Το μέτρο των κατασχέσεων των ημερήσιων εισπράξεων καταστηματαρχών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την Εφορία επιστρατεύει ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.  Οι ελεγκτές βάζουν χέρι σε μετρητά και τυχόν επιταγές που βρίσκουν στο ταμείο κατά τη διάρκεια διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και αφού έχει προηγηθεί έλεγχος για ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η καμπάνα των κατασχέσεων των ημερήσιων εισπράξεων χτύπησε ήδη σε γνωστό ιταλικό εστιατόριο της Μυκόνου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή συντονισμένη επιχείρηση εκτεταμένων ελέγχων με την κωδική ονομασία «Τρίαινα». Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, ομάδα 56 ελεγκτών με τη συνδρομή δικαστικών επιμελητών και υπό τις οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή «χτενίζει» κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί, προτού εφορμήσει στον επόμενο τουριστικό προορισμό τις επόμενες ημέρες.

Η «Τρίαινα» δομήθηκε σε τρία σκέλη:

1.  Επιτόπιοι έλεγχοι οι οποίοι ολοκληρώνονται όταν κλείσει το ταμείο της επιχείρησης προκειμένου να καταγραφεί ο τζίρος σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και να γίνει αντιπαραβολή με τις δηλωθείσες εισπράξεις των προηγούμενων ημερών.

2. Ενδελεχής έλεγχος των ταμειακών μηχανών για να διαπιστωθεί εάν είναι «πειραγμένες». Το κόλπο με την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού στη βάση του οποίου επιχειρηματίες «σβήνουν» στο τέλος της ημέρας αποδείξεις, προσαρμόζοντας το ύψος των εισπράξεων σε χαμηλότερα επίπεδα, είναι πλέον γνωστό στους ελεγκτές και ο εντοπισμός του αποτελεί εύκολη υπόθεση.

3. Κατασχέσεις των ημερήσιων εισπράξεων και επιταγών εφόσον διαπιστωθεί ότι ο επιχειρηματίας έχει ληξιπρόθεσμα, μη ρυθμισμένα χρέη στην Εφορία. Για τη διευκόλυνση των ελεγκτών στη συγκεκριμένη διαδικασία, τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.

Η επιχείρηση «Τρίαινα» αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στη Μύκονο έχοντας αγγίξει όλα τα είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί, από μπαρ και εμπορικά καταστήματα έως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπηρεσίες θαλάσσιων σπορ και μεταφοράς προσώπων VIP. Αμέσως μετά οι ελεγκτές σχεδιάζεται να ρίξουν άγκυρα σε άλλον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.