Η ζωή του Νίκι Λάουντα κρεμόταν τις τελευταίες ημέρες από μια κλωστή. Ο πρώην οδηγός της Formula 1 και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος του αγωνιστικού τμήματος της Mercedes, υπεβλήθη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύωρη μεταμόσχευση στον κατεστραμμένο, μετά από μια σοβαρή πνευμονία πνεύμονά του, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε νοσοκομείο της Βιέννης.

Ο 69χρονος Αυστριακός είχε λίγες ελπίδες να ζήσει αν δεν βρίσκόταν μόσχευμα μέσα σε λίγες ημέρες, με την… κλεψύδρα της ζωής του να μετράει ώρες. Τελικώς, λόγω του κατεπείγοντος περιστατικού, βρέθηκε συμβατό μόσχευμα για τον αυστριακό οδηγό, και πλέον οι γιατροί του δείχνουν αισιόδοξοι με την πορεία της υγείας του – αν και είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις.

Ηδη από χθες το απόγευμα ο Νίκι Λάουντα έχει αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την αποκατάσταση της ήδη επιβαρυμένης υγείας του, μιας και στο παρελθόν έχει κάνει και δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Να σημειωθεί ότι ο Λάουντα βιώνει τη δεύτερη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του περιμένοντας και πάλι να διαψεύσει τις προβλέψεις των γιατρών, που θέλουν να αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ο αυστριακός οδηγός – και πρώην ιδιοκτήτης της ομώνυμης αεροπορικής εταιρείας που έκλεισε ύστερα από αεροπορικό δυστύχημα – είχε τραυματιστεί σοβαρά το 1976, όταν έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με το μονοθέσιο της Ferrari υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Χάρη στη δύναμη που τον διέκρινε και κόντρα στις προβλέψεις των γιατρών του επέστρεψε στα γκραν πρι έξι εβδομάδες μετά το ατύχημα.

Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα εμφανή σημάδια στο πρόσωπό του, που διακρίνονται ακόμη και σήμερα μετά τις αλλεπάλληλες πλαστικές στις οποίες υπεβλήθη, θα μπορούσε να τα διορθώσει, κάτι που ο ίδιος δεν το έκανε ποτέ, ώστε να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε οδηγό, είτε των αγώνων είτε ενός απλού αυτοκινήτου ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα.

Ισχυρή παρουσία

Ο Νίκι Λάουντα αποτελεί μια ισχυρή παρουσία στον χώρο των γκραν πρι και πολλές παρεμβάσεις του έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του κορυφαίου μηχανοκίνητου αθλήματος. Ο έμπειρος πιλότος των μονοθεσίων έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές πυροσβεστικά στη διαμάχη που είχε παλαιότερα το ομόσταβλο δίδυμο Λιούις Χάμιλτον και Νίκο Ρόσμπεργκ, με απώτερο στόχο να επαναφέρει την ηρεμία στη γερμανική ομάδα της Formula 1.

Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που οι δηλώσεις του έχουν αφήσει άφωνους τους ανθρώπους του μηχανοκίνητου σπορ, με πιο πρόσφατη αυτή που είχε χαρακτηρίσει τους οδηγούς των μονοθεσίων εγωιστές μπάσταρδους! Ο Λάουντα, για να δικαιολογήσει τη φράση, είπε ότι μόνο έναν εγωιστής – όπως είναι ο Χάμιλτον – μπορεί να έχει ελπίδες να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα.

Ο Νίκι Λάουντα έχει κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στη Formula 1 έχοντας ως μόνιμο αντίπαλό του, τις δεκαετία του ’70 και ’80 τον Αλέν Προστ, που πάντα του έκανε τη ζωή δύσκολη μέσα στις πίστες.

Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να ασχοληθεί ο γιος του με τους αγώνες, εκείνος όμως δεν τον άκουσε. Μάλιστα φημολογείται ότι είχε πάρει δάνειο για να μπορέσει να εξαγοράσει μια θέση οδηγού στη Formula 2, μιας και από νωρίς είχε διαπιστώσει ότι χωρίς χρήματα και χορηγούς είναι πολύ δύσκολο τη δεκαετία του ’70 να εμπλακεί κάποιος στο πανάκριβο σπορ των τεσσάρων τροχών.