Μόνο ως μαύρο χιούμορ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιος τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το λησμονημένο ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Διότι τέσσερα χρόνια μετά την με κινηματογραφική ταχύτητα ανασκαφή του εξακολουθεί να παραμένει απρόσιτο στο ευρύ κοινό και με σοβαρότατα προβλήματα που προέρχονται τόσο από τον αμφιλεγόμενο τρόπο αποκάλυψής του όσο και από το γεγονός ότι είναι ανοχύρωτο απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κι όμως, στις εργασίες που φέρεται να έχουν γίνει στο μνημείο περιλαμβάνεται και η βελτίωση πρόσβασης στον χώρο!

Στο μνημείο, το οποίο το 2014 είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας όταν βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο επιστημονικής διαμάχης σχετικά με τη χρονολόγησή του, αλλά και της τότε κυβέρνησης, η οποία επένδυε στην πιθανότητα ενός επώνυμου ιδιοκτήτη του τάφου (κατά προτίμηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μείζονα προβλήματα της εποχής και να ανορθώσει το καταβαραθρωμένο εθνικό φρόνημα, έχουν γίνει ελάχιστες εργασίες. Αφορούν κυρίως την εξασφάλιση των πρανών του λόφου, της αντιστήριξης του εντυπωσιακού του περιβόλου και της προσωρινής διευθέτησης απορροής των ομβρίων υδάτων, όπως επίσης την ηλεκτροδότησή του, ενώ πραγματοποιήθηκαν και περιφράξεις για τη βελτίωση της ασφάλειάς του.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει ως τώρα για το μείζον ζήτημα που ταλανίζει το σημαντικό και παρεξηγημένο μνημείο: τη στερέωσή του, καθώς εσωτερικά βασίζεται σε μεταλλικά υποστυλώματα εν είδει νάρθηκα, ώστε να μην καταρρεύσει από το επιπλέον βάρος στην οροφή του, αποτέλεσμα του τρόπου που ανεσκάφη. Και τώρα, τέσσερα καλοκαίρια μετά, ανακοινώνεται ότι «στις 10 Ιουλίου δημοσιεύθηκε η διακήρυξη του τεχνικού συμβούλου του έργου με κατατακτήρια ημερομηνία στις 9 Αυγούστου, ώστε τον Σεπτέμβριο να εκκινήσουν οι εργασίες ανασχηματισμού της στερεωτικής διάταξης του ταφικού μνημείου», ενώ «ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη δομικής παθολογίας του μνημείου και προετοιμάζονται οι χωματουργικές διαμορφώσεις με την πραγματοποίηση αρχαιολογικών τομών στις επιχώσεις». Χωρίς όμως να προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα ούτε το ύψος και η πηγή της χρηματοδότησης.

Σε μια προσπάθεια δε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί ελαχίστων εργασιών στον τύμβο Καστά, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε χρηματοδότηση με 276.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας – Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» (ενταγμένο στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020») για έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης – όχι όμως στον τύμβο Καστά. Και ενώ το μνημείο που θα μπορούσε να λειτουργεί ως πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες μετά την προβολή που ακολούθησε την αποκάλυψή του παραμένει στη σκιά, το ΥΠΠΟ προχωρεί στη δημιουργία δικτύου διαδρομών περιήγησης επισκεπτών στα περισσότερα από τα ανασκαμμένα μνημεία στην κεντρική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αμφίπολης.