Ηταν τα 81α γενέθλια της βενεζουελανικής Εθνοφρουράς. Και τα πρώτα γενέθλια της Συντακτικής Συνέλευσης, αυτού του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου, πανίσχυρου σώματος που υποκατέστησε ουσιαστικά το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κοινοβούλιο και έστρωσε τον δρόμο για την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο για μια νέα επταετή θητεία – σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από πολλές χώρες ανά τον κόσμο φάρσα. Ηταν λίγο μετά τις 5:30 τοπική ώρα, Σάββατο απόγευμα, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρισκόταν πάνω στην εξέδρα των επισήμων, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του, υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο κέντρο του Καράκας. Μιλούσε για την οικονομία, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, όταν ξαφνικά η κάμερα άρχισε να τρέμει. Μια επίθεση, η οποία, όπως σχολίασαν οι «New York Times», μοιάζει βγαλμένη από σενάριο του Χόλιγουντ, είχε μόλις ξεκινήσει.
Η ΕΙΚΟΝΑ. Ο Μαδούρο σήκωσε απότομα τα μάτια στον ουρανό. Η σύζυγός του η Σίλια Φλόρες ζάρωσε τρομαγμένη και άπλωσε το χέρι σε έναν άλλο αξιωματούχο, αναζητώντας προστασία. Η εικόνα χάθηκε αλλά ο ήχος όχι, η φωνή του Μαδούρο συνέχισε να ακούγεται, μαζί με άλλες φωνές, στο βάθος, που καλούσαν τον κόσμο να φύγει. Η εικόνα επανήλθε, ο φακός ήταν όμως πια στραμμένος στους εκατοντάδες παραταγμένους εθνοφρουρούς. Μαυροντυμένοι άνδρες φάνηκαν να τρέχουν από τα πλάγια προς το μέρος τους, οι εθνοφρουροί διασκορπίστηκαν πανικόβλητοι. Η ζωντανή μετάδοση διακόπηκε. Φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media έδειχναν σωματοφύλακες να καλύπτουν τον βενεζουελανό πρόεδρο με αλεξίσφαιρα πάνελ. Μια φωτογραφία έδειχνε έναν στρατιωτικό αιμόφυρτο. Σύμφωνα με τις Αρχές, επτά εθνοφρουροί τραυματίστηκαν.
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ. Κάπου τρεις ώρες αργότερα, ο Μαδούρο εμφανίστηκε εκ νέου στην τηλεόραση απευθύνοντας διάγγελμα. «Σε όλους τους φίλους μας στον κόσμο, είμαι καλά, είμαι ζωντανός» δήλωσε. «Η μπολιβαριανή επανάσταση συνεχίζει τον δρόμο της». Σύμφωνα με τον ίδιο καθώς και τον βενεζουελανό υπουργό Ενημέρωσης Χόρχε Ροντρίγκες, δύο drones φορτωμένα με εκρηκτικά είχαν ανατιναχθεί κοντά στην εξέδρα των επισήμων. «Σήμερα προσπάθησαν να με δολοφονήσουν» διακήρυξε ο Μαδούρο πριν κατηγορήσει ως υπεύθυνους την «Ακροδεξιά» (εννοούσε τη βενεζουελανική αντιπολίτευση) καθώς και τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Στη χρηματοδότηση και την οργάνωση της επίθεσης συμμετείχαν άτομα που ζουν στη Φλόριντα, συνέχισε ο Μαδούρο, επισημαίνοντας πως ελπίζει σε μια συνεργασία της κυβέρνησης Τραμπ. Πολλοί δράστες συνελήφθησαν, πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Υποσχέθηκε τη «μέγιστη τιμωρία». «Δεν θα υπάρξει έλεος» προειδοποίησε. Τη σύληψη συνολικά έξι «τρομοκρατών» ανακοίνωσαν αργότερα οι Αρχές.
ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Ο αυτοαποκαλούμενος «γιος» του Ούγκο Τσάβες έχει προεδρεύσει μιας δραματικής οικονομικής κατάρρευσης στη Βενεζουέλα την τελευταία πενταετία, επιμένοντας παρ’ όλ’ αυτά να κυβερνάει με σιδηρά γροθιά. Δεν ήταν η πρώτη επίθεση που δέχεται η κυβέρνησή του. Τον Ιούνιο του 2017, ο Οσκαρ Πέρες, ένας πρώην αστυνομικός, πέταξε μαζί με άλλους ενόπλους με κλεμμένο αστυνομικό ελικόπτερο πάνω από το Καράκας ρίχνοντας τέσσερις χειροβομβίδες εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ανοίγοντας πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών: σκοτώθηκε μαζί με έξι συνεργούς του τον Ιανουάριο, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Τον Αύγουστο του 2017, ομάδα στρατιωτών επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση δυτικά του Καράκας. Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2016, ο ίδιος ο Μαδούρο είχε δεχθεί επίθεση από πλήθος ανθρώπων που βάλθηκαν να τον κυνηγούν στον δρόμο χτυπώντας κατσαρολικά και ουρλιάζοντας πως πεινούσαν. Καμία άλλη επίθεση δεν ήταν τόσο θρασεία, ωστόσο. Και αυτή μοιάζει να είναι η πρώτη απόπειρα δολοφονίας αρχηγού κράτος με τη χρήση drones.
«ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ». Την ευθύνη ανέλαβε μέσω των social media μία μυστηριώδης ομάδα ανταρτών που φέρεται ότι ιδρύθηκε το 2014 τόσο από στρατιωτικούς όσο και από πολίτες και αυτοαποκαλείται Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με τα Τ-σερτ. «Δείξαμε πως είναι ευάλωτοι. Δεν τα καταφέραμε σήμερα αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου» διακήρυξε. Η Μπογκοτά, πάλι, χαρακτήρισε «παράλογες και αστήρικτες» τις κατηγορίες του Μαδούρο εναντίον του Σάντος, ο οποίος ολοκληρώνει αύριο τη θητεία του στην προεδρία της χώρας. Ο Σάντος είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα πως το τέλος του Μαδούρο βρίσκεται «κοντά», παρά τη καταστολή των διαδηλώσεων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησής του, όμως, δήλωσε πως το Σάββατο γιόρταζε τα βαφτίσια της κόρης του και «δεν σκεπτόταν τίποτε άλλο, πόσω μάλλον την ανατροπή ξένων κυβερνήσεων». «Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη αυτή την κατάσταση» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου.