώ το λίτρο, στα 1,99 και συγκεκριμένα στη Μήλο, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Σχοινούσα. Αλλά και σε Ανδρο, Σίφνο, Σέριφο, Νάξο και Σαντορίνη το εύρος των υψηλότερων τιμών κινείται από τα 1,95 έως τα 1,989 ευρώ το λίτρο.
Η μέση πανελλαδική τιμή των Κυκλάδων είναι στα 1,878 ευρώ το λίτρο, όσο και την 1η Ιουλίου.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στον Νομό Σάμου όπου η αμόλυβδη πωλείται από 1,88 έως και 1,99 ευρώ στην Ικαρία.
Στην Πάτμο επίσης η αμόλυβδη είναι στα 1,997 ευρώ το λίτρο, αλλά και στον Νομό Μαγνησίας οι τιμές σε Αλόννησο και Σκόπελο φτάνουν ακόμη και τα 1,999 ευρώ το λίτρο.
Η έρευνα της ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικεντρώνεται στο κατά πόσο είναι δικαιολογημένες αυτές οι αποκλίσεις από τον μέσο όρο της πανελλαδικής τιμής αμόλυβδης καθώς και από τη μέση τιμή ανά νομό. Αν όντως η Αρχή κρίνει πως κινούνται σε αδικαιολόγητα επίπεδα τότε θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χαμηλότερη ανώτατη τιμή από τα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου να συμμορφωθούν οι πρατηριούχοι.
Πάντως τα υπερβολικά επίπεδα των τιμών της αμόλυβδης αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς καυσίμων στην προσπάθεια των πρατηριούχων να αντλήσουν έσοδα κερδοσκοπώντας στη θερινή περίοδο όπου η ζήτηση καυσίμων, λόγω τουρισμού, ανεβαίνει. Τους υπόλοιπους μήνες οι οδικές μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.
Φυσικά ρόλο στην εκτίναξη των τιμών παίζουν και οι υψηλοί φόροι και το κόστος των μεταφορικών.