Δελφίνια με παρόν και μέλλον κλέβουν την παράσταση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Γλασκώβης.

Με εξαιρετικές επιδόσεις, πανελλήνια ρεκόρ και συμμετοχές σε τελικούς, κυνηγούν πλέον το κερασάκι στην τούρτα που θα είναι ένα μετάλλιο! Ο Απόστολος Χρήστου (19.07) θα κολυμπήσει απόψε στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο με στόχο – γιατί όχι – ακόμα και ένα μετάλλιο, όπως και ο Ανδρέας Βαζαίος λίγο αργότερα (20.15) στον τελικό των 200 μέτρων μεικτής ατομικής. Δύο εξαιρετικοί κολυμβητές που επί εδάφους… Ηνωμένου Βασιλείου, πριν από δύο χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονδίνου, είχαν ανέβει στο βάθρο. Ο Βαζαίος ως πρωταθλητής Ευρώπης και ο Απόστολος Χρήστου για το χάλκινο μετάλλιο και οι δύο στα αγαπημένα τους αγωνίσματα, αυτά που θα κολυμπήσουν απόψε!

«Αλλη κούρσα, άλλη εποχή, διαφορετικός ήμουν και εγώ. Το βασικό είναι να διορθώσω κάποια λάθη, ιδιαίτερα στα περάσματα και μετά βλέπουμε. Πάντως έχει… μελέτη το βράδυ αφού θα ξαναδώ την κούρσα μου του ημιτελικού, που δεν τη λες και άσχημη» τόνισε ο Ανδρέας Βαζαίος, που πέρασε με την 5η καλύτερη επίδοση (1.58.48) στον τελικό και αν μπορέσει να καταρρίψει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (1.57.98) θα χτυπήσει σίγουρα μετάλλιο. Λίγο νωρίτερα, ο Απόστολος Χρήστου αυτή τη φορά δεν έκανε την άσχημη εκκίνηση που είχε στον τελικό του 50αριού στο ύπτιο και μπήκε άνετα στον αποψινό τελικό των 100 μέτρων ύπτιο. «Είναι εφικτό να έχω μια καλύτερη θέση στον τελικό, απλά θέλω να κατέβω από το 53.03 που έχω. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά έκανα καλή εκκίνηση, είχα γενικότερα καλό ξεκίνημα, απλά στο τέλος έχασα λίγο τις δυνάμεις μου. Ομως πέρασα με καλό χρόνο στον τελικό όπου μπορώ να τον βελτιώσω.

Κράτησα και λίγο δυνάμεις στο τέλος, καθώς είδα ότι δεν χανόταν η πρόκριση στον τελικό, αλλά πλέον θέλω εκεί να κάνω κάτι καλύτερο» τόνισε ο πρωταθλητής μας, που αύριο θα κολυμπήσει στον δεύτερο τελικό του (μετά τα 50 μέτρα ύπτιο) εδώ στη Γλασκώβη.

Υπερπροσπάθεια

Η Αννα Ντουντουνάκη μπορεί να μην τα κατάφερε να μπει στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδα, αλλά ήταν λογικό να έχει αδειάσει ψυχολογικά και πνευματικά μετά την υπερπροσπάθεια και την εκπληκτική κούρσα του Σαββάτου, όπου άγγιξε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά τελικά έμεινε 5η με εξαιρετικό πανελλήνιο ρεκόρ (57.77), κάτι που έκανε τη χανιώτισσα πρωταθλήτρια να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που κατεβαίνει από τα 58 δευτερόλεπτα.

Μάλιστα ο χρόνος της ήταν αρχικά 57.67, αλλά όπως ανακάλυψε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, το επίσημο χρονόμετρο «έτρεχε» υπερβολικά και έτσι προστέθηκαν 10 δέκατα του δευτερολέπτου στους αθλητές αρκετών τελικών χωρίς αυτό να στερήσει το πανελλήνιο ρεκόρ στην Αννα, αλλά και το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ του Βρετανού Ανταμ Πίτι (από 57.10 πήγε 57 και αρκούσε για να καταρρίψει το δικό του από το Ρίο όπου είχε 57.13) στα 100 μέτρα πρόσθιο.

«Τι άλλο να περιμένω. Το μετάλλιο ήταν πολύ κοντά, αλλά δεν είμαι άπληστη. Ηθελα εδώ και καιρό το 57 και δεν έκανα απλά 57.99 αλλά 57.67, ένας πολύ καλός χρόνος που όσο και να τον περιμένεις δεν μπορείς να το πιστέψεις όταν έρχεται. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον προπονητή μου τον Τάσο Καράμπελα και τον γυμναστή μου τον κ. Λάζαρο, τους προπονητές που είναι εδώ και με βοήθησαν και ελπίζω να έχω ανάλογη συνέχεια», τόνισε δακρυσμένη από χαρά η χανιώτισσα πρωταθλήτρια, που αποκάλυψε ότι το πρώτο τηλέφωνο που πήρε ήταν του προπονητή της, που δεν είναι μαζί της καθώς η ΚΟΕ δεν μπορεί να πάρει όλους τους προπονητές των αθλητών.

Εξαιρετικές εμφανίσεις

Εκτός της Αννας Ντουντουνάκη, εξαιρετική εμφάνιση σε αυτές τις πρώτες μέρες του Ευρωπαϊκού Κολύμβησης έκανε και η ομάδα 4×100 ελεύθερο (Βαζαίος, Χρήστου, Μελαδίνης και Γκολομέεβ) που μπήκε τελικό και ήρθε 5η, αλλά και η Νόρα Δράκου με τον Απόστολο Χρήστου που στον τελικό των 50 μ. ελεύθερου και 50 μ. ύπτιου, αντίστοιχα, πήραν την 7η θέση.