Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, μετά τα αλλεπάλληλα επικοινωνιακά του λάθη στη διαχείριση της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, μοιάζει να εξελίσσεται σε εύκολο στόχο. Αυτή είναι μια διαπίστωση που φαίνεται να ενστερνίζονται πολλοί σε όλους τους ορόφους της Πειραιώς. Εξού και το νέο νεοδημοκρατικό μότο – που παρατηρεί κανείς πως επαναλαμβάνεται συνεχώς αυτές τις ημέρες – σε επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών είναι «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας».

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ. Για το στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πια στα όρια της μη αναστρέψιμης. Στην ανάγνωσή τους, δηλαδή, όσες διορθωτικές κινήσεις κι αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός – με μέγιστη αυτή ενός ανασχηματισμού – η πορεία της κυβέρνησής του είναι πλέον προδιαγεγραμμένη. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουν κάπως ειρωνικά τα σενάρια ενός ανασχηματισμού που ήδη διακινούνται. Και επαναφέρουν έντονα στη γαλάζια ρητορική το αίτημα για εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα από τον αρχηγό της εδώ και αρκετό καιρό, ενώ πια πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει τις κάλπες.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κεντροδεξιά παράταξη είναι και η χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη. «Ο κύριος Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί» είπε. Και προσέθεσε: «Οσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες. Ο κύριος Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία».

ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ. Παράλληλα, από την Πειραιώς σκοπεύουν να συνεχίσουν σε καθημερινό επίπεδο την κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού στις φονικές πυρκαγιές. Και ειδικά για εκείνα που έγιναν αφού έσβησαν οι φωτιές, τα οποία ερμηνεύουν ως «σαφή ένδειξη του κυνισμού των κυβερνώντων», αλλά και σαν μια «συστηματική απόπειρα συγκάλυψης». Ετσι, πριν τοποθετηθεί η ΝΔ περί ανασχηματισμού, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της, Νίκος Ρωμανός, είχε βάλει στον δημόσιο διάλογο της ημέρας το ζήτημα της λίστας με τα ονόματα των νεκρών που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. «Εχουν περάσει 14 ημέρες από την εθνική τραγωδία», είπε, «έχουν χαθεί 91 άνθρωποι. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Η συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης δεν μπορεί να κρύψει την ανικανότητα και τον κυνισμό τους».