Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με τις περισσότερες πληροφορίες να δίνουν την 20ή Αυγούστου όχι μόνο ως ορόσημο εξόδου από το μνημόνιο αλλά και ως ορόσημο για την παρουσίαση νέου κυβερνητικού σχήματος.
Μέσω του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει από τη μια να κλείσει τον κύκλο του καταλογισμού ευθυνών για τη διαχείριση της κρίσης με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και από την άλλη να «θωρακίσει» τον ίδιο και την επιτελική του ομάδα στο Μαξίμου από τη σκληρή κριτική που δέχεται για την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Σε σχέση πάντα με τον χειρισμό της κρίσης, ως επιλογή διατήρησης του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών ερμηνεύεται από τους περισσότερους η επιλογή Τσίπρα να του αναθέσει το χαρτοφυλάκιο Τόσκα για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να καταλήξει ο Πρωθυπουργός στις επιλογές του, όσο και η επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών για τις αποφάσεις σε σχέση με την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ. Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς «παίζει ως παραμένων» σε όλα τα σενάρια, με δεδομένο ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έως τις αρχές του 2019, αλλά και με ανοιχτά άλλα ζητήματα, όπως η διαπραγμάτευση με την Αλβανία και ο διάλογος για το Κυπριακό. Παραμένει άγνωστο πάντως αν ο Κοτζιάς θα είναι – κατά τις επόμενες εκλογές – στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή θα κληθεί να διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό. Στο υπουργείο Οικονομικών οι περισσότεροι (αλλά και ο ίδιος κατά πληροφορίες) θέλουν την παραμονή Τσακαλώτου, καθώς μετακίνησή του σε θέση αντιπροέδρου μπορεί να προκαλούσε άλλου είδους ζητήματα πέραν του αιφνιδιασμού εταίρων και δανειστών που έχουν βρει στο πρόσωπό του αξιόπιστο συνομιλητή. Από τη μετακίνηση ή την παραμονή Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επηρεαστεί η μετακίνηση Παππά στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι «κακές γλώσσες» θέλουν τον Τσακαλώτο να έχει βάλει εκ νέου «βέτο» σε μια τέτοια επιλογή. Γρίφος παραμένει το υπουργείο Αμυνας, καθώς είναι η πρώτη φορά που η (κατόπιν συμφωνίας σε κάθε περίπτωση) μετακίνηση του Πάνου Καμμένου σε υπουργείο με ειδικό βάρος δεν θεωρείται απίθανη. Πόσω μάλλον που παραμένει ασαφές αν ο Καμμένος θα παραμείνει στην κυβέρνηση όταν και αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Σε περίπτωση μετακίνησης Καμμένου (και Τόσκα απόντος) τη σκυτάλη αναμένεται να αναλάβει ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος σε γρήγορο διάστημα φάνηκε να έχει λόγο στα σύνθετα θέματα του Πενταγώνου.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχουν διαμορφώσει οι φονικές πυρκαγιές, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει μήνυμα ανανέωσης, αλλά και «αριστερής στροφής» μέσω των αλλαγών. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του εκτιμούν ότι πολλές επιλογές θα αφορούν την αξιοποίηση νέων στελεχών, όπως έγινε με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νάσο Ηλιόπουλο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Δημήτρη Λιάκο, τον Κωνσταντίνο Στρατή, τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον Δημήτρη Λιάκο και τον Γιώργο Βασιλειάδη.
Αγνωστο παραμένει το ποιον θα επιλέξει τελικά ο Πρωθυπουργός για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αν αυτός θα προέρχεται από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και έχουν ακουστεί τα ονόματα του νυν γ.γ. Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Μάρκου Μπόλαρη, πιθανότερο είναι ο Πρωθυπουργός να επιλέξει εν ενεργεία υπουργό με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.