Ο οδηγός μαγειρικής «Gault et Millau» το 1990 τον είχε χαρακτηρίσει «σεφ του αιώνα». Και ο διάσημος Γάλλος Ζοέλ Ρομπισόν, που έφυγε χθες από τη ζωή στη Γενεύη σε ηλικία 73 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, είχε φτάσει το 2016 να κατέχει 32 αστέρια Μισελέν, περισσότερα από κάθε άλλον σεφ στην ιστορία. Είχε στην ιδιοκτησία του 39 επιχειρήσεις, από βραβευμένα εστιατόρια μέχρι κλαμπ, σε όλο τον κόσμο: από το Παρίσι μέχρι το Χονγκ Κονγκ και από το Λας Βέγκας μέχρι το Τόκιο. Επειδή όμως δεν είναι μόνο τα αστέρια και οι μπίζνες που μετράνε στη ζωή, ο Ρομπισόν θα μείνει στην ιστορία ως επαναστάτης απέναντι στις αυστηρές φόρμες του fine dining, αλλά και ως ο σεφ που ανύψωσε κάτι τόσο ταπεινό όσο ο πουρές σε υψηλή γαστρονομία. Ηθελε τις γεύσεις του απλές και αφιέρωνε πολύ χρόνο στη συγκέντρωση των λίγων και καλής ποιότητας υλικών. Υπήρξε μέντορας πολλών σημαντικών σεφ, μεταξύ των οποίων και ο πασίγνωστος – και λόγω τηλεόρασης – Βρετανός Γκόρντον Ράμσεϊ.