Οταν ανακοινώθηκε η αποστολή των αθλητών που θα συμμετέχουν στη βασική προετοιμασία του Ολυμπιακού, η οποία ξεκινά σε λίγες μέρες (21 Αυγούστου), σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται και τέσσερις πιτσιρικάδες.

Και καλά ο Νίκος Αρσενόπουλος, είχε πάρει και αρκετό χρόνο συμμετοχής αναλογικά πέρυσι, όμως ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι και κυρίως οι Ανδρέας Τσουμάνης και Θωμάς Ζευγαράς θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές σε μια προετοιμασία με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Οι τρεις (πλην Ζευγαρά) είχαν ζήσει κάτι ανάλογο και πέρυσι με κόουτς τον Σφαιρόπουλο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός του Ολυμπιακού ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τους νεαρούς παίκτες των Ερυθρολεύκων και μάλιστα τον Ποκουσέφσκι τον είχε ξεχωρίσει από ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων όταν έπαιζε με τη Σερβία.

Αλλά και τα άλλα παιδιά θέλει να τα δει και κυρίως να τα ζήσει σε μια περίοδο προετοιμασίας, όπου πάντα ένας προπονητής βλέπει πολλά πράγματα για τους παίκτες του.

Πρόκειται για μια τετράδα νέων παικτών που είχε ξεχωρίσει ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Ολυμπιακού Νίκος Κεραμέας και οι οποίοι βρήκαν τη θέση τους (έστω άλλος για λίγα λεπτά και ένα παιχνίδι και άλλοι περισσότερο) και στην αντρική ομάδα.

Ο Νίκος Κεραμέας δεν είναι πλέον στον Ολυμπιακό, αλλά οι διάδοχοί του, ο Δημήτρης Τσαλδάρης και ο Νίκος Μπάρλος, δύο πολύ έμπειροι παίκτες που έχουν την ικανότητα να εμπνέουν τα νέα παιδιά, θα συνεχίσουν το έργο του στην ίδια φιλοσοφία.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ελπιδοφόροι νεαροί, κάποιοι εκ των οποίων – εφόσον αντέξουν στον δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού – μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον βασικά γρανάζια του νέου ελληνικού κορμού του Ολυμπιακού;

«ΤΑ ΝΕΑ» σάς τους παρουσιάζουν, με γνωστές αλλά και πιο άγνωστες λεπτομέρειες από τη μέχρι τώρα αθλητική τους καριέρα, αλλά και τη ζωή τους γενικότερα.

Νίκος Αρσενόπουλος

Ο εκλεκτός του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού να εισηγείται στη διοίκηση την απόκτησή του το 2016, όταν μάλιστα ο (16χρονος τότε) πιτσιρικάς τα είχε πάρει όλα και… έφυγε, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων.

Τότε αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Κώστα Παταβούκα στην Teleunicom BAC, την ομάδα-ακαδημία των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρη Ιτούδη (!)  και είχε κατακτήσει εκτός από το πρωτάθλημα τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος, καθώς και αυτόν του MVP της τελικής φάσης, ενώ ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας της χρονιάς. Τότε οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έκαναν πράξη την επιθυμία του Γιάννη Σφαιρόπουλου και τον έφεραν στον Πειραιά με συμβόλαιο έξι ετών. Πέρασε την πρώτη του σεζόν στις ακαδημίες (πριν από λίγους μήνες βοήθησε τα μέγιστα να πάρει η εφηβική ομάδα το πανελλήνιο πρωτάθλημα) αλλά από πέρυσι ο κόουτς Σφαιρόπουλος τον πήρε – ως 15ο μέλος – στην πρώτη ομάδα, δίνοντάς του τη φανέλα με το «19». Το όνειρο μόλις είχε ξεκινήσει για τον νεαρό, που έπαιξε τελικά σε εννέα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, ενώ τον είχε χρησιμοποιήσει και στην Ευρώπη. Το σπίτι του Νίκου Αρσενόπουλου ήταν μόλις δύο τετράγωνα από το κλειστό Αντώνης Φώτσης στα Ιλίσια και λογικά εκεί έκανε τα πρώτα σοβαρά μπασκετικά βήματα, ασχολούμενος από τα επτά του κιόλας χρόνια με το άθλημα που τόσο αγαπούσε.

Ξεχώρισε από νωρίς, αν και τα κάποια παραπανίσια κιλά του σε συνδυασμό με το ύψος του (1,98 μ.) ανάγκαζαν τους προπονητές του να τον βάζουν περισσότερο πεντάρι. Ομως ο ίδιος δούλεψε και το σουτ και το σώμα του και πήρε τελικά την κανονική του θέση ως σούτινγκ γκαρντ. Θεωρείται και όχι άδικα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του (γεννημένοι το 2000).

Στον Ηλυσιακό τον θεωρούν το καλύτερο «πρότζεκτ» που παρουσίασε ο σύλλογος μετά τον Αντώνη Φώτση και τον Βαγγέλη Μπέμπη. Ο φύλακας του γηπέδου όταν πήγαινε να κλείσει τα φώτα, αργά μετά το τέλος των προπονήσεων, έβλεπε τον 13χρονο (τότε) Νίκο να έχει μείνει εκεί και να κάνει σουτάκια τα οποία συνέχιζε και στις βοηθητικές μπασκέτες όποτε χρειαζόταν.

