Καθοριστικής σημασίας μαρτυρικές καταθέσεις, που μπορούν να αποτελέσουν «ισχυρό όπλο» για τη στοιχειοθέτηση και προσωποποίηση ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, έχουν στα χέρια τους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η συνάδελφός του Βαρβάρα Γνεσούλη, οι οποίοι διενεργούν με ταχύτατους ρυθμούς και προς κάθε κατεύθυνση τη μεγάλη αυτή έρευνα.
Τα πρόσωπα που περνούν σε καθημερινή βάση από τα δύο εισαγγελικά γραφεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να μιλούν και να εισφέρουν ουσιώδη στοιχεία για όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες που τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη καταδεικνύοντας με στοιχεία την απουσία του κρατικού μηχανισμού, που πλήρωσαν με τη ζωή τους 91 άνθρωποι.
Επιπλέον, οι μάρτυρες – κατά τις ίδιες πληροφορίες – εισφέρουν στους εισαγγελικούς λειτουργούς και ονόματα συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία φέρονται να είναι διατεθειμένα με τη σειρά τους να βοηθήσουν να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα αυτό, που βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση. Γι’ αυτό και ο κύκλος των μαρτύρων συνεχώς διευρύνεται, γεγονός που, όπως λένε πηγές της Δικαιοσύνης, καταδεικνύει ότι «κάποιοι μάρτυρες έχουν αρχίσει και μιλάνε».
ΕΞΙ ΩΡΕς. Στο πλαίσιο της πλήρους διερεύνησης της σοβαρής αυτής υπόθεσης με τους 91 – μέχρι στιγμής – νεκρούς, για έξι και πλέον ώρες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με εντολή της οποίας ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, μαζί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο έκαναν αυτοψία στην καμένη γη στο Μάτι.
Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται να διαβιβασθούν στον εισαγγελικό φάκελο όλα τα στοιχεία από τις επικοινωνίες των εμπλεκόμενων φορέων το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει, θέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε Πυροσβεστική και Αστυνομία, να τους διαβιβάσουν όλα τα στοιχεία από τις επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους μέσω των ασυρμάτων, ενώ έχουν ζητήσει και άρση τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για τον τρόπο που ενήργησε ο καθένας που εκ της θέσεώς του είχε συγκεκριμένο ρόλο και υπηρεσιακό καθήκον να επιτελέσει.
Το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών θα διαβιβασθεί εν συνεχεία στον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, πυραγό, τον οποίο από την πρώτη στιγμή όρισε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, προκειμένου να… χαρτογραφήσει με βάση αντικειμενικά ευρήματα πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η συγκέντρωση του κρίσιμου αυτού αποδεικτικού υλικού θα πρέπει να έχει φτάσει στα χέρια του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα μέχρι τα μέσα Αυγούστου, καθώς η έρευνα αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Εισαγγελία της Αθήνας.
Ολα αυτά τα πραγματικά περιστατικά εξάλλου, μαζί βέβαια με τις μαρτυρικές καταθέσεις, θα αποτελέσουν τη βάση των δεδομένων για την άσκηση των ποινικών διώξεων, που είναι – κατά γενική ομολογία – το στοίχημα της Δικαιοσύνης.
Η ΕΡΕΥΝΑ. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού οι εισαγγελείς επικεντρώνουν την έρευνά τους σε πρόσωπα από τους δήμους, την περιφέρεια, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό και κάθε άλλο κρατικό αξιωματούχο. Παράλληλα, θα δοθούν παραγγελίες προκειμένου να καταθέσουν συγγενείς θυμάτων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ώστε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της έρευνας.
Η απόδοση ποινικών ευθυνών και η τιμωρία για το έγκλημα στο Μάτι απασχόλησαν και την πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. «Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και ενδελεχώς να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία, με την ιδιαίτερη σοβαρότητα που επιβάλλουν η εκατόμβη των θυμάτων και η τεράστια έκταση των καταστροφών.
Η έρευνα για τα αίτια και για την απόδοση ευθυνών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι. Και απευθυνόμενοι ουσιαστικά στους εισαγγελικούς λειτουργούς που διενεργούν την έρευνα προσθέτουν: «Δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα ερωτήματα.
Οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν ανήκουν, πρέπει να αποδοθούν. Είτε για πράξεις είτε για παραλείψεις. Για μια τέτοια τραγωδία κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Την αναζήτησή τους οφείλουμε ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, κυρίως όμως ως χρέος προς την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις νεότερες γενιές, οι οποίες δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουν ανάλογα φαινόμενα καταστροφής. Η χώρα δεν μπορεί να πνίγεται ή να καίγεται διαρκώς και να κρύβεται σε διαχρονικά σφάλματα και αδυναμίες. Απαιτείται μια εθνική, λαϊκή αναγέννηση».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ήδη λάβει έμπρακτα πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.