Δεν έγινε κανείς σοφότερος απ’ όσα είπαν οι Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Δώνης στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Ομως ξεκαθαρίστηκε σε όλους με κάθε τρόπο πως οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι γι’ αυτό που έχουν αναλάβει να κάνουν. Και πως θα το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό, με ξεκάθαρα ποδοσφαιρικά κριτήρια και γνωρίζοντας πολύ πριν από τον καθένα τι αναλαμβάνουν.

Το βασικότερο; Δεν ψάχνουν το παραμικρό άλλοθι. Το είπαν πολλές φορές. Ιδιαίτερα ο Νταμπίζας. Και το είπαν γιατί το πιστεύουν. Γιατί δεν θέλουν να κρυφτούν και δεν έχουν μάθει την όποια αποτυχία να τη ρίχνουν σε άλλους.

«Πέρυσι αρκετοί ποδοσφαιριστές είχαν εύκολη την απάντηση. Ελεγαν πως δεν φταίνε εκείνοι σε τίποτα. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους επιτυχημένους. Και δεν είχαν πολύ άδικο. Ηταν απλήρωτοι επί μήνες. Φέτος τα συμφωνήσαμε από την αρχή. Είμαστε εδώ, δεν θα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με πέρυσι, δεν μας ενδιαφέρει η ηλικία του καθενός. Είμαστε για να δουλέψουμε σαν ομάδα και να πετύχουμε ή να αποτύχουμε με δική μας ευθύνη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Εχει συμφωνηθεί απ’ όλους στα αποδυτήρια», έλεγε ο Νταμπίζας σε πηγαδάκια. Αυτό είναι το νόημα εντός αποδυτηρίων. Ο Παναθηναϊκός είναι Παναθηναϊκός. Ο,τι κι αν συμβαίνει γύρω του – που συμβαίνουν πολλά αυτή την περίοδο – οι Δώνης και Νταμπίζας θέλουν να τα αφήσουν όλα απ’ έξω.

Ο κόσμος και η… γυάλα

Ρωτήθηκαν πολλές φορές οι δύο άνδρες για όλα όσα συμβαίνουν γύρω από το διοικητικό θέμα της ομάδας. Για τον Αλαφούζο, τον Παϊρότζ, τον Γιαννακόπουλο, το γηπεδικό, τον Ερασιτέχνη, τον κόσμο και τις αντιδράσεις του. Για όλα. Πάντα είχαν να πουν πως εκείνοι ενδιαφέρονται για όσα θα συμβαίνουν μέσα στις τέσσερις γραμμές. Πως αυτή είναι η δουλειά τους.

Είπε τη λέξη γυάλα ο Νίκος Νταμπίζας. Πως είναι κλεισμένοι εκεί. Στη δική τους – ποδοσφαιρική – γυάλα. Στον δικό τους – ποδοσφαιρικό – κόσμο. Οι… ρουκέτες που πέφτουν μεταξύ Γιαννακόπουλου και Αλαφούζου δεν τους απασχολούν, δεν θα τους επηρεάζουν και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν άλλοθι σε οτιδήποτε στραβό τους συμβεί. Η γυάλα τους μοιάζει… αλεξίσφαιρη σε οποιαδήποτε κόντρα και οποιονδήποτε εμφύλιο επικρατεί γύρω από τον σύλλογο.

Ο κόσμος είναι όμως ένα κομμάτι που δεν γίνεται να μην τους επηρεάσει. Ακόμα και την Παρασκευή, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου, ακούγονταν έξω από την αίθουσα φωνές. Υπήρξαν οπαδοί που ήρθαν για να δείξουν και πάλι την αντίθεσή τους όχι προς τα πρόσωπα των Δώνη και Νταμπίζα, αλλά προς τη διοίκηση Αλαφούζου. Σε κάθε… εκδήλωση, ποδοσφαιρική ή μη, ο Παναθηναϊκός θα έχει να αντιμετωπίσει και αυτή τη συνθήκη: έναν κόσμο στα… κάγκελα.

Κανένα θέμα Δώνη με ΟΑΚΑ

Πάμε και στο θέμα που τούτη την ώρα καίει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τον σύλλογο και δη το ποδοσφαιρικό τμήμα. Το γηπεδικό και το πού θα αγωνίζεται η ομάδα από την επόμενη σεζόν. Με τα δεδομένα που υπάρχουν τούτη την ώρα, το Απόστολος Νικολαΐδης θα παραμείνει… κλειστόν.

Ο Ερασιτέχνης δεν έδωσε το παραχωρητήριο στην ΠΑΕ και μάλιστα ζήτησε τα… κλειδιά, η ΠΑΕ ενημέρωσε πως πλέον τον λόγο τον έχουν τα δικαστήρια, ο Αλαφούζος με τον Γιαννακόπουλο βρίζονται, η Θύρα 13 με πολύ σκληρή ανακοίνωσή της εναντίον του Αλαφούζου έδειξε πως η χρονιά που έρχεται θα έχει… σκληρό ροκ σε όλα τα επίπεδα. Και ο Δώνης περιμένει να του πουν ποιο θα είναι το γήπεδο που θα χρησιμοποιεί η ομάδα για τα εντός έδρας παιχνίδια τους.

Αυτή τη στιγμή, όπως είχαν αναφέρει «ΤΑ ΝΕΑ» και σε ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, το Ολυμπιακό Στάδιο φαντάζει ως η πιθανότερη έδρα του Παναθηναϊκού για την επόμενη σεζόν. Ο Αλαφούζος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έχει πάρει απόφαση πως θα δηλώσει το ΟΑΚΑ ως έδρα και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τρέξουν τις διαδικασίες. Θα αλλάξει γνώμη μόνο αν υπάρξει αλλαγή στάσης από τον Ερασιτέχνη. Ωστόσο, είναι πλέον πιεστικός και ο χρόνος: ο Παναθηναϊκός πρέπει να παραδώσει φάκελο, στον οποίο θα υπάρχει μέσα η έδρα όπου θα αγωνίζεται την επόμενη σεζόν. Τι λέει ο προπονητής της ομάδας γι’ αυτό; Ηταν από τους πρώτους που ρωτήθηκε από τους διοικούντες. Και ξεκαθάρισε ότι εκείνον δεν τον ενοχλεί τίποτα. Θεωρεί πως αν έχει μια ομάδα που είναι χτισμένη σε καλές βάσεις, η έδρα δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Το δήλωσε και στην παρουσίασή του, πως δεν θα παίξει κάποιον ρόλο η έδρα.

Ερχεται ο Πιεμπονγκσάντ

Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ώστε να έχει εκ νέου συναντήσεις τόσο με τον Γιάννη Αλαφούζο, όσο και με θεσμικούς φορείς, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Πιεμπονγκσάντ έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους του στην Ελλάδα να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Πάντως δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα… χειροπιαστό, μέχρι τουλάχιστον να αλλάξει το καταστατικό του Παναθηναϊκού, που θα επιτρέπει σε άνθρωπο τρίτης χώρας να αποκτήσει μετοχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 22 Αυγούστου.