Ενας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ταφύλλης, διαδέχεται τον παραιτηθέντα Γιάννη Καπάκη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η εμπειρία του στη διαχείριση κρίσεων και η εμπλοκή του στην αναμόρφωση του Συστήματος Εκτάκτων Αναγκών της χώρας μέτρησαν στην επιλογή του για το συγκεκριμένο πόστο, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Εντούτοις, η αντιπολίτευση, παρά το πλούσιο βιογραφικό του, διατηρεί τις επιφυλάξεις της καθώς θεωρεί ότι η ικανότητα ενός διοικητικού στελέχους και μάλιστα τέτοιας νευραλγική θέσης κρίνεται στην πράξη, όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο και στη φωτιά στο Μάτι, και όχι από την κομματική επετηρίδα.
Με θητεία 25 ετών στην Πολεμική Αεροπορία, αρχικά ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και στη συνέχεια ως επιτελής και επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των Πληροφορικών Συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας, ο Γιάννης Ταφύλλης έως χθες διηύθυνε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Σ’ αυτή τη θέση είχε διοριστεί τον Δεκέμβριο του 2017 από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και είχε αναλάβει τον συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας.
Ενας επιπλέον λόγος πάντως που κάνει την αντιπολίτευση επιφυλακτική είναι πως για τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προτιμήθηκε και πάλι από την κυβέρνηση ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ταφύλλης έχει διατελέσει μέλος της Γραµµατείας Εξωτερικής και Αµυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2012, στις τότε διπλές εκλογές, ήταν υποψήφιος βουλευτής στα Γρεβενά, απ’ όπου κατάγεται, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.
Αντιπαράθεση με Βενιζέλο. Ο νέος γ.γ. Πολιτικής Προστασίας είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο το 2013. Ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής πως ο Ταφύλλης – ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Αμυνας – «έχει μακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και έχει πολύ μεγάλη αντιδικία με το υπουργείο Αμυνας, γιατί έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εταιρείες που ετοίμαζαν λογισμικό για την Αεροπορία». Ο Αλέξης Τσίπρας τότε τον είχε υπερασπιστεί, υποστηρίζοντας ότι ο Ταφύλλης είχε φέρει στην επιφάνεια τα περιβόητα προβλήματα της αγοράς του αιώνα – των «τυφλών» Mirage 2000. Αργότερα, εξάλλου, όταν ο απόστρατος αξιωματικός ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας είχε καταγγελθεί ως «υπεργολάβος» σε παλαιότερο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων της εταιρείας Lockheed Martin, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτησή του. Ο ίδιος πάντως είχε διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση και εμπλοκή σε εξοπλιστικά προγράμματα.