Μπορεί ο Χρήστος Βολικάκης να φύγει από τη Γλασκώβη χωρίς μετάλλιο, αλλά είναι ο ηθικός νικητής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας.

Ο πρωταθλητής μας έκανε μια από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις της καριέρας του, καταφέρνοντας να αγωνιστεί κόντρα σε όλες τις κακοτυχίες και αβλεψίες (των Γερμανών) και παρ’ όλ’ αυτά να διεκδικήσει μέχρι τέλους ένα μετάλλιο στο σκρατς (τερμάτισε τελικά 5ος) αλλά και ένα καλό πλασάρισμα στο όμνιουμ (ήταν πρώτος μετά το πρώτο αγώνισμα και δεύτερος μετά το δεύτερο σκέλος) όπου τερμάτισε τελικά 9ος.

Χθες ολοκλήρωσε τα ατομικά του αγωνίσματα με τη συμμετοχή του στο αγώνισμα πόντων, ενώ σήμερα θα τρέξει με τον αδελφό του Ζαφείρη στον αγώνα του Μάντισον ολοκληρώνοντας ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα το θυμάται για πάρα πολλά χρόνια.

«Αυτά που έγιναν, πραγματικά είναι απίστευτα και αν είχαν συμβεί με υπαιτιότητα μεγάλης αεροπορικής εταιρείας, σε δικό μας χώρο, σε ξένο αθλητή, θα είχε γίνει της κακομοίρας» είχε πει μεταξύ άλλων στα «ΝΕΑ» πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του, καθώς από τις 28 Ιουλίου στο Μόναχο (όπου αναβλήθηκαν πάνω από 200 πτήσεις) είχαν χαθεί οι αποσκευές του μαζί με το δικό του ποδήλατο καθώς και του αδελφού του, Ζαφείρη.

Αν και πήγαν αεροπορικώς τελικά μέχρι το Μάντσεστερ και οδικώς από εκεί στη Γλασκώβη, οι αποσκευές και ο ιματισμός τους συνεχιζόταν να αγνοείται και μόλις δύο μέρες πριν από τους αγώνες έφτασαν μόνο τα ποδήλατα.

Οχι όμως τα υπόλοιπα πράγματα (ήρθαν προχθές) με αποτέλεσμα να αγωνιστεί με δανεικά ρούχα από Σκωτσέζους, δανεικούς δίσκους ποδηλάτου από Γάλλους ενώ αναγκάστηκε τη μέρα του αγώνα του στο σκρατς, να πάει το πρωί σε γιατρό να του γράψει φακούς επαφής (καθώς στη Σκωτία όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν παίρνεις ούτε ασπιρίνη χωρίς συνταγή γιατρού) γιατί και αυτοί ήταν μέσα στις χαμένες αποσκευές!

Ζωντανοί σε προκρίσεις

Σε δύο κατηγορίες, στα Λέιζερ Ράντιαλ και στα 470 ανδρών, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα ζωντανή στις πρώτες ολυμπιακές προκρίσεις για τους αγώνες του Τόκιο το 2020 που δίνονται μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας που διεξάγεται στο Ορχους της Δανίας.

Στα Ράντιαλ μετά και την 4η κούρσα η Βασιλική Καραχάλιου έπεσε στη 14η θέση με 28 βαθμούς, όμως η Ελλάδα ως χώρα είναι 11η (περνάνε οι πρώτες 18). Η Ν. Φακίδη είναι 22η με 33 βαθμούς σε σύνολο 119 σκαφών.

Στα 470 ανδρών έχουν γίνει 6 ιστιοδρομίες και οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής είναι 11οι με 36 βαθμούς. Προκρίνονται οι πρώτες 8 χώρες και είμαστε οριακά 8οι ως χώρα. Οι Β. Παπουτσόγλου – Ι. Ορφανός είναι 18οι με 46 βαθμούς σε σύνολο 64 σκαφών.

Στα 470 γυναικών, επίσης ύστερα από 6 κούρσες, οι Μ. Μπόζη – Ρ. Κλωναρίδου βρίσκονται στην 15η θέση με 66 βαθμούς σε σύνολο 47 σκαφών. Περνάνε οι πρώτες 8 χώρες και είμαστε 12οι με μικρή διαφορά.

Στα Λέιζερ Στάνταρντ έχουν γίνει 4 κούρσες και ο Α. Μπουγιούρης είναι 40ός με 39 β., ενώ ο Δ. Παπαδημητρίου βρίσκεται στην 59η θέση με 53 β. σε σύνολο 165 σκαφών. Στα ΦΙΝΝ έπειτα από 6 ιστιοδρομίες ο Ι. Μιτάκης είναι 25ος με 56 βαθμούς μεταξύ 90 σκαφών. Στα 49er έχουν γίνει τρεις κούρσες και οι Σ. Σωτηρίου – Δ. Μπενάκης είναι 86οι με 77 βαθμούς σε ισάριθμα (86) σκάφη. Στα RSX ανδρών έχει γίνει μόλις μία κούρσα και ο Β. Κοκκαλάνης τερμάτισε 11ος σε 83 σκάφη.

Τζωρτζάκης και Φαραντάκης

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης και ο Στέλιος Φαραντάκης θα είναι οι άλλοι δύο έλληνες ποδηλάτες (εκτός των αδελφών Βολικάκη) που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας, συμμετέχοντας στον αγώνα δρόμου μέσα στην πόλη που θα γίνει την Κυριακή στη Γλασκώβη.