Δεκαπέντε ημέρες μετά την τραγωδία που στοίχησε τη ζωή σε 91 – έως τώρα – ανθρώπους και αφού, παρά την παραίτηση Τόσκα, η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε μεγάλα λάθη στη διαχείριση της κρίσης, άρχισε πάνω στα αποκαΐδια η αντικατάσταση των ανθρώπων που, με βάση το κυβερνητικό αφήγημα, δεν έκαναν σημαντικά λάθη στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς.
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που ελήφθη εκ περιφοράς, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, και της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης, αντικαταστάθηκαν από τους υπαρχηγούς τους Αριστείδη Ανδρικόπουλο και Βασίλη Ματθαιόπουλο αντίστοιχα, ενώ σύντομα θεωρείται ότι θα γίνει η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
Οι αντικαταστάσεις που ακολουθούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα αποτελούν για πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο την αφετηρία ενός ριζικού ανασχηματισμού, μέσω του οποίου θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει ζωτικό χώρο και να σηματοδοτήσει μια κυβερνητική επανεκκίνηση πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Επισημαίνεται ότι και οι δύο αρχηγοί που απομακρύνθηκαν είχαν, ουσιαστικά, αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, επιτείνοντας το κλίμα της γενικευμένης κατακραυγής για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Ο χορός των όψιμων αντικαταστάσεων, τις οποίες είχε αποφύγει επί δύο εβδομάδες να ζητήσει ο Πρωθυπουργός, άνοιξε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – είχε υποβάλει τρεις φορές την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρώτη φορά ήταν τις κρίσιμες ώρες όταν άρχισε να σχηματίζεται σαφής εικόνα για την έκταση της τραγωδίας και τις ανθρώπινες απώλειες. Παρουσία ενός ακόμα υπουργού, ο «στρατηγός» είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, με τις φλόγες να καίνε ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας τού είπε ότι είναι η ώρα της μάχης και προέχει η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Ακολούθησε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη. Εκεί ο Τόσκας επανέφερε την παραίτησή του για να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα στο ντόμινο των αλλαγών που ήδη σχεδιάζονταν από τον Πρωθυπουργό, ωστόσο απόφαση δεν ελήφθη.
Την επομένη υπήρξε και νέα συνάντηση Τσίπρα – Τόσκα στο Μαξίμου, με τον «στρατηγό» να επαναφέρει το θέμα της παραίτησης (ο Τόσκας δεν ήθελε να του ασκούν κριτική ότι δεν εγκαταλείπει την καρέκλα) και τον Αλέξη Τσίπρα να την κάνει τελικά αποδεκτή. Η σχέση των δύο δεν φαίνεται πάντως να έχει διαταραχθεί, καθώς ο μεν Τσίπρας με ένα θερμό tweet ανακοίνωσε την αντικατάσταση Τόσκα, ο δε Τόσκας έχει να λέει για τη στήριξη που έλαβε από τον Πρωθυπουργό κάθε φορά που χρειάστηκε, σε δύσκολες ώρες.
ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΟΥΡΟΥ. Την ίδια ώρα, ποικίλα σχόλια κι εντός του κυβερνητικού συνασπισμού προκάλεσε η προσπάθεια της Ρένας Δούρου να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες αναλογούν στην Περιφέρεια για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, καθώς δηλώνει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την εκκένωση της περιοχής είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και η ίδια ουδέποτε δέχθηκε σχετική εισήγηση. «Εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με SMS, με φαξ, με μέιλ, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε, δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί, για παράδειγμα, να έκρινε ότι είναι πολύ αργά» ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής («Εφημερίδα των Συντακτών»). Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία επιχειρησιακή αρμοδιότητα. «Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος που έχει τη γνώση, την εμπειρία, την κατάλληλη εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει όλα τα μέσα, εισηγείται αν πρέπει να γίνει ή όχι οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση» είπε, μεταθέτοντας εκ νέου την ευθύνη στην Πυροσβεστική.
«τακτοποιεί τους δικούς του». Με αφορμή τη διπλή αποπομπή των αρχηγών στα σώματα ασφαλείας, η ΝΔ ανέφερε ότι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας» και πως «όσο και αν επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μέσα στην ταραχή του να διασωθεί απομακρύνοντας τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, οι Ελληνες ξέρουν ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αποδρομή». «Φεύγοντας τακτοποιεί τους εναπομείναντες δικούς του ανθρώπους, επιλέγοντας με κομματικά κριτήρια την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας», ήταν το τελευταίο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, γεννήθηκε το 1960 στην Πάτρα, κατετάγη στην πρώην Αστυνομία Πόλεων το 1982. Το 2014 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το 2016 προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου και τον Ιανουάριο του 2017 τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ο αντιστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος, γεννήθηκε το 1966 στην Καμενίτσα Γορτυνίας, κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1992. Εχει διαχειριστεί πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών και δασικών πυρκαγιών, καθώς και εξειδικευμένων διασώσεων. Την περασμένη άνοιξη προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Σώματος.