Οι φωτιές συνέχισαν το Σαββατοκύριακο το καταστροφικό τους έργο, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νεκροί στην Καλιφόρνια έχουν φτάσει ήδη τους επτά και ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι στην περιοχή σημειώθηκε μείζων καταστροφή, κάτι που επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση στα ομοσπονδιακά χρήματα, στα τρόφιμα και σε άλλα προγράμματα.

Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία άγγιξαν τους 47 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν. Πάνω από 30 φωτιές όμως συνέχισαν να καίνε στον Νότο. Μόνο στην ορεινή περιοχή Μοντσίκε, που βρίσκεται στο τουριστικό Αλγκάρβε, έχουν καταστραφεί πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους, έκταση που αντιστοιχεί σε 1.200 γήπεδα ποδοσφαίρου. Εκτός από τους 800 πυροσβέστες και τα 12 αεροσκάφη, οι Αρχές έστειλαν και 130 στρατιώτες για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Εννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μοντσίκε, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν το Σάββατο ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια άλλη φωτιά στο Εστρεμός, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.

Αντίθετα πάντως με τις ελληνικές, οι πορτογαλικές Αρχές ήταν έτοιμες και οργανωμένες. Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι ειδοποιήθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα για τον τεράστιο κίνδυνο φωτιών στα δάση αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μανουέλ Κορντέιρο, προσθέτοντας ότι με δεδομένες τις μετεωρολογικές συνθήκες, τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Οι πυρκαγιές σκότωσαν πέρυσι 114 ανθρώπους στη χειρότερη τραγωδία που έχει ζήσει η χώρα και οι Αρχές έσπευσαν αυτή τη φορά να απομακρύνουν πάνω από 100 ανθρώπους από διάφορα χωριά γύρω από το Μοντσίκε. Η τηλεόραση έδειξε εικόνες από απανθρακωμένα αυτοκίνητα και καμένα σπίτια που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι.

Στη Λισαβόνα, η θερμοκρασία έφτασε το Σάββατο τους 44 βαθμούς, τη μεγαλύτερη από το 1943, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να αδειάσουν από τους τουρίστες. Οι περισσότερες περιοχές παραμένουν σε επιφυλακή για την περίπτωση πυρκαγιών και θερμοπληξιών μέχρι σήμερα, καθώς αύριο οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 40 βαθμούς.

Θερμά ρεύματα αέρα από τη Βόρεια Αφρική έχουν προκαλέσει στην Ιβηρική Χερσόνησο τον μεγαλύτερο καύσωνα από το 2003. Η μεγαλύτερη ξηρασία που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες είχε επίσης ως αποτέλεσμα να ξεραθούν ποτάμια στην Ολλανδία, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές και στα χωράφια σιταριού της Βόρειας Ευρώπης.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ. Στη Γαλλία, σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες στους ποταμούς Ρήνο και Ροδανό από τους οποίους αντλούν νερό για ψυκτικούς σκοπούς τρία πυρηνικά εργοστάσια. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να αναστείλουν πρόσκαιρα τη λειτουργία τους τέσσερις αντιδραστήρες.

Στη Σουηδία, ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας της πρόσφατης ιστορίας της και ξέσπασαν φωτιές σε πολλές περιοχές. Οι Αρχές τόσο της Σουηδίας όσο και της Πολωνίας προειδοποίησαν τους κατοίκους να αποφύγουν το κολύμπι, καθώς το κύμα της ζέστης είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν τοξικά φύκια.

Στη Βρετανία, η ζέστη αρχίζει να υποχωρεί, με τον Αύγουστο να απειλεί να γίνει ο πιο υγρός στην ιστορία της χώρας. Οπως γράφει η Ιβα Γουάισμαν στην «Γκάρντιαν», ολόκληρη η χώρα κόντεψε να τρελαθεί από τον πρωτοφανή καύσωνα. Τα παιδιά έκλαιγαν επί τρεις εβδομάδες συνεχώς, σημειώνει με μια δόση υπερβολής. Οι μισές σχέσεις διαλύθηκαν επειδή ήταν αδύνατον να ανεχθείς έναν άλλο άνθρωπο στο κρεβάτι σου. Ρούχα δεν υπήρχαν για να κρατούν τους ανθρώπους δροσερούς. Σε ένα πάρκο, μια γυναίκα έβγαλε τα παπούτσια της και τα πέταξε σε μια λίμνη. Κι όλοι μιλούσαν για την κλιματική αλλαγή.

Ισως τελικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα να οδηγήσουν την κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αρκεί να μην είναι ήδη πολύ αργά.