«Δεν μας είπε κανείς τίποτε, δεν χτύπησε η καμπάνα, δεν ακούσαμε μία σειρήνα, μία ανακοίνωση». Οσα «δεν» συνέλεξε από ανθρώπους που μίλησε και άκουσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου τα συμπεριέλαβε και τα περιέγραψε στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε μια προσπάθεια να καταδείξει το κενά και την απουσία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και να βοηθήσει το έργο της Δικαιοσύνης ώστε να μην παραμείνει ατιμώρητο το έγκλημα στο Μάτι, που πλήρωσαν με τη ζωή τους – μέχρι σήμερα – δεκάδες συνάνθρωποί μας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αναφορά που συνυπογράφει ο υπεύθυνος στρατηγικής και επικοινωνίας της Πλεύσης Ελευθερίας Διαμαντής Καραναστάσης ζητά τη δίωξη και την τιμωρία κρατικών, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που με πράξεις ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει στη συγκάλυψη των ευθυνών και στην υπόθαλψη των υπαιτίων.
«Οι ιστορίες των επιζώντων είναι δραματικές και οι αφηγήσεις τους ανατριχιαστικές. Ανθρωποι αφέθηκαν να σώσουν τους εαυτούς τους αβοήθητοι, γέροι και παιδιά βρέθηκαν σε κίνδυνο και έχασαν τη ζωή τους, μέσα στην Αττική. Ανθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν με τρόπο που δεν πεθαίνεις ούτε στον πόλεμο. Συνέβη ένα πραγματικό ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά, επισημαίνοντας ότι «αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα. Ηταν έγκλημα».
Σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε, με τρόπο καθοριστικό, ώστε να συνδέεται αιτιωδώς με αυτούς, σειρά πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, κατά παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου, σε κάθε δε περίπτωση με την κυνική αδιαφορία για την επέλευση του κινδύνου αυτού».
Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «μια εξακολουθητική απόπειρα συγκάλυψης των εγκλημάτων και υπόθαλψης των υπαιτίων, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Πρωθυπουργού και με την παρασιώπηση γεγονότων, την παραποίηση στοιχείων, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης».
Συνολικά, συμπληρώνεται στην ίδια αναφορά, «από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι έγιναν χειρισμοί παραπληροφόρησης, συγκάλυψης των εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων, υπόθαλψης υπαιτίων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με την ενεργό συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού, των συναρμοδίων υπουργών και του Υπουργικού Συμβουλίου, της Περιφερειάρχη Αττικής».
Τα αδικήματα που η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει σε βάθος και να στοιχειοθετήσει, σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι: ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ή ανθρωποκτονία από βαριά ενσυνείδητη αμέλεια κατά συρροή, έκθεση από την οποία επήλθε θάνατος και παράβαση καθήκοντος.
«Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, οι άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, οι άνθρωποι που κινδύνευσαν, τραυματίσθηκαν, εγκλωβίστηκαν, πέρασαν ώρες αγωνίας στη φωτιά και στη θάλασσα δικαιούνται να αξιώνουν την τιμωρία των υπαιτίων. Την τιμωρία αυτή δικαιούται να αξιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, που, ενώ θρηνεί θύματα, ενοχοποιείται, παραπληροφορείται, στοχοποιείται και εμπαίζεται από τους κυβερνώντες» καταλήγει, αξιώνοντας το αυτονόητο: Να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλοι οι υπεύθυνοι, όσο υψηλά ιστάμενοι και εάν είναι.