Αλεξέι Ποκουσέφσκι

Ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση, καθώς εδώ παρατηρούμε το σώμα ενός αθλητή 2,11 μ. να αγωνίζεται με μυαλό πλέι μέικερ. Στα 17 του χρόνια ο Σέρβος Αλεξέι Ποκουσέφσκι δεν έχει κεντρίσει μόνο το ενδιαφέρον των ανθρώπων του Ολυμπιακού αλλά ακόμα και της Ευρωλίγκας.

Η οποία τον… αποθέωσε στο τουρνουά next generation στο οποίο συμμετείχε με τον Ολυμπιακό πέρυσι στο Μόναχο. Αν και ήταν καταβεβλημένος από ίωση και είχε χτυπήσει και στη μύτη, και έπαιζε κόντρα σε παίκτες τουλάχιστον δύο χρόνια μεγαλύτερούς του, πρόλαβε να έχει μέσο όρο στο τουρνουά 10 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ.

Από πιο μικρή ηλικία, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του (που είναι και προπονητής), του Σάσα Ποκουσέφσκι, ο Αλεξέι ήταν ένας εξαιρετικός πλέι μέικερ. Ομως η πρόωρη ανάπτυξή του ήταν το… εμπόδιο, καθώς ο πιτσιρικάς έφυγε γρήγορα από τα κλασικά ύψη που τον βόλευαν για τη θέση του οργανωτή (1,70 μ., 1,80 μ.) και πήγε πολύ γρήγορα σε συνθήκες σέντερ (2,11 μ. από τα 16 του χρόνια !).

Απλά ήταν φυσικό το μυϊκό του σύστημα να μην προλαβαίνει να ακολουθήσει κατά πόδας, με αποτέλεσμα να έχει κάποιους τραυματισμούς όπως η εξάρθρωση γόνατος πριν από δύο χρόνια. Ηταν το 2016, τη χρονιά δηλαδή που ο πατέρας του (από τον Ιανουάριο) είχε αποφασίσει να κάνει η οικογένεια το ταξίδι στην Ελλάδα για να μπει ο γιος του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των Ερυθρόλευκων. Μάλιστα έχει ήδη προλάβει από πέρυσι να παίξει στο τουρνουά νέων «Jordan Brand Classic» στη Βαρκελώνη, όπου ήταν ένας εκ των μικρότερων παικτών που συμμετείχαν.

Ανδρέας Τσουμάνης

Σε ένα παιχνίδι με τον Προμηθέα Πατρών στο ΣΕΦ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε το νεύμα στον 17χρονο πάουερ-φόργουορντ Ανδρέα Τσουμάνη να πατήσει στο παρκέ, όπου τον άφησε συνολικά 11 λεπτά. Ο νεαρός με καταγωγή από τα Γιάννινα δεν κώλωσε (έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι και ο τεχνικός του Προμηθέα Μάκης Γιατράς από την πλευρά του είχε ρίξει δυο-τρεις εφήβους στον αγώνα) και παίζοντας ελεύθερα – σαν να ήταν χρόνια στην ομάδα – πήρε πρωτοβουλίες και μάλιστα σημείωσε 11 πόντους, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς ήταν οι πρώτοι του σε αυτό το επίπεδο της αντρικής ομάδας. Ντεμπούτο είχε κάνει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα στη Λάρισα κόντρα στον Φάρο, παίζοντας λιγότερο από δύο λεπτά.

Το καλοκαίρι του 2015 τον ενέταξε στις ακαδημίες του ο Ολυμπιακός, με τον Νίκο Κεραμέα να επιλέγει τον ύψους 2,01 μ. φόργουορντ, ο οποίος είναι και καλός αμυντικός, χρησιμοποιώντας τόσο το σώμα όσο και τα χέρια του. Στην επίθεση, έχει αρκετές δυνατότητες κοντά στη ρακέτα, όπου μπορεί να τελειώσει επιθέσεις και με τα δύο χέρια ενώ είναι και καλός πασέρ.

Θωμάς Ζευγαράς

Μόλις 17 ετών και έχει κερδίσει την εκτίμηση των προπονητών του, με ύψος 2,05 μ. και άνοιγμα χεριών 2.12 μ. μπορεί να παίξει άνετα στις θέσεις του πάουερ φόργουορντ, ακόμα και του σέντερ, θυμίζοντας σε πολλούς στοιχεία από τον Δήμο Ντικούδη.

Ο Ολυμπιακός τον «ψάρεψε» από την Καρδίτσα το καλοκαίρι του 2015 για τις ακαδημίες του και η πορεία του είναι συνεχώς ανοδική, έχοντας ξεπεράσει μάλιστα 100% και έναν σοβαρό τραυματισμό στους χιαστούς. Οι κλήσεις στις Εθνικές Παίδων και Νέων ήρθαν ως φυσιολογικό επακόλουθο.