Νέα δημόσια διάσταση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια. Αυτή τη φορά, πέτρα του σκανδάλου ήταν ο διάσημος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ ΛεΜπρον Τζέιμς.

Σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στον παρουσιαστή του CNN Ντον Λέμον, ο Τζέιμς μίλησε για ένα σχολείο για παιδιά σε κίνδυνο, για το οποίο συνέβαλε να ιδρυθεί στη γενέτειρά του, το Ακρον. Στη διάρκεια της συνέντευξης κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να διχάσει τη χώρα.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ. Λίγο αργότερα, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Πριν από λίγο, ο ΛεΜπρον Τζέιμς έδωσε συνέντευξη στον πιο χαζό άνθρωπο της τηλεόρασης, τον Ντον Λέμον. Ο τελευταίος έκανε τον ΛεΜπρον να φαίνεται έξυπνος, κάτι διόλου εύκολο. Αγαπώ τον Μάικ!».

Η τελευταία φράση ήταν μια αναφορά στον Μάικ Τζόρνταν και ο αμερικανός πρόεδρος ήθελε προφανώς να δείξει ότι στον πόλεμο για το ποιος είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών εκείνος «ψηφίζει» Τζόρνταν. Λίγο αργότερα, πάντως, ο ίδιος ο Μάικ Τζόρνταν δήλωσε μέσω εκπροσώπου ότι υποστηρίζει τον Τζέιμς, ο οποίος «κάνει εξαιρετική δουλειά στην κοινότητά του».

Υπέρ του ΛεΜπρον Τζέιμς τάχθηκε και η σύζυγος του Τραμπ, λέγοντας ότι προωθεί καλά πράγματα για την επόμενη γενιά και εκφράζοντας την πρόθεσή της να επισκεφθεί το σχολείο στο Ακρον.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σταρ του ΝΒΑ ασκεί κριτική στον αμερικανό πρόεδρο. Τον Σεπτέμβριο του 2017, τον είχε αποκαλέσει ανόητο επειδή είχε ακυρώσει μια πρόσκληση στους Golden State Warriors να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο. Τον περασμένο Φεβρουάριο εξήγησε γιατί είναι τόσο επικριτικός προς τον πρόεδρο: «Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτά που ξεστομίζει αυτός ο άνθρωπος, μπορούμε να συνεχίσουμε να βεβαιώνουμε αυτούς που μας βλέπουν και μας ακούνε ότι εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι».

Οταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε αυτή τη φορά τι θα έλεγε στον Τραμπ αν καθόταν δίπλα του στο στούντιο, ο ΛεΜπρον Τζέιμς απάντησε: «Δεν θα καθόμουν ποτέ δίπλα του». Μετά το tweet του Τραμπ, πολλοί κατηγόρησαν τον αμερικανό πρόεδρο για ρατσισμό, καθώς τόσο ο Τζέιμς όσο και ο Λέμον είναι μαύροι και στη συνέντευξη είχαν σχολιάσει νωρίτερα προηγούμενες επιθέσεις του Τραμπ εναντίον μαύρων αθλητών. «Για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται ο ρατσιστικός λόγος του Τραμπ» δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τιμ Ράιαν που εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Τζέιμς. «Ο ΛεΜπρον είναι ένας ξύπνιος τύπος (και ένας από τους πιο συμπονετικούς αθλητές που διαθέτουμε) – αυτό το tweet δεν είναι απλώς ρατσιστικό, είναι άθλιο» είπε ο αθλητικός σχολιαστής Μπιλ Σίμονς.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα την ευφυΐα των άλλων, μεταξύ των οποίων του Τζον Στιούαρτ και του Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Οπως έχει δώσει στο παρελθόν κι άλλες αφορμές να κατηγορηθεί για ρατσισμό. Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση είπε για τη Δημοκρατική βουλευτή από την Καλιφόρνια Μάξιν Γουότερς ότι έχει «πολύ χαμηλό IQ».

«Ηθελα να ήξερα ποιος είναι ο πραγματικός βλάκας» σχολίασε ο Ντον Λέμον μετά την εκπομπή. «Αυτός που βάζει παιδιά στις σχολικές αίθουσες ή εκείνος που βάζει παιδιά στα κλουβιά;».

Συμβολικά αντίποινα Ερντογάν για τον αμερικανό πάστορα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την απειλή του και επέβαλε αντίποινα στις ΗΠΑ για την υπόθεση του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

«Θα παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των αμερικανών υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στην Τουρκία, αν υπάρχουν» δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις εναντίον δύο τούρκων υπουργών, του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι κυρώσεις είναι προφανώς συμβολικές. Ο τούρκος πρόεδρος όμως ήθελε με τον τρόπο αυτόν να απαντήσει στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο χρόνος έληξε για την Τουρκία και ο Μπράνσον πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Ο αμερικανός πάστορας έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή προτού τουρκικό δικαστήριο αποφασίσει την κατ’ οίκον κράτησή του για λόγους υγείας, όσο διαρκεί η δίκη του για τρομοκρατία. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει, για την οποία μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών, είναι ότι έλαβε μέρος στη συνωμοσία για την ανατροπή του Ερντογάν το 2016. Ο Μπράνσον κατηγορείται επίσης ότι σχετίζεται με δύο οργανώσεις που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και το κίνημα του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν προσπάθησε πάντως να διαχωρίσει τη θέση του αμερικανού προέδρου Τραμπ από την τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. «Ο Τραμπ εξαπατήθηκε» δήλωσε το Σάββατο. «Γνωρίζουμε καλά αυτό το παιχνίδι. Ο Τραμπ πρέπει να το χαλάσει».