Ο Ζοζέ Ανιγκό έδωσε στίγμα αξίας την περασμένη σεζόν. Ευρισκόμενος στον πάγκο του Λεβαδειακού, φρόντισε να σώσει από νωρίς την παρτίδα, άρα να κάνει κάτι που λίγες φορές συμβαίνει στη Ρούμελη: έλειψαν τα καρδιοχτύπια. Κάπως έτσι, με όπλο τη δουλειά και τα αποτελέσματα που έφερε, ο Ανιγκό πήρε… προαγωγή για τη Νέα Σμύρνη. Τι θα καταφέρει ο Πανιώνιος θα το μάθουμε προσεχώς, ωστόσο αξίζει να πούμε τι είδαμε το Σάββατο το απόγευμα στη Ριζούπολη.

Μια ομάδα ανανεωμένη σε μεγάλο βαθμό και με λίγους ποδοσφαιριστές (Μασούρας, Σπιριντόνοβιτς, Ντουρμισάι) από την περασμένη σεζόν, έπιασε καλή απόδοση, έδειξε καλά στοιχεία στην ανάπτυξη και επικράτησε με σκορ 1-0 του Απόλλωνα.

Ο Ανιγκό έχει κάθε δικαίωμα να χαμογελά, με δεδομένο ότι διαπίστωσε πως όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν (και δεν ήταν λίγοι διότι έγινε πλήθος αλλαγών στο δεύτερο 45λεπτο), προσπάθησαν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Σκόρερ ήταν ο Ντουρμισάι στο 44′ και μάλιστα ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε δοκάρι στο 33′ σε χτύπημα φάουλ. Ισως είναι η σεζόν που ο επιθετικός θα κάνει παραπάνω αισθητή την παρουσία του στο πρωτάθλημα.

Στον αντίποδα, ο Βαλεριέν Ισμαέλ,  ο κόουτς που ήρθε από τη Γερμανία για τον Απόλλωνα, οφείλει να προβληματιστεί. Ο Απόλλωνας δεν έφτιαξε πολλές φάσεις και παρά το γεγονός ότι ο τεχνικός έκανε μόλις πέντε αλλαγές, η ομοιογένεια δεν ήταν και το καλύτερο της ομάδας. Τα φιλικά λένε πολλά στους προπονητές, αρκεί να διαβάσει κάποιος με σοβαρότητα τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτά. Μολονότι είναι ακόμη νωρίς, Ανιγκό και Ισμαέλ πήραν μηνύματα και μένει να τα αποκρυπτογραφήσουν.

Οι σπόροι του Δέλλα

Ενας ακόμη προπονητής που ήταν την περασμένη σεζόν στην ίδια ομάδα και άρα έριξε σπόρους επιτυχίας και ελπίζει να ανεβάσει επίπεδο τους ποδοσφαιριστές του είναι ο Τραϊανός Δέλλας. Στα Γιάννινα, το Σάββατο, ο Παναιτωλικός επικράτησε με 1-0 (35′ Ντίαζ) και είναι αλήθεια πως τα Καναρίνια εμφάνισαν κάποια από τα στοιχεία που επιδιώκει να περάσει στο παιχνίδι τους ο υψηλόσωμος κόουτς. Καλή κυκλοφορία, εναλλαγές θέσεων, κατοχή και έλεγχος του ρυθμού. Αν σκεφθούμε δε ότι ο Παναιτωλικός πάντα φροντίζει να βγάζει ταλέντα και να τα μοστράρει στο ευρύ κοινό, μένει να δούμε ποιο θα είναι το φιντάνι που έχει κατά ο νου ο Δέλλας να προωθήσει. Γιατί στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν αρκετές αλλαγές και αγωνίστηκαν πολλά νέα παιδιά. Κατά τα λοιπά, ο Πετράκης στον ΠΑΣ είναι μπαρουτοκαπνισμένος, διαθέτει γερό σύνολο η ομάδα του, μάλλον δεν ανησυχεί από μια φιλική ήττα. Αλίμονο! Αλλωστε, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει παράδοση να χάνει στελέχη αλλά στην πορεία να αντέχει, να δημιουργεί νέους πρωταγωνιστές, να δικαιώνει όσους τον πιστεύουν.

Το ίδιο ελπίζουν να συμβεί και τώρα, άσχετα αν δεν αποκλείουμε κάποια περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση.

Η σημασία της εμπειρίας

Σε μια χρονιά που οι ικανότητες των προπονητών αναμένεται να παίξουν ξεχωριστό ρόλο, Πανιώνιος και Παναιτωλικός ποντάρουν στην εμπειρία Ανιγκό και Δέλλα αντίστοιχα.