Σε ποτά – μπόμπες «πνίγεται» ο Λαγανάς Ζακύνθου, μία από τις περιοχές της χώρας στην οποία νεαροί τουρίστες, κυρίως Βρετανοί, συνηθίζουν τις βόλτες από μπαρ σε μπαρ (το λεγόμενο bar crawl), καταναλώνοντας φτηνό αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσης. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας Ζακύνθου και του Τελωνείου που μπλόκαρε τη διάθεση επικίνδυνων ποτών από κέντρα διασκέδασης την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν πάνω από 300 λίτρα χύμα οινοπνευματωδών ποτών, ενώ οι τοπικές Αρχές διαψεύδουν το σαββατιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun» περί μαζικής δηλητηρίασης 17 νεαρών Βρετανών (17-18 ετών) ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ σε μπαρ του Λαγανά στις 20 Ιουλίου.

Ο καταγγελλόμενος εφιάλτης των φίλων από το Νορθάμπερλαντ ξύπνησε μνήμες από την τραγική υπόθεση της Χάνα Πάουελ (τον Αύγουστο του 2016), η οποία κατέρρευσε αφού κατανάλωσε ποτά – μπόμπες στον Λαγανά και τελικά έχασε την όρασή της και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού. «Κατόπιν έρευνας στις περιοχές στις οποίες προΐσταμαι και ύστερα από επικοινωνία μου με τους υπευθύνους του νοσοκομείου δεν διαπιστώνεται κανένα περιστατικό μαζικής ή μεμονωμένης δηλητηρίασης τουριστών» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αστυνομικός διευθυντής Ζακύνθου Τριαντάφυλλος Πανώριος και επισημαίνει για την πρόσφατη κατάσχεση των επικίνδυνων ποτών: «Πράγματι το πρόβλημα με τα νοθευμένα ποτά εντοπίζεται κυρίως στον Λαγανά, που προσελκύει νεαρής ηλικίας επισκέπτες. Τα μεικτά κλιμάκια βρήκαν πολλές φιάλες χωρίς ετικέτες και άλλες με διαλύματα αμφιβόλου ποιότητας. Ολα αυτά κυκλοφορούν παράνομα στην αγορά. Κατασχέσαμε δεκάδες δοχεία με διαυγές – λευκό αλλά και κίτρινο αλκοολούχο ποτό και τα δείγματα έχουν ήδη σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μαγαζιά στα οποία πωλούνται ποτά σε πολύ χαμηλές τιμές μάς βάζουν σε υποψίες, γι’ αυτό οι έλεγχοι θα συνεχιστούν».

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Σύμφωνα με την καταγγελία του Βρετανού Cole Brunton (ενός εκ της παρέας των 17) στη «Sun», ο ίδιος μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Ζακύνθου, ο υπεύθυνος του οποίου όμως επίσης διαψεύδει τα περί μαζικής δηλητηρίασης.

«Την πρώτη μας νύχτα στον Λαγανά πήγαμε σε μπαρ κοντά στο ξενοδοχείο. Υπήρχε προσφορά που έλεγε ότι με 10 ευρώ μπορούσες να πιεις όσο ήθελες για μία ώρα. Τώρα καταλαβαίνουμε τι κρύβουν αυτές οι προσφορές…» υποστήριξε ο Brunton στη βρετανική εφημερίδα και ισχυρίστηκε ότι ο εφιάλτης ξύπνησε τη δεύτερη νύχτα τους στο νησί.

Οπως περιέγραψε, η παρέα πήγε σε τρία μπαρ και κάποιοι είχαν πιει μόνο τρία ποτά: «Είχα πιει έξι βότκες, κάποιοι φίλοι μου πήραν μπίρες και άλλοι κοκτέιλ (…) Ξύπνησα στις 3 τα ξημερώματα λουσμένος στον ιδρώτα και με φοβερό πόνο στο στομάχι (…) Είδα ότι και οι υπόλοιποι είχαν αρρωστήσει. Ο εμετός μας ήταν κόκκινος και μαύρος, ενώ ένας φίλος είχε σπασμούς». Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις της 49χρονης μητέρας του νεαρού αλλά και της 22χρονης Χάνα Πάουελ: «Μου φαίνεται ότι όποιος πίνει στον Λαγανά παίζει ρώσικη ρουλέτα».

Το καλοκαίρι του 2016 η κοπέλα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου και έπειτα στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα. Οπως είχαν διαπιστώσει γρήγορα οι υπεύθυνοι της Κλινικής Νεφρού του νοσοκομείου, δεν επρόκειτο για μια φευγαλέα δηλητηρίαση, καθώς η θανατηφόρα μεθανόλη τής προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια όρασης.

Συλλήψεις για τα μπαλόνια του θανάτου

Σχεδόν καθημερινούς ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά του Λαγανά για τον εντοπισμό του επικίνδυνου αερίου του γέλιου κάνουν οι Αρχές σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου. «Ηδη έχουμε τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες βρήκαμε αμπούλες με αέριο του γέλιου και μπαλόνια. Ομως σε σχέση με τα περσινά δεδομένα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Τριαντάφυλλος Πανώριος. Το αέριο του γέλιου ή hippy crack έχει εξελιχθεί σε φτηνό ναρκωτικό για νεαρούς τουρίστες που προχωρούν στις επικίνδυνες εισπνοές υποξειδίου του αζώτου από χρωματιστά μπαλόνια. Πλήθος περιπτώσεων έχουν καταγραφεί όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 3 Αυγούστου στο Ηράκλειο της Κρήτης οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε ανήλικο που κατηγορείται ότι πωλούσε συσκευασίες με αέριο γέλιου, ενώ σε μαγαζί 66χρονου βρέθηκαν 50 αμπούλες και 190 μπαλόνια. Επίσης προ ημερών στον Κάβο της Κέρκυρας κατασχέθηκαν 1.753 αμπούλες αερίου γέλιου και 82 μπαλόνια, ενώ συνελήφθησαν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος και ένας 20χρονος υπάλληλος.

ΣΤΗ ΡΟΔΟ. Συλλήψεις έχουν γίνει και στο Φαληράκι Ρόδου, όπου εντοπίστηκαν σε κέντρα διασκέδασης ακόμα και φιάλες νοσοκομειακού τύπου, οι οποίες φούσκωναν τα μπαλόνια του θανάτου!

Οι ειδικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τις επιπτώσεις της εισπνοής υποξειδίου του αζώτου στον ανθρώπινο οργανισμό: ζαλάδα, αίσθηση αποπροσανατολισµού, απώλεια ισορροπίας, εξασθένηση της μνήμης και της νόησης, αλλά και «απενεργοποίηση» της βιταµίνης Β12, που οδηγεί σε μούδιασμα των δαχτύλων και μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερική νευροπάθεια και µεγαλοβλαστική αναιµία. Το hippy crack έχει συνδεθεί με ασφυκτικούς θανάτους στο εξωτερικό, ενώ η επικίνδυνη «μόδα» ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015.