Λένε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά στην περίπτωση του Απόστολου Χρήστου απλώς εξελίσσεται.

Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Γλασκώβης (αλλά και γενικότερα σε όλα τα Ευρωπαϊκά που γίνονται στη Σκωτία αυτές τις μέρες) είναι γεγονός από την «τορπίλη» της εθνικής ομάδας και του Ολυμπιακού.

Οπως και στο Λονδίνο πριν από μία διετία, ο Απόστολος Χρήστου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο με επίδοση 53.72.

Μπορεί να γύρισε 5ος στο 50άρι και να είδε τους Ρώσους Κολεσνίκοφ και Ρίλοφ να απομακρύνονται, αλλά μπροστά του ήταν επίσης ο Ρουμάνος Γκλίντα και ο καλός του φίλος, ο Ιταλός Σαμπιόνι, με τον οποίο είχαν μοιραστεί σε ισοβαθμία το χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο το 2016.

Ο έλληνας πρωταθλητής έβαλε… πέμπτη και αν είχε και μερικά μέτρα ακόμα, μπορεί να νικούσε και τους Ρώσους!

«Ειλικρινά αυτό το μετάλλιο είναι από τα πιο σημαντικά στην καριέρα μου. Καμία σχέση με το αντίστοιχο του Λονδίνου το 2016, καθώς το επίπεδο εδώ ήταν πολύ πιο υψηλό. Θα ήθελα να το αφιερώσω στις οικογένειες που δοκιμάστηκαν τόσο πολύ στις καταστροφικές πυρκαγιές και φυσικά και στη δική μου οικογένεια που με στηρίζει» τόνισε ο πρωταθλητής μας, που μπήκε διαβασμένος στον τελικό:

«Χθες ο ημιτελικός μού έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα, ότι πρέπει να μπω με υπομονή όσο και αν θέλω το μετάλλιο και την επίδοση. Αυτό έκανα στον τελικό, όπου μετράει η θέση και όχι η επίδοση, κράτησα δυνάμεις για το τέλος και δικαιώθηκα.

Ηταν σαφώς πιο μελετημένη η κούρσα μου απόψε, μπορεί να είναι αρκετά μακριά από το 53.30 αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου, αφού μετράει το μετάλλιο. Ηταν έξτρα κίνητρο να περάσω τον ιταλό φίλο μου, τον Σαμπιόνι» τόνισε ο Απόστολος Χρήστου, που πήρε το 19ο μετάλλιο (3 χρυσά – 3 ασημένια – 13 χάλκινα) της ελληνικής κολύμβησης σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και συνολικά το 32ο για τον υγρό στίβο.

Ο Ρώσος Κλιμέντ Κολεσνίκοφ έκανε «νταμπλ», καθώς μετά τα 50 μ. κατέκτησε το χρυσό και στα 100 μ., συντρίβοντας μάλιστα το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με 52.53.

Πανευτυχής δίπλα στον αθλητή του, ο προπονητής του Παναγιώτης Βελέντζας αποκάλυπτε: «Αλλάξαμε την τακτική στον τελικό και νομίζω μας βγήκε. Ηταν εκπληκτικός ο Αποστόλης στο ντεμαράζ του και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό το μετάλλιο και για τον ίδιο, αλλά και για την ελληνική κολύμβηση».

Εσπασε τα χρονόμετρα

Λένε ότι η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί και ο Κριστιάν Γκολομέεβ μετά το πρωινό πανελλήνιο ρεκόρ (23.42) στον προκριματικό των 50 μέτρων πεταλούδα, έσπασε εκ νέου το ρεκόρ το απόγευμα και με 23.22 μπήκε πανηγυρικά στον αποψινό (18.50) τελικό.

«Μου έδωσε μεγάλη δύναμη το μετάλλιο του Τόλη, από τον οποίο εννοείται ότι περιμένουμε κέρασμα. Θέλω να βελτιώσω κάποια πράγματα ακόμα στον τελικό και θα δούμε» τόνισε ο πρωταθλητής μας, που πέρασε με την 3η καλύτερη επίδοση στον τελικό.

Δεν κατάφερε να πάρει μετάλλιο ο Ανδρέας Βαζαίος, που ήταν 3ος μέχρι και τα 150 μέτρα (που άλλαξε από πρόσθιο σε ελεύθερο) αλλά τον «πρόδωσε» το πολύ καλό ελεύθερο και έμεινε 5ος στον τελικό των 200 μεικτής ατομικής (1.58.88).

Τέλος, η Νόρα Δράκου δεν μπόρεσε να μπει στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο, μένοντας 16η στα ημιτελικά (1.01.81).