Με όνειρα, ελπίδες και πέντε ελληνικές συμμετοχές ανήμερα του Σωτήρος, έχουμε πρεμιέρα απόψε (η επίσημη έναρξη είναι πάντως αύριο) στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού για τον στίβο, το 24ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο Βερολίνο. Η ελληνική ομάδα, με τη μεγαλύτερη αποστολή μετά το Γκέτεμποργκ το 2016, αριθμεί 37 αθλητές με τις γυναίκες να υπερτερούν με 22 αθλήτριες και τους άνδρες να ακολουθούν με 15 μέλη. Πρόκειται όμως γενικότερα για ένα σύνολο αθλητών και αθλητριών που μπορεί να συνδυάσει τη διάκριση και τα μετάλλια με την απόκτηση εμπειριών, καθώς στην αποστολή υπάρχουν και… ρούκις που θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Εχοντας πάντως κερδίσει με το σπαθί τους (μέσω των ορίων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας) τη συμμετοχή τους. Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι μια παρουσία ακόμα καλύτερη από τις τρεις τελευταίες ανάλογες διοργανώσεις όπου μάλιστα είχαμε και μετάλλιο.

Αρχή με Αναστασάκη

Το 2012 στο Ελσίνκι η χώρα μας είχε ένα μετάλλιο με τη Νικόλ Κυριακοπούλου και συνολικά έξι παρουσίες στην πρώτη οκτάδα, ενώ το 2014 στη Ζυρίχη Τσάτουμας και Στεφανίδη ανέβηκαν στο βάθρο, ενώ πέντε ήταν οι παρουσίες σε οκτάδες. Αναμφίβολα η παρουσία της Εθνικής μας στο Αμστερνταμ πριν από δύο χρόνια ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, αφού εκτός από το χρυσό μετάλλιο της Στεφανίδη και το χάλκινο της Παπαχρήστου, άλλοι επτά αθλητές και αθλήτριές μας βρέθηκαν στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων τους.

Την αρχή για τα ελληνικά χρώματα θα κάνει ο Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος αγωνίζεται στο πρώτο προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας (17.05, ΕΡΤ).

Ο αθλητής μας έχει ως στόχο την πρόκριση στον τελικό και για να την πετύχει θα πρέπει είτε να σημειώσει βολή πάνω από τα 76 μ., που είναι το απευθείας όριο, είτε η επίδοσή του να είναι στις 12 καλύτερες στο σύνολο των δύο γκρουπ. Ο αθλητής του Αλέξανδρου Παπαδημητρίου ταξίδεψε στο Βερολίνο με καλύτερη βολή στα 76,53 μ. και υψηλές προσδοκίες για μια καλή παρουσία.

Στόχος η διάκριση

Με στόχο τη διάκριση που φτάνει αρκετά παραπάνω από μια απλή συμμετοχή στον τελικό ξεκινά (17.35) την παρουσία του στη διοργάνωση ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο βενιαμίν της αποστολής είναι ένα από τα δυνατά ελληνικά χαρτιά, αφού έχει τη δεύτερη επίδοση στο σύνολο των δύο γκρουπ στο μήκος. Το όριο για απευθείας πρόκριση στον τελικό είναι 8 μ., ωστόσο δεν αποκλείεται η 12άδα να κλείσει αρκετά χαμηλότερα. Θεωρητικά ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο στη διοργάνωση, αφού είπαμε ο στόχος του δεν περιορίζεται απλώς στην πρόκριση στον τελικό, παρότι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο.

Την προσπάθειά της στον προκριματικό των 100 μ. θα ξεκινήσει (18.45) η Ραφαέλα Σπανουδάκη με στόχο να περάσει στον επόμενο γύρο. Η πρωταθλήτριά μας μετέχει στην τρίτη σειρά και με 11.27 έχει την τρίτη επίδοση. Την πρόκριση για τον ημιτελικό θα πάρουν οι τρεις πρώτες από κάθε σειρά και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, ο Γιάννης Νυφαντόπουλος θα τρέξει νωρίτερα (17.30) στον όγδοο διάδρομο της δεύτερης σειράς. Ο αθλητής έχει φέτος 10.30 και μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση στον ημιτελικό.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πρεμιέρας (που δεν περιλαμβάνει τελικούς, καθώς όπως είπαμε η διοργάνωση ξεκινά επίσημα στις 7 Αυγούστου) είναι ο προκριματικός της σφαιροβολίας ανδρών που θα γίνει εκτός σταδίου, στο «european mile», στο κέντρο του Βερολίνου. Ο Νίκος Σκαρβέλης μετέχει στο δεύτερο γκρουπ (19.55).