Συνηθίζει να μιλά στον λαό αδιαμεσολάβητα. Αντί να μιλά στα «βοθροκάναλα» ή στις «θεραπαινίδες» της διαπλοκής – στα πολακικά το πρώτο σημαίνει σχεδόν όλα τα κανάλια και το δεύτερο οι δημοσιογράφοι του αντιπολιτευόμενου Τύπου -, γράφει στα σόσιαλ μίντια κείμενα στα όρια της λεκτικής βίας. Το Σάββατο, όμως, ο Παύλος Πολάκης υπέπεσε στο σφάλμα να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ σαν να απευθυνόταν στους ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και κάπως έτσι ενημέρωσε το πανελλήνιο πως «αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα».

Ηταν, ομολογουμένως, η πιο μπρούτα παραδοχή αυτού που όλοι υποψιάζονται ότι απασχολεί Μαξίμου και κόμμα εδώ και δύο εβδομάδες: πως, δηλαδή, οι 91 νεκροί χαλούν το κυβερνητικό αφήγημα. Οτι, όπως λένε κι από την αντιπολίτευση, «εκεί που ετοίμαζαν φιέστες για την έξοδο από τα Μνημόνια, κινδυνεύουν στις 20 Αυγούστου να κάνουν ακόμη κηδείες, κι αυτό είναι το μόνο που τους ανησυχεί».

Βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακολουθώντας την πάγια τακτική των περισσότερων συναδέλφων του έσπευσε να κατηγορήσει, ποστάροντας στο Facebook, το σύμπαν – και κυρίως το μιντιακό σύμπαν κι εκείνο των πολιτικών του αντιπάλων, τα «ρετάλια της δημοσιογραφίας» και τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ότι διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Η ΝΔ έκανε λόγο για ύβριν, η οποία «επιβεβαιώνει τον κυνισμό που διατρέχει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την επιχείρηση συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη». Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «έπρεπε να είχε αποπεμφθεί χθες, γιατί δεν νοείται άνθρωπος να προσβάλλει νεκρούς. Ομως είναι εκεί για να στηρίζει και να εκτελεί οδηγίες του Πρωθυπουργού». Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτήρισε ντροπιαστική την επίμαχη συνέντευξη. «Δεν μπορεί να στέκεται αυτός ο άνθρωπος ως υπουργός Υγείας όταν βγαίνει και λέει αυτά τα πράγματα» σχολίασε επικριτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Εκτός από τις επίσημες κομματικές αντιδράσεις αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook τον κατηγορούν πως και στη νέα ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook – με την οποία υποτίθεται ότι επιχείρησε να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια – τελικά δεν δείχνει απολύτως καμία μεταμέλεια.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ. Η αλήθεια είναι πως φαντάζει μάλλον υπερβολικό το αίτημά τους για μεταμέλεια. Υπερβολικό επειδή η μεταμέλεια μοιάζει να είναι εκτός συριζαϊκού ρεπερτορίου. Στην εν λόγω ανάρτηση, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πλάσαρε με το γνωστό του ιδίωμα το κυβερνητικό επιχείρημα. Οτι η κριτική δεν ασκείται στην πρώτη φορά Αριστερά για τις ολιγωρίες της που οδήγησαν στον θάνατο 91 ανθρώπων, «αλλά για να προκαλέσετε χάος, ανασφάλεια, αποσταθεροποίηση και πτώση της κυβέρνησης». Και για να στηρίξει του λόγου του το αληθές έγραψε: «Τελευταίο επεισόδιο το σημερινό με τη συνέντευξή μου στο ΑΠΕ που δεν λέτε τι λέω, αλλά μου καταλογίζετε ασέβεια (!!!!) στους νεκρούς παίζοντας με το “θολώνω” και το “μαυρίζω”!!!». Μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στο αρχικό κείμενο της συνέντευξής του, που ανέβηκε στις 8 η ώρα το πρωί του Σαββάτου στη συνδρομητική βάση του ΑΠΕ, η πολακική φράση είναι «ο αριθμός των θυμάτων “θολώνει” την εικόνα». Στην ενημέρωση, πάλι, της μη συνδρομητικής ιστοσελίδας του ΑΠΕ στις 16.57 η επίμαχη φράση έχει γίνει «ο αριθμός των θυμάτων “μαυρίζει” την εικόνα». Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την αλλαγή είναι πολλά. Ενα, όμως, είναι το κυριότερο: ποιος άραγε σκέφτηκε ότι αν οι νεκροί μαυρίζουν αντί να θολώνουν την εικόνα, ο υπουργός δεν διαπράττει ύβριν;