Αρκεί μια βόλτα στη Γλασκώβη και μια κουβέντα με κατοίκους της για να καταλάβει κανείς πόσο επιθυμούν πλέον οι Σκωτσέζοι να αυτονομηθούν ως χώρα, με το πρόσχημα του Brexit να αποτελεί βούτυρο στο ψωμί τους για αυτή την απόφαση.

Η Γλασκώβη φιλοξενεί αυτές τις μέρες έξι Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: κολύμβησης (μαζί με συγχρονισμένη, καταδύσεις και όπεν γουότερ), ποδηλασίας, ενόργανης γυμναστικής, κωπηλασίας, γκολφ και τριάθλου, με τους εθελοντές αλλά και τους εργαζομένους στις εν λόγω διοργανώσεις να είναι γεμάτοι περηφάνια. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που μια πόλη αναλαμβάνει τόσο πολλές μεγάλες διοργανώσεις χωρίς να αναφερόμαστε σε Ολυμπιακούς ή Μεσογειακούς. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και τον αθλητισμό και εμπιστεύθηκαν τη Γλασκώβη για αυτό.

«Ναι, είμαστε ικανοί για πολύ περισσότερα πράγματα και μπορούμε να πορευτούμε πλέον μόνοι μας. Γιατί όχι και ως αυτόνομη χώρα. Θα σας μιλήσω ειλικρινά, προσωπικά δεν με ενοχλούσε να είμαστε όλη μια οικογένεια, ως Ηνωμένο Βασίλειο. Ομως από τη στιγμή που οι γείτονές μας οι Αγγλοι ψήφισαν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκεί μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε από αυτήν, άρα μοιάζει ως μονόδρομος να αυτονομηθούμε ως χώρα πλέον» μας λέει η Κάθι ΜακΚέλαν, εθελόντρια που εργάζεται στο ξενοδοχείο της ελληνικής ομάδας κολύμβησης, έχει σπουδάσει μάρκετινγκ και είναι ιδιαίτερα περήφανη για την «πατρίδα μου» όπως αποκαλεί τη Σκωτία.

Οι απόψεις διίστανται

«Εχουμε τις δικές μας σκωτσέζικες στερλίνες, χαρτονόμισμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και αυτοί έχουν τις δικές τους. Επίσης δεν μπορεί να αποφασίζουν αυτοί για μας και για τόσο σοβαρά θέματα» λέει η Κάθι και μας υπενθυμίζει ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας έχει ανακοινώσει τη μη συναίνεση από πλευράς της τής νομοθεσίας που είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν τα σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, την ώρα που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που ανησυχούν ότι θα χάσουν εξουσίες κατά τη συνταγματική εναρμόνιση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (με ποσοστό 55%). Ομως μετά την ψήφο της πλειονότητας των βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit (έστω με το οριακό 51,9%), η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι πλέον είναι «εξαιρετικά πιθανή» η διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι να δουν εαυτούς εκτός ΕΕ ενώ ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην Ενωση (με ποσοστό 62%!).

«Επρεπε να είχαμε ανεξαρτητοποιηθεί το 2014, αλλά τα ΜΜΕ φόβισαν ιδιαίτερα τους νέους με δημοσιεύματα περί αύξησης της ανεργίας, οικονομικής αβεβαιότητας και άλλα τέτοια. Ολα ήταν ψέματα, η Σκωτία έχει δικό της εμπόριο, επιχειρήσεις και μπορεί άνετα να ζήσει αυτόνομα και μάλιστα πολύ καλύτερα από σήμερα που η Αγγλία τής απορροφά πολλούς πόρους», μας λέει ο Τζον Σόλμαν, οδηγός λεωφορείων στη Γλασκώβη, που έχει «επιστρατευθεί» αυτές τις ημέρες για τις μεταφορές των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους και στα ξενοδοχεία.

Φυσικά υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, όπως της Μάργκαρετ Χέντερσον, που έχει την κόρη της στο Λονδίνο (εργάζεται και ζει εκεί καθώς έχει παντρευτεί Αγγλο).

«Είμαστε μια οικογένεια και είναι πολύ ωραίο το ότι πάμε από τη μία πόλη στην άλλη, δηλαδή από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο, χωρίς να υπάρχουν σύνορα και να χρειάζονται διαβατήρια. Νομίζω ότι το θέμα της απόσχισης ήρθε και πάλι στην επιφάνεια λόγω του Brexit, αλλά θεωρώ ότι με βούληση και συνεργασία όλων των πλευρών θα είμαστε και πάλι καλά όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες».

Αυτόνομη

Η ιδέα της απόσχισης της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία βασίζεται στο γεγονός ότι η Σκωτία έχει δική της ισχυρή κουλτούρα, κατέχει ένα αξιόπιστο τραπεζικό, δικαστικό και εκπαιδευτικό σύστημα και μπορεί να είναι απόλυτα αυτόνομη, ενώ από το 1999 έχει δικό της Κοινοβούλιο.

Οπως λένε επίσης οι Σκωτσέζοι, η πολιτική του Λονδίνου έχει προκαλέσει οικονομική αφαίμαξη για τη Σκωτία με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες φτώχειας για αρκετές οικογένειες, ενώ θυμίζουν ότι η χώρα τους έχει πλούτη, φυσικούς πόρους και δυνατό εμπόριο.

Επίσης είχαν έντονη διαφωνία όταν η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε την εισβολή στο Ιράκ, όπου αναγκαστικά φυσικά ακολούθησαν και οι Σκωτσέζοι, χάνοντας πολλά δικά τους παιδιά σε αυτή την πολεμική επιχείρηση.

«Δεν μισούμε τους Αγγλους και θα παραμείνουμε καλοί γείτονες, απλά δεν θέλουμε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας» λένε χαρακτηριστικά οι περισσότεροι.