Δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα οι νεκροί από το Μάτι περιμένουν ακόμη να αποκτήσουν «ταυτότητα». Επί δεκαπέντε ημέρες το πανελλήνιο γίνεται μάρτυρας αλλεπάλληλων ανακοινώσεων της Πυροσβεστικής. Ανακοινώσεων στις οποίες παρελαύνουν διαρκώς αριθμοί. Αλλά κανένα όνομα. Τα τραγικά θύματα που έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες παραμένουν «απρόσωπα». Χωρίς ηλικίες, χωρίς χαρακτηριστικά, χωρίς παρελθόν. Οι Αρχές εξακολουθούν να μη δίνουν τη λίστα με τα στοιχεία τους.

Οσα ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα ή από συγγενείς των θυμάτων που θέλησαν να κάνουν γνωστές τις προσωπικές τους ιστορίες. Με δυσκολία θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή αφωνία από πλευράς της κυβέρνησης οφείλεται σε σεβασμό ή σε βούληση προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Μάτι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και η απόκρυψη της ταυτότητας των νεκρών που ζητούν δικαίωση συνιστά έλλειψη σεβασμού. Παράλληλα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγγενείς των θυμάτων είχαν από την πρώτη στιγμή δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των οικείων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αρχικά αναζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό τους και στη συνέχεια επιθυμώντας να απευθύνουν ένα ύστατο χαίρε μετά τον άδικο θάνατό τους. Κάπως έτσι η κοινή γνώμη ενημερώθηκε για τα δίδυμα κοριτσάκια που χάθηκαν μαζί με τον παππού και τη γιαγιά τους στο Μάτι, έτσι «γνωρίσαμε» την τραγική οικογένεια Φύτρου, που στοίχειωσε το πανελλήνιο καθώς το κοριτσάκι τους σκοτώθηκε πηδώντας από τα βράχια για να σωθεί ενώ ο πατέρας της οικογενείας μαζί με τον μικρό γιο βρήκαν φριχτό θάνατο στο μοιραίο οικόπεδο μαζί με άλλους 24 ανθρώπους. Ετσι πληροφορηθήκαμε ότι ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται η αγαπημένη ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της, ο Ιρλανδός που είχε παντρευτεί μόλις τρεις ημέρες πριν τον βρει ο θάνατος στο γαμήλιο ταξίδι του στο Μάτι, η 34χρονη Μαργαρίτα που έχασε τη ζωή της μαζί με το έξι μηνών βρέφος της ενώ ο σύζυγός της, πυροσβέστης, έδινε μάχη με τις φλόγες… Αν δεν υπήρχαν τα Μέσα μέχρι σήμερα αυτοί οι νεκροί, όλοι οι νεκροί, θα παρέμεναν «αόρατοι», άνθρωποι χωρίς πρόσωπα.

Ισως το στοιχείο αυτό να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην απόφαση των Αρχών να μη δημοσιοποιήσουν μέχρι σήμερα τα στοιχεία των νεκρών. Με τη γνωστοποίηση των ονομάτων ο γενικός πόνος επιμερίζεται, προσωποποιείται και πολλαπλασιάζεται. Η αναφορά στην ιστορία του κάθε θύματος θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, συναισθηματικές εκρήξεις, κοινωνική πίεση, θα αναζωπύρωνε έναν νέο κύκλο θυμού και απαιτήσεων για αναζήτηση ευθυνών, κάτι που η κυβέρνηση θα ήθελε διακαώς να αποφύγει, ειδικά τώρα που – όπως θεωρεί – κλείνει η πρώτη φάση της οργής και ξεκινά σταδιακά η επούλωση των πληγών.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με δήλωσή του και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, ο οποίος επεσήμανε: «Εχουν περάσει 14 ημέρες από την εθνική τραγωδία. Εχουν χαθεί 91 άνθρωποι. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Η συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητα και τον κυνισμό τους».

Αναφορά στον τρόπο που έχει χειριστεί η κυβέρνηση το τραγικό θέμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στο Μάτι έκανε και πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, στο περιθώριο σχολίου του για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. «Είναι δυνατόν το Σαββατοκύριακο να εξαπολύει επίθεση στην ΠΟΕΔΗΝ, σ’ εμένα και άλλους συνδικαλιστές, όταν μετά από 14 μέρες η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσοι είναι οι νεκροί στην τραγωδία και πόσοι οι αγνοούμενοι; Και όταν η κυβέρνηση γνωρίζει ότι στα νοσοκομεία από τις 19.30 μεταφέρονταν με κάθε μέσα σοβαρά τραυματίες αλλά και νεκροί, πριν γίνει αυτό το σόου στο Συντονιστικό, να βρίζει εμάς που αναδεικνύουμε τα ζητήματα;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων και παρά τις αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές οχλήσεις, ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη λίστα των αγνοουμένων. Η κοινή γνώμη άργησε να ενημερωθεί ακόμη και για τον αριθμό τους μέχρι που τελικά, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι όλες οι σοροί έχουν ταυτοποιηθεί εκτός από δύο, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη άτομο έχει δηλωθεί ως αγνοούμενο από φιλικά του πρόσωπα, όμως δεν έχει παραδοθεί στις Αρχές γενετικό του υλικό ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μία από τις δύο σορούς που παραμένουν στα αζήτητα. Δυστυχώς, ούτε το όνομα του συγκεκριμένου αγνοουμένου έχει δοθεί στη δημοσιότητα, παρότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα συνέβαλλε στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση τιμών σε έναν άνθρωπο που ίσως έχει πεθάνει…