Με την απέλαση δύο στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου, απάντησε χθες η ρωσική κυβέρνηση ως αντίποινα στην απέλαση, προ ημερών, των δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας σε άλλους δύο ρώσους που φέρονται αναμεμειγμένοι σε δραστηριότητες κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Η νέα εξέλιξη δείχνει ότι ο ψυχρός πόλεμος» Ελλάδας – Ρωσίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο συντηρείται αλλά και κλιμακώνεται. Ο έλληνας πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς κλήθηκε χθες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας», όπως είχε χαρακτηρίσει η Μόσχα την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο. Εκεί του ανακοινώθηκαν τα ρωσικά αντίποινα. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Μόσχα απελαύνει στέλεχος στο εμπορικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα (σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον γραμματέα ΟΕΥ Α’ Αδαμάντιο Καρυτιανό), καθώς και τον υπεύθυνο επικοινωνιών Ανδρέα Τάκη, που ανήκει στο τεχνικό προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας. Παράλληλα, απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία και στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργο Σακελλαρίου –  μια κίνηση που προφανώς αποτελεί και μια προσωπική απάντηση στον έλληνα υπουργό Εωτερικών.

Τα αντίποινα πάντως δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική κυβέρνηση και στο ελληνικό ΥΠΕΞ, αφού η Μόσχα είχε προαναγγείλει ότι θα απαντήσει στην απέλαση των διπλωματών της από την Ελλάδα. Σημειώνεται δε ότι μετά την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα είχε ακολουθήσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, με τη Ρωσία να κατηγορεί τη χώρα μας ότι δέχθηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ πάντως σχολιάζοντας τα ρωσικά αντίποινα έκαναν λόγο για «ασύμμετρη κίνηση» εκ μέρους των Ρώσων. Μάλιστα κάλεσαν τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες. Οπως όλα δείχνουν πάντως, στόχος των ρωσικών αντιποίνων φαίνεται ότι είναι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Αλλωστε, η Ρωσία δεν απέλασε διπλωμάτες αλλά στελέχη της πρεσβείας.

Αντίθετα, επιχειρώντας όπως είναι πρόδηλο να στείλει μήνυμα στον Νίκο Κοτζιά, απέλασε τον επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου. Οι ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών περί ασέβειας που δείχνει η Ρωσία στην Ελλάδα φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα τη Μόσχα.

Η αρχή της αντιπαράθεσης. Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξεκίνησε στα μέσα του Ιουλίου, όταν έγινε γνωστό ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας σε άλλους δύο ρώσους υπηκόους. Ο λόγος ήταν σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ότι οι συγκεκριμένοι ρώσοι διπλωμάτες είχαν επιχειρήσει να παρέμβουν στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ταυτόχρονα δε φέρονται να είχαν προσπαθήσει να ασκήσουν ρωσική επιρροή στο Αγιον Ορος αλλά και να είχαν επιχειρήσει να προσφέρουν χρηματικά και άλλα υλικά κίνητρα σε δήμους και μητροπολίτες προκειμένου να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο τους.

Ειδικά η προσπάθεια των ρώσων διπλωματών να παρέμβουν στο ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα για τα συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως είναι η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, είχε εξοργίσει την Αθήνα